Ridiculous Reputation

Ridiculous Reputation

Jag möter Lisa i regnet på Söder. Hon håller hårt i delar av sin kollektion som är skyddad av plastöverdraget. Jag vet att silkesjackan hon bär är av hennes egen design och att jag skulle kunna döda för att ha en likadan.

När Lisa Eriksson fick sin fösta symaskin var hon 14 år. Innan det hade intresset av att sy kommit från farmors gamla maskin, som man fick veva igång. När hon skulle gå på fest kändes det alltid tråkigt att komma med något plagg som vem som helst skulle kunna ha på sig. Det saknades personlighet och karaktär. Det var därför självklart att designa sina egna festkläder och hon bar alltid festens gladaste och mest unika plagg. Det var inte bara Lisa själv som gillade vad hon skapat, förfrågningar om vart man kunde få tag på hennes kläder var många. Det var då hon tog mod till att skapa sitt egna designmärke.

Ridiculous Reputation. Vad kommer namnet ifrån?
- Namnet säger egentligen allt om kläderna. De är unika, glada och efterlämnar ett samtal. Jag vill att om man bär mina kläder ska folk komma ihåg att det var hon med den där fantastiska klänningen. Som ett rykte, ett rykte om något och om någon som syns mest för dens självsäkra stil. Det handlar om att använda sig av färg på ett sofistikerat sätt som gör det lilla extra.
Vart kommer dina idéer ifrån? Vad är det som inspirerar dig?

- Jag tänker alltid i bilder, ser mönster och färger i mina tankar. Det kan vara någon vardagsgrej som jag ser jättesnabbt och sen bygger jag upp bilderna om hur vacker den tråkiga saken skulle kunna vara. Jag får mycket inspiration när jag reser.
Dina kläder finns i butik nu. Hur var vägen från att bara designa kläder till dig själv till att sälja sitt egna varumärke?
- Jag har alltid älskat det jag gör. Så är det bara. Tror man på sig själv tillräckligt mycket och tar vara på sin talang så går det. Alla kan inte designa kläder, inte heller sjunga. Man ska göra det man är bra på och därför fick jag höra av min omgivning att mina kläder måste ut på marknaden. Som att visa upp sitt konstverk.
Hur gör man då om man är ny och vill ut? Hur gjorde du för att sälja in dig?
- Jag säljer mina kläder på tre ställen i Sverige just nu. Främst här i Stockholm på butiken Tjallamalla. Det var där jag började. De tar in kläder från okända designers. Man visar upp och de bestämmer om de vill sälja det eller inte.
Vad har du fått för respons då?
- Det har gått jättebra. Jag glömmer aldrig när jag för första gången satt på ett fik och såg en supersnygg tjej gå förbi med min jacka. Den känslan är oförglömlig.
Hur ser framtiden ut?
- Jag vill försörja mig på mitt märke. Självklart. Det är en lång bit dit. Just nu tjänar jag inte mycket precis. Men jag är fortfarande ung och vill ha en utbildning också. Funderar på Beckmans eller folkuniversitetets modeskola. Jag har precis fått kontakt med ett ställe i USA som vill sälja mina kläder. Det är mycket som händer på en gång. Jag är tacksam för allt jag får och för att få jobba med det jag brinner för.

Här nedan är Lisa Erikssons hemsida.

Ridiculousreputation.com


Är du sugen på kläder från fler okända designers rekommenderar jag dig att besöka de här två ställena i Stockholm. De tar in en hel del kläder från oslipade diamanter.
Tjallamalla
Katitzi

För dig som själv är intresserad av designerbranschen kanske skulle ta sig en ditt på passande utbildning? Nedan har du några välkända mode- och designskolor i Stockholm.
Tillskararakademin.com
Forsbergsskola.se
Beckmans.se
Modeskolan Folkuniversitetet

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.