Årets Köttkrog 2014 utsedd

Årets Köttkrog 2014 utsedd

Restaurang AG i Stockholm blev Beringer Årets Köttkrog för tredje året i rad. På andra plats kom Djuret följt av Svartengrens som båda ligger i Stockholm. Nytt för i år är priset för Årets Nose-to-Tail restaurang som tilldelas Djuret.

AG på Kungsholmen, som drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist, blev Årets Köttkrog 2014. Andraplatsen gick till Djuret som även kammade hem utmärkelsen för Årets Nose-to-Tail restaurang. Svartengrens fortsätter att klättra i listan och når i år en välförtjänt tredjeplats. Priset för Årets Köttkrog delas ut årligen av det amerikanska vinhuset Beringer.

Juryn 2014 bestod av styckmästaren Håkan Fällman, mat- och dryckesprofilen Michel Jamais samt Sveriges Mästerkock 2012 Sigrid Bárány. Efter ett omfattande arbete kan de nu presentera landets tio främsta köttkrogar. Förra årets placering står inom parantes.

1. AG Stockholm (1)
2. Djuret Stockholm (2)
3. Svartengrens Stockholm (4)
4. Rolfs Kök Stockholm (ny)
5. Meet Göteborg (5)
6. Vassa Eggen Stockholm (3)
7. Johannes Kök Linköping (ny)
8. Grill Stockholm (6)
9. Wallers Visby (8)
10. Zink Grill Stockholm (7)

Bland Sveriges främsta köttkrogar 2014 finns två nykomlingar. Johannes Kök i Linköping tog en sjundeplats för sin ambitiösa restaurang som öppnade för ett år sedan. Rolfs Kök i Stockholm har en desto längre historik och tog sig i år in på listan genom ett allt tydligare fokusera på köttråvaran. Rolfs Kök ägs och drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist som också ligger bakom årets vinnare AG.

- Vi ser ett ökat intresse för kvalitetskött i hela landet samtidigt som allt fler restauranger blir bättre på att ta tillvara på fler delar av djuren, säger Michel Jamais som är ordföranden i juryn för Årets Köttkrog. Vårt arbete blir allt mer utmanade men samtidigt mer intressant i och med att kunskapen hos både krogarna och gästerna ökar.



Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.