Konstguiden till Stockholms bästa gallerier

Det finns många bra gallerier i Stockholm som bjuder på intressanta utställningar, både med samtidskonstnärer och etablerade pionjärer. Här minglar traditionellt måleri, foto, installationer, performance, graffiti och mycket mer. Konstscenen frodas och bjuder på något för alla, dessutom helt gratis (om du inte är sugen på att faktiskt köpa något, det vill säga). Låt dig inspireras inför nästa konstrunda - nedan guidar vi till några av Stockholms bästa konstgallerier.

Andra guider du kanske är intresserad av:

Wetterling Gallery

Väletablerat konstgalleri mitt i Kungsan

Wetterling Gallery i Kungsträdgården har funnits sedan 1978 och tillhör ett av Skandinaviens mest framstående gallerier. På senare år har de börjat ställa ut fler och fler svenska konstnärer, nya som etablerade, och fokus ligger främst på målningar, foto och skulptur.

Andréhn-Schiptjenko

Föregångare inom samtidskonst i Skandinavien

Sedan 1990-talet har grundarna Ciléne Andréhn and Marina Schiptjenko varit med och ritat om gallerikartan i Stockholm och hela Skandinavien. Flera numera kända konstnärer har fått sitt stora genombrott här, och utställningarna lockar bred publik till det galleritäta området nära Vanadisplan.

Lars Bohman Gallery

Stans största

På Stockholms största galleri ser du spännande samtidskonst av många internationella konstnärer, men även svenska, såsom Lars Lerin och Ernst Billgren (numera Wilhelm von Kröckert). Verken sträcker sig från måleri till video och skulptur och finns att beskåda på Östermalm.

Gallery Steinsland Berliner

Gatunära konst i tiden

Ett medvetet konstgalleri på Södermalm som bland annat har ställt ut en hel del graffitikonst, däribland verk av New York-konstnärerna Neckface och Dash Snow (curerat av Leo Fitzpatrick från filmen Kids). Hit kommer en ung publik för att ta del av allt från performance till måleri.

Galleri Andersson/Sandström

Brett galleri med internationell samtidskonst

Med 500 kvadrat till sitt förfogande visar Galleri Andersson/Sandström spännande samtidskonst av internationella konstnärer, kända som oupptäckta. Mångfasetterade Louise Bourgeois är bara en av alla skaparsjälar som har ställts ut här.

Young Art

Plånboksvänliga verk

För konstintresserade som inte har möjlighet att köpa något av verken på de lite mer traditionella gallerierna är Young Art ett bra alternativ. Här ligger fokus på duktiga unga konstnärer som producerar det mesta från kontorsutsmyckningar till bokomslag.

  • Adress:

Galleri Flach

Brygga mellan Norden och Afrika

Också detta galleri finns att hitta i Vasastans eget galleridistrikt. Här läggs tonvikt inte minst på samtidskonstnärer i medelåldern som ägnar sig åt ett brett spektrum av konstformer. Extra intressant är att galleriet även ägnar sig åt samarbeten där de lyfter fram nya konstnärer från Afrika.

Designgalleriet

Trendigt galleri med all typ av form

Sedan 2008 har Designgalleriet visat svensk och internationell design i form av allt från mode till inredning och konsthantverk. Du kan även beskåda inspirerande projekt av olika formgivare som ställs ut i skyltfönstret "Svarta Lådan" i korsningen Götgatan/Folkungagatan.

Gun Gallery

Snygg fotokonst från när och fjärran

På det här stilmedvetna fotogalleriet på Östermalm ser du modern fotokonst av både internationella och svenska förmågor, unga som mer etablerade. Till försäljning hittar du även fotoböcker att förgylla soffbordet med.

Galerie Nordenhake

Namnkunnig konstveteran

Väletablerade Galerie Nordenhake har funnits sedan 70-talet (från början låg de i Malmö) och har sedan 90-talet även en filial i Berlin. Galleriet ställer ut omtyckta utländska och inhemska konstnärer och deltar i de stora konstmässorna.

ID:I Galleri

Konstnärsdrivet

Det här Södergalleriet drivs av konstnärerna själva och reflekterar deras egna visioner, bortom det kommersiella och förenklade. Medlemmarna turas om med utställningsperioderna, men bjuder också in gästande konstnärer och curatorer.

YellowKorner

Budgetvänligt fotogalleri

Den här butiken inne i Mood-gallerian är lite av en dröm för folk som vill pryda väggarna med bilder tagna av kända fotografer. Tanken är nämligen att sänka priserna genom att få till en större upplaga. Motiven sträcker sig över alla tänkbara genrer och fotografierna finns tillgängliga i flera olika utföranden.

  • Adress:

Artipelag

Inspiration vid havet

Ett modernt utflyktsmål på Värmdö där konsthall kombineras med mat och designbutik i vacker skärgårdsmiljö. Ta del av de gränsöverskridande konstutställningarna och kika in i Artipelag Galleri om du känner dig sugen på att shoppa inramade och signerade fotografier till hemmet.

  • Adress:
    • Artipelag, Artipelagstigen 1, Skärgården/Värmdö

Extratips: Affordable Art Fair

Nordens största konstmässa

Sedan några år tillbaka har konstmässan Affordable Art Fair gästat Stockholm och samlat mängder av svenska och internationella gallerier under ett och samma tak. Här kan du hitta verk av både nya och kända konstnärer för 500 - 50 000 kronor. Ett av namnen som har figurerat på mässan är Banksy.