Kött med sås och andra rustika rätter hamnar högt på Thatsups innelista för 2025. Kött med sås och andra rustika rätter hamnar högt på Thatsups innelista för 2025.

Thatsup siar om årets krogtrender: Det här är inne och ute 2025

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Nytt år, nya krogtrender. I samband med årsskiftet är det många som siar, spekulerar och försöker förutspå kommande trender inom restaurangvärlden. Som Sveriges största krog- och stadsguide har såklart även vi på Thatsup funderat över vad som kommer känneteckna kroglivet 2025. Det hela landade i vår alldeles egen inne- och utelista som du kan ta del av här nedan. 

Burgare, picklad rödlök och dyr öl från ett litet bryggeri i kvarteret. Trender inom kroglivet kommer och går och påverkar såväl vad som står på menyn som hur vi beter oss på restaurangen, vad vi beställer och vilka förväntningar vi har av en kväll ute på stan. Det är alltid spännande att försöka förutsäga vad framtiden har att ge, varav vi på Thatsup tagit oss an uppgiften att, utifrån egna erfarenheter och spaningar, sammanfatta vilka krogtrender vi tror kommer prägla 2025. Om vi prickar rätt eller inte, ja det får vi helt enkelt se i slutet av året. 

Här är Thatsups trendspaning 2025, listat i det tidlösa formatet “inne och ute”. 

Hur kommer kroglivet se ut under 2025? En fråga som vi på Thatsup nystat i.

Inne:

  • Rustik lantmat. 
    En trend vi såg redan förra året, och som vi spår kommer fortsätta minst lika starkt under 2025. Vi snackar grovhugget, rejält och mättande. Trygg mat helt enkelt. Typexempel: franska pajer med smördegstäcke, bangers and mash, italienskt långkok och riktigt maffiga mackor.
  • Kött. 
    Efter ett decennium som dominerats av vegotrenden tror vi att 2025 är året då köttet gör återkomst. Om det har att göra med tidigare nämnda trygghetsmat-trend låter vi vara osagt, men ifall du noterar färre vegetariska alternativ på menyn nästa gång du är ute och käkar – ja då vet du var du hörde det först.
  • Krogöppning utanför tullarna. 
    2024 var ett tufft år för restaurangbranschen med ett stort antal konkurser, något som vi rapporterat om här. Men Stockholm växer och våra föraningar är att fler krogar kommer att öppna upp en bit utanför city. Inte minst Slakthusområdet har blivit superhett på senare år, med krogar som SolenBar MontanSin Ramen Slaughterhouse och lite senare i vår också Matateljén. Även Hagastaden och andra områden blomstrar. Så tanka SL-kortet och gör dig redo för en resa utanför tullarna! 
  • Halvdrinkar. 
    Först såg vi maträtterna krympa till små- och mellanrätter. Nu är det drinkarnas tur att serveras i mindre format. Fördel: du kan prova flera olika varianter utan att bli alltför rund under fötterna. Nackdel: påverkan på plånboken.
  • Bordsbokning. 
    Vi vill inte bara äta trygg mat, utan också känna oss trygga med att vi får plats på restaurangen. Efter några glada post-pandemiår där vi fått utlopp för vår spontanitet är 2025 året då bordsbokningen får sin upprättelse. På samma tema tror vi att chambre séparée-trenden verkligen kommer slå igenom. För hur trevligt är det inte att ha ett eget rum bara för dig och ditt sällskap? 
Solen är en minst sagt populär krogdestination utanför tullarna. 

Ute:

  • Finlir och pyntade tallrikar. 
    Parallellt med att maten blir mer rustik så får krusiduller och onödiga komponenter allt mindre plats på tallriken. Tiden för blommor och dylikt som inte fyller någon ytterligare funktion än den estetiska är helt enkelt förbi. 
  • Naturvin. 
    Naturliga, stökiga viner och pet nat i alla möjliga färger slog igenom med buller och bång för ett par år sedan, men har nu vandrat samma väg som föregångaren mikrobryggd öl: nytt, spännande och främst serverat på Södermalm, till att bli något som hittas på de flesta dryckeslistor och därefter, 2025, tappat lite av sin hype. Men precis som i fallet med ölet så består kärleken från de mest hängivna konsumenterna.
  • Mellanrätter. 
    Ett koncept som sjungit på sista versen ett bra tag nu, och vi tror att 2025 blir året då spiken hamras in i kistan. Helt enkelt för att det är dags för något nytt, och för att det i dagens läge inte känns ekonomiskt försvarbart att lägga lika mycket pengar på ett par mindre rätter som på en hel meny. 
  • Brynt smör. 
    Det har varit på tapeten ett bra tag nu, men allt har sin tid och så även det gyllenbruna smöret. Vi tackar dock för de år som varit och ser tillbaka på dem med värme. 
  • Icke-allergibaserad allergikost. 
    Att undvika livsmedel på grund av allergier och intoleranser är såklart fullt rimligt. Men att utesluta gluten och laktos för sakens skull, det har vi lämnat bakom oss va? En trend som nog framför allt kockarna med glädje ser dö ut. 
  • För hög musik på krogen. 
    Lite lagom stimmigt är bara trevligt, men att knappt höra vad sällskapet säger – nja. Vi tror helt enkelt att det är i år som krogarna sänker volymen på musiken ett snäpp eller kanske till och med två. 

Med denna lilla spaning sagd: fortsätt dricka naturvin om du gillar det, och beställ för all del extra mycket brynt smör ifall det är din grej. Men ge även rejäl, brittisk husmanskost en chans, och planera in en matresa utanför tullarna – glöm bara inte att boka bord innan. 

Ett fortsatt härligt krogår önskar Thatsup!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.