Skådis öppnar sandwich-krogen Sandhäxan

De tre vännerna Mattias Svensson, Fredrik Sundberg och Erik "Jerka" Johansson gör verklighet av en gemensam dröm, och fredagen den 17 maj får resten av världen ta del av den. Drömmen, eller idén, är något som inte uppstått över en natt; den består av mycket ost och mycket passion – två ingredienser som de hoppas ska charma stockholmarna.

Erik Johansson gjorde sin stora debut som den bråkige storebrorsan "Tobbe" i ungdomsserien Eva & Adam och har på senare år kommit att bli en av Sveriges mest folkkära skådespelare, bland annat aktuell i det framgångsrika SVT-dramat Bonusfamiljen. Tillsammans med designern Mattias Svensson och musikern Fredrik Sundberg startar han nu krogen Sandhäxan.

Trion träffades genom Mattias, som hade en separat relation till både Erik och Fredrik tack vare att de hade barn i samma åldrar som umgicks. Deras största gemensamma intresse var och är mat, något de ofta kom att prata om när de sågs. Tids nog satt de alla runt samma bord, och det blev uppenbart att de alla bottnade i samma tankar och drömmar kring en krog som serverar god mat. När Mattias sedan kom över en lokal på Gästrikegatan med fullt utrustat kök som de hade råd med bestämde han sig för att lämna sin tidigare yrkesbana som designer och satsa fullt ut.

– Vi är tre goda vänner som satsar allt ur egen ficka, det här är ett lustprojekt som vi lägger hela vår själ i. Jag bara hoppas att det inte går åt helvete, berättar Mattias några dagar innan öppningen.

Vännerna ställde sig frågan "hur långt går det att komma med sin passion?". Det är ännu en fråga utan svar, men efter månader av planering, slit och mycket kärlek hoppas nu trion bakom Sandhäxan att det åtminstone räcker in i stockholmarnas hjärtan. Den största utmaningen har legat i ekonomin, men där har man fått hitta billiga lösningar genom att göra mycket själva.

– Vi har bevarat mycket av den ursprungliga interiören, delvis på grund av pengar, men det känns också fint att bevara historia, det finns ett fint värde i det, fortsätter Mattias.

– Vi har målat, putsat, kaklat och till och med dragit elen. En gång sms:ade jag Fredrik och sa att om han inte hört från mig på tio minuter borde han skicka någon till lokalen.


Erik "Jerka" Johansson, Mattias Svensson och Fredrik Sundberg.

Det är ingen tvekan om vad konceptet bakom Sandhäxan grundar sig i; kärlek till mat. Mat som smakar gott. Inga krusiduller, kreativa kombinationer, socialt umgänge. Maten ska stå i centrum, utan att ta plats.

– Vi hoppas att vi lyckas charma såväl grannar som långväga besökare med våra mackor. Vi gör det här själva och för egna pengar, från idé till att mackorna hamnar på bordet. Även lokalen har vi fixat helt själva, och det har funnits något befriande i att vi ena dagen testlagat en muffuletta medan vi den andra rivit en innervägg eller kaklat, säger Fredrik Sundberg, medgrundare och ägare.

– Sandhäxan är ett lustprojekt, flikar Mattias Svensson in, och de senaste veckorna har varit både de roligaste och samtidigt mest nervösa på länge. Vi tror dock att det här kan vara något som saknats i Stockholms utbud.

Inspirationen har man bland annat hämtat från mack-kulturen i New Orleans, och för Erik ”Jerka” Johansson är, precis som för vännerna Mattias och Fredrik, passionen för både mackor och Sandhäxan minst sagt stor; något han hoppas ska smitta av sig på nyfikna besökare.

– Jag älskar mackor. Mackor är trygghet. Barndom. Man kan vända sig till mackan när man mår kanon och man kan vända sig till mackan när man mår piss. Mackan finns alltid där. Mackor behövs. Säg vilken som är din favoritmacka och jag ska säga vem du är, säger han.

Utöver ägartrions förkärlek för mackor kompletteras Sandhäxan av kunskap i form av kockarna Fredrik Göthner och Nora Münster, med erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren Matbaren, Bar Nombre, Restaurang Hantverket och Nook.

– Jag är mest taggad på hur bra det här kan bli; hur vi som gäng utvecklas tillsammans och hur våra mackor förhoppningsvis blir total succé, säger Nora Münster som valde att ansluta sig till Sandhäxan för att det "verkar vara ett jävla dundergäng”.

Brödet till mackorna levereras av Nockebybagaren och när det vankas öl är det favoriten Pilsner Urquell som gäller. Dessutom har man tagit hjälp av Stefan Ekengren, köksmästare på Restaurang Hantverket, som mentor. Med en stark uppställning i ryggen är målet med Sandhäxan tydligt för Erik ”Jerka” Johansson.

– Min dröm är att Vasastan fylls med folk som har picknick på vår runda muffuletta som man delar på fyra och får med sig i en tårtlåda. Och att de tycker att det är så gott att de kommer tillbaks hit och tar en Pilsner Urquell eller ett glas vin längs vår gröna vägg.

De tre grundarna kommer att finnas på plats och preppa, underhålla och servera så mycket de kan tillsammans med sina två kockar. Menyn kommer ständigt att uppdateras och man kan förvänta sig att se ett och annat gästspel. Bli inte heller förvånad om det dyker upp en matjes-macka kring midsommar eller lobster roll vid nyår.

– När man äter här ska man känna "fy fan va gott!", så nu hoppas jag bara att vi kan leva upp till förväntningarna, säger Mattias.

Vid öppningen kommer du exempelvis hitta deras "Grilled Cheese" med chips – i mackan. Muffuletta med omelett på cheddar, vårlök och gräslök eller vegan-macka med stekt bönröra, avokado och Pebre de cilantro på koriander finns också på menyn från och med fredag.

Sandhäxan öppnar den 17 maj och då kommer du att kunna ta del av en deli med mackor, kaffe, öl, vin, ost och chark. Besöka dem kan du göra onsdag-torsdag 11.30-14.00 och fredag-lördag 11.30-21.00.