Nytt pris ska hylla hantverk och hållbar köttkonsumtion

Vinimportörerna Lively Wines och Schwarz Wein introducerar The Butcher Prize. Detta pris ska hylla personer och företag som arbetar hantverksmässigt med produktion, servering och försäljning av kött, och som genom sitt arbete inspirerar till att främja en mer hållbar köttkonsumtion i Sverige.

Varför skapar en vinimportör ett pris som handlar om kött, undrar man kanske. Vinmakaren Hans Schwarz från Schwarz Wein, i vinvärlden känd som The Butcher, är i grunden slaktare och har imponerat med sin filosofi kring djurhållning, sitt nose-to-tail-tänk och framförallt tradition kring slakten.

Idag har Hans lagt sin slaktarkarriär på hyllan och satsar helhjärtat på vin, men Lively Wines har vid tillfälle fått möjlighet att ta del av hans kunskap inom kött. Därför kändes det som ett naturligt steg att tillsammans med Schwarz Wein skapa detta pris.

– Kött eller annan mat, det finns alltid ett vin som passar till. Enligt min åsikt så hör vin och god mat alltid ihop, säger Hans Schwarz.

Förhoppningen med priset är att visa på all kunskap som finns runt om i landet, prisa de som inspirerar med sitt hantverk och de som jobbar hårt mot att förändra köttkonsumtionen.

Juryn består av:

Krögaren och kändiskocken Christian Hellberg
Christian står bakom succéerna Nosh and Chow och Griffins' Steakhouse. Han är ett välkänt ansikte i tv och brinner för just kött.

Journalist Tove Oscarsson Henckel
Tove är en av Sveriges främsta matjournalister. Hon reser världen runt och rapporterar om alla de senaste gastronomiska trenderna, och är även väldigt duktig på vin.

Köttexperten Henning Kvick
Följer man Henning på Instagram så förstår man att han har kunskap och passion för just kött. Få människor har den fingertoppskänslan när det kommer till både styckningsdetaljer och tillagningstekniker.

Lively Wines PR och marknadsansvarig Daniella Illerbrand
Daniella har ett långt förflutet inom restauranger och förutom att jobba med PR och marknadsföring, brinner hon för hållbarhet och Zero Waste och vill gärna se att vi äter mindre men bättre kött.

De tio nominerade i The Butcher Prize 2019 är:

Ängavallen

Karolina Wilczynska

Lux Dag för Dag

Undersåkers Charkuterier

Benny Granqvist på Scan

Fotografiska

Kustcharken

Johan Jureskog

Svartengrens

Holy Smoke

Juryn har nominerat tio olika aktörer som alla jobbar med kött på ett sätt som är föredömligt. Av de nominerade kommer det i slutändan att bli tre finalister som tillkännages den 22 mars. Finalen avslutas i maj.