The Party is Over ställs ut på Spritmuseum

The Party is Over ställs ut på Spritmuseum

Johanna Lagerkranser, Skribent SE, Thatsup Johanna Lagerkranser, Skribent SE, Thatsup
Johanna Lagerkranser

Den 10 oktober öppnar utställningen The Party is Over på Spritmuseum och förflyttar konsthallen tillbaka till 80- och 90-talets New York. Utställningen består av verk från Absolut Art Collection som på ett eller annat vis är kopplade till perioden och HBTQI+.

Bakom höstens utställning står fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson, som har fått fria händer att utforska och välja verk från samlingen Absolut Art Collection. Tillsammans med skribenten Anna-Maria Sörberg och scenografen Chrisander Brun blickar hon tillbaka på 80- och 90-talets New York, en tid när nyvunnen öppenhet övergick i AIDS-epidemi. Flera av hennes egna vänner i Sverige drabbades, och det var där och då som hennes kamplust och beslut att bli konstnär väcktes. I utställningen ingår bland annat några av hennes egna verk.

– När jag nu väljer gör jag det med en blick som bottnar i mina egna erfarenheter från när Absolut Art Collection började byggas i slutet av 80-talet. En tid som präglades av att garderobsdörrar som äntligen stod på glänt stängdes igen under AIDS-epidemin, då när jag följde så många av mina nära vänner från sjuksängen till dödsbädden, berättar Elisabeth Ohlson.

– Det betydde mycket när Absolut Vodka, detta svenska statliga varumärke, skapade världsomspännande kampanjer som lyfte fram konstnärer som var mer eller mindre öppet homo- och bisexuella. Deras reklamkampanjer innebar en så viktig signal till att även vi fick finnas i det offentliga rummet, vi lyftes fram som en tongivande målgrupp. Och jag har alltid varit intresserad av samspelet mellan ekonomi, reklam och samtidsanda, fortsätter hon.

Utställningen visar även upp motståndet från HBTQI+-rörelsen.

– Vi valde Elisabeth Ohlson för hennes mod att ständigt ställa viktiga frågor, som inte sällan möts av krafter som bjuder rejält motstånd. Det är Elisabeths personliga minnen som är den röda tråden. Hon berättar om en tid då konst och kamp blev ett för många homosexuella konstnärer. Keith Haring, Annie Leibovitz och Andy Warhol var på olika sätt förebilder för Elisabeth när hon växlade över från rent dokumenterande till konstnärlig fotograf, och det är roligt att nu låta henne utforska samlingen där flera av deras verk finns representerade, säger Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum.

The Party is Over pågår på Spritmuseum fram till våren 2021.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.