När staten Israel bildades år 1948 drevs 750 000 palestinier på flykt. Ytterligare 130 000 flydde till andra platser inom den nya statens gränser. Palestinierna kallar fördrivningen al-Nakba – Katastrofen. Nu lyfts några av dessa berättelser fram i en ljudutställning på Medelhavsmuseet.
Under tre års tid har journalisten och författaren Bernt Hermele samlat in berättelser från människor som drabbades och nu ska några av dessa lyftas fram på Medelhavsmuseet, i en liten och intim ljudutställning. Berättelserna är upplästa av skådespelare och utställningen är ett samarbete med Riksteatern.
Berättelserna är insamlade i östra Jerusalem och på Västbanken, i Libanon, Jordanien, Israel och Sverige. Det är berättelser om maktlöshet och motstånd, om flykt och fördrivning, om hem och om byar som inte längre finns. Men här finns också drömmar som vägrar att dö.
Det kommer även att visas ett litet antal insamlade och lånade föremål som bär på minnen från Nakba. Bland annat en ring som förlorat en av sina stenar under ägarens hastiga flykt, men även kläder, personliga tillhörigheter och fotografier.
Utställningen invigs den 16 maj på Medelhavsmuseet.