Konstguiden till Stockholms bästa gallerier

Det finns gott om bra gallerier i Stockholm som bjuder på intressanta utställningar med svenska/internationella samtidskonstnärer och etablerade pionjärer. Konstscenen frodas och bjuder på något för varje tycke och smak. Här minglar traditionellt måleri med foto, installationer, performance, graffitikonst och andra kreativa uttryck att ta del och njuta av – helt gratis (om du inte är sugen på att faktiskt köpa, det vill säga). Låt dig inspireras till nästa konstrunda - nedan följer våra tips på några av Stockholms bästa konstgallerier.

Se även:
- Museer: Den stora guiden över Stockholms bästa museer

Här är våra galleritips i Stockholm!

Wetterling Gallery: Väletablerat konstgalleri mitt i Kungsan
Wetterling Gallery i Kungsträdgården har funnits sedan 1978 och tillhör ett av Skandinaviens mest framstående gallerier. Här har allt fler svenska konstnärer börjat visas på senare år, nya som etablerade, och fokus ligger främst på målningar, foto och skulptur.
Mer information Wetterling Gallery, Kungsträdgården 3, City

Andréhn-Schiptjenko: Föregångare inom samtidskonst i Skandinavien
Sedan 1990-talet har grundarna Ciléne Andréhn and Marina Schiptjenko varit med och ritat om gallerikartan i Stockholm och hela Skandinavien. Flera, numera kända konstnärer har fått sitt stora genombrott här, och utställningarna lockar bred publik till det galleritäta området nära Vanadisplan.
Mer information: Andréhn-Schiptjenko, Hudiksvallsgatan 8, Vasastan

Lars Bohman Gallery: Stans största
Här, på Stockholms största galleri, ser du spännande samtidskonst av många internationella konstnärer men även svenska, såsom Lars Lerin och Ernst Billgren (numera Wilhelm von Kröckert). Verken sträcker sig från måleri till video och skulptur och finns att beskåda på Östermalm.
Mer information: Lars Bohman Gallery, Karlavägen 16, Östermalm

Gallery Steinsland Berliner: Gatunära konst i tiden
Ett medvetet konstgalleri på Södermalm där de bland annat har ställt ut en hel del graffitikonst, däribland verk av New York-konstnärerna Neckface och Dash Snow (curerat av Leo Fitzpatrick från filmen Kids). Hit kommer en ung publik för att ta del av allt från performance till måleri.
Mer information: Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70, Södermalm

Galleri Andersson/Sandström: Brett galleri med internationell samtidskonst
Med 500 kvm till sitt förfogande, intill en innergård i Vasastans galleridistrikt, visar Galleri Andersson/Sandström spännande samtidskonst av internationella konstnärer - kända som oupptäckta. Mångfasetterade Louise Bourgeois är bara en av alla skaparsjälar som har ställts ut här.
Mer information: Galleri Andersson/Sandström, Hudiksvallsgatan 6, Vasastan

Young Art: Kreativa talanger som är lite snällare mot plånboken
För den konstintresserade, som inte har möjlighet att införskaffa något av verken på de lite mer traditionella gallerierna, är Young Art ett bra alternativ. Här ligger fokus på duktiga unga konstnärer som producerar det mesta från kontorsutsmyckningar till bokomslag.
Mer information: Young Art, Hudiksvallsgatan 48, Vasastan

Galleri Flach: Brygga mellan Norden och Afrika
Också detta galleri finns att hitta i Vasastans eget galleridistrikt. Här läggs tonvikt inte minst på samtidskonstnärer i medelåldern som ägnar sig åt ett brett spektrum av konstformer. Extra intressant är att galleriet även ägnar sig åt samarbeten där de lyfter fram nya konstnärer från Afrika.
Mer information: Galleri Flach, Hälsingegatan 43, Vasastan

Designgalleriet: Trendigt galleri med all typ av form
Sedan 2008 har Designgalleriet visat svensk och internationell design i form av allt från mode till inredning och konsthantverk. Du kan även beskåda inspirerande projekt av olika formgivare som ställs ut i skyltfönstret "Svarta Lådan" i korsningen Götgatan/Folkungagatan. 
Mer information: Designgalleriet, Kammakargatan 52, Vasastan

Gun Gallery: Snygg fotokonst från när och fjärran
På det här stilmedvetna fotogalleriet på Östermalm ser du modern fotokonst av både internationella och svenska förmågor, unga som mer etablerade. Till försäljning hittar du även fotoböcker att bläddra i och ha framme på soffbordet.
Mer information: Gun Gallery, Runebergsgatan 3, Östermalm

Galerie Nordenhake: Namnkunnig konstveteran
Väletablerade Galerie Nordenhake har funnits sedan 70-talet (från början låg de i Malmö) och har sedan 90-talet även en filial i Berlin. Galleriet ställer ut omtyckta utländska och inhemska konstnärer och deltar i de stora konstmässorna.
Mer information: Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8, Vasastan

Belenius/Nordenhake: Från ny samtidskonst till etablerade spoken word-veteraner
Två relativt unga gallerister, Niklas Belenius och Erik Nordenhake, driver sedan 2014 detta konstgalleri med fokus på ung samtidskonst av namn som Ilja Karilampi och Willem Andersson. Men här kan du även ta del av lite äldre föregångare inom exempelvis performance och spoken word.
Mer information: Belenius/Nordenhake, Jakobs torg 3, City

Snickarbacken 7: Konst och kaffe i snygg symbios
Populära Snickarbacken 7 kombinerar konst med mode, inredningsprylar och café - allt samlat under ett och samma tak i ett stall från 1800-talet, mitt i stan. Här ställs bland annat teckningar och fotografier ut - exempelvis har bildbyrån Getty Images valt ut och visat nyhetsbilder från hela världen - men också väldigt mycket annat.
Mer information: Snickarbacken 7, Snickarbacken 7, City

YellowKorner: Budgetvänligt fotogalleri
Den här butiken inne i Mood-gallerian är lite av en dröm för folk som vill pryda väggarna med bilder tagna av kända fotografer. Tanken är nämligen att sänka priserna genom att få till en större upplaga. Motiven sträcker sig över alla tänkbara genrer och fotografierna finns tillgängliga i flera olika utföranden.
Mer information: YellowKorner, Regeringsgatan 48 (Mood), City

Artipelag: Inspiration vid havet
Ett modernt utflyktsmål på Värmdö där konsthall kombineras med mat och designbutik i vacker skärgårdsmiljö. Ta del av de gränsöverskridande konstutställningarna och kika in i Artipelag Galleri om du känner dig sugen på att shoppa inramade och signerade fotografier till hemmet.
Mer information: Artipelag, Artipelagstigen 1, Värmdö

Extratips

Affordable Art Fair - Nordens största konstmässa
Sedan några år tillbaka har konstmässan Affordable Art Fair gästat Stockholm och samlat mängder av svenska och internationella gallerier under ett och samma tak. Boka in nästa tillfälle och vandra runt länge och väl - här hittar du verk av både nya och kända konstnärer för 500 - 50 000 kr. Ett av namnen som har figurerat är Banksy.
Läs mer om Affordable Art Fair Stockholm här

Andra guider du kanske är intresserad av
- Inredning: Stockholms bästa inredningsbutiker
- Teatrar: Här hittar du Stockholms bästa teatrar

Om guiden till de bästa gallerierna i Stockholm
Guiden till Stockholms bästa konstgallerier uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet något riktigt bra galleri i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på det galleri du nu väljer att gå till.

Bilden kommer från Affordable Art Fair

Relaterade artiklar:

Visa på karta