Här finns Stockholms bästa våfflor

Här finns Stockholms bästa våfflor

Frasiga, smöriga och toppade med fluffig grädde eller söt sylt – få saker går upp mot nygräddade våfflor när vinterkylan biter i kinderna. Inför våffeldagen den 25 mars har vi samlat tips på caféer och restauranger i Stockholm som brukar låta våffeljärnen gå varma. Matiga wraffles, tjocka belgiska, hjärtformade svenska och klassiskt tunna – här hittar du Stockholms godaste våfflor.

Innehållsförteckning
 1. Bästa våfflorna i Stockholm
  1. Älskade Traditioner – Retrovibbar
  2. Himlavalvet – Hemgräddat på kullen
  3. Klockargårdens Våffleri – Handgjorda gårdsvåfflor
  4. Dirty Coco – I fantasifull miljö
  5. Choco Mania – Fika extra allt
  6. Portvaktsstugans våffelkafé – Filmhistoriskt våffelcafé
  7. Kaffestugan Rönninge by – Våfflor i 1600-talsbyggnad
  8. Café Petissan – Anrik miljö
  9. Ben & Jerry's – Berömd glass och belgiska våfflor
  10. Lisas Grabb – Våffellördag
  11. Belgian Bakery – Som i Belgien
  12. Café Ektorpet – En våffla på Waldemarsudde
  13. Café Kåkbrinken – Glassig våffla i Gamla stan

Bästa våfflorna i Stockholm

Älskade Traditioner

Retrovibbar

Alltsedan det elektriska våffeljärnet introducerades i Sverige på 50-talet har det blivit lättare att grädda våfflor till vardags. Det har retro-inspirerade Älskade Traditioner på Söder tagit fasta på. Här serveras både matiga "wraffles" (våffel-wraps) och söta dessertvåfflor i kitschig miljö.

Himlavalvet

Hemgräddat på kullen

Högst upp på Observatoriekullen ligger en cafépärla som är lite av en doldis. Intill Stockholms gamla observatorium hittar man Himlavalvet, som har nischat in sig på att servera hemgjorda frasiga våfflor. Välj mellan söta klassiska tillbehör som sylt och grädde eller mer matigt alternativ.

Klockargårdens Våffleri

Handgjorda gårdsvåfflor

I en gammal klockargård söder om stan ligger detta café som har våfflor som specialitet. Här använder man klassisk våffelsmet och gör allt för hand. Våfflorna serveras bland annat med sylt, men det går även att få nytänkande varianter såsom japansk matchavåffla.

Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan
Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan
Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan
Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan
Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan
Dirty Coco Drottninggatan – Våfflor
Dirty Coco Drottninggatan

Dirty Coco

I fantasifull miljö

På Drottninggatan hittas det sagolika caféet Dirty Coco, vars rosasprakande inredning innefattar över 11 000 blommor. Menyn listar både salta och söta rätter, bland annat våfflor av det belgiska slaget. Kör klassiskt med grädde och sylt, eller maxa maffigheten med både vit choklad och mjölkchoklad, glass och färsk frukt. Vill du grunda med något matigt finns både sallader och mackor.

Choco Mania

Fika extra allt

Låter belgiska våfflor med toppings som jordgubbar, choklad, glass och vispad grädde som något som faller dig i smaken? Då kan en tur till Choco Mania i Mall of Scandinavia vara på sin plats. Här hittar man fika 2.0 och våfflor gjorda helt utan onödiga tillsatser.

Portvaktsstugans våffelkafé

Hemsida

Filmhistoriskt våffelcafé

Sveriges motsvarighet till Hollywood ligger i Råsunda och precis vid entrén till de gamla filmkvarteren kan man äta våfflor året om. Portvaktsstugan är ett mysigt litet café där man, förutom att njuta av frasiga våfflor och en kopp kaffe, kan förkovra sig i svensk film i deras filmbibliotek och känna historiens vingslag.

Kaffestugan Rönninge by

Våfflor i 1600-talsbyggnad

Den levande lantbruks- och kulturbyn Rönninge By i Täby har sin alldeles egna kaffestuga, där det serveras goda frasvåfflor och hembakat. Fika i den mysiga 1600-talsbyggnaden eller sitt i den lummiga trädgården med härlig utsikt över sjön.

Café Petissan

Anrik miljö

Skansen hittar du Café Petissan, ett mysigt fik i gammeldags stil som lockar både stockholmare och turister. Runt våffeldagen brukar de servera våfflor på klassiskt vis, perfekt för dig som vill fika och insupa atmosfären inomhus eller på den söta gården.

Ben & Jerry's

Berömd glass och belgiska våfflor

Ben & Jerry's grundades av två hippies på 70-talet och är givetvis mest kända för sin goda glass. I deras glassbarer gräddas dessutom även äkta belgiska Liège-våfflor för den som är sugen på något lite extra.

Lisas Grabb

Våffellördag

En fika på Lisas Grabb är litegrann som att komma hem till mormor, där det i hemtrevlig miljö bjuds på hembakade bullar och kakor. Varje lördag festar man till det lite extra och värmer på våffeljärnet. Våfflorna serveras förstås i klassiskt stuk med vispad grädde och sylt.

Belgian Bakery

Som i Belgien

I Gamla stan gräddar Belgian Bakery våfflor så det står härliga till. Här är det den belgiska varianten som står i centrum, och toppas med både vit och mörk chokladsås, grädde, färsk frukt och glass. Om någon i sällskapet är sugen på annat än våfflor finns söta crêpes, churros och annat fika, liksom kaffe.

Café Ektorpet

Hemsida

En våffla på Waldemarsudde

Kombinera ett besök på Waldemarsudde med en nygräddad våffla på Café Ektorpet, som ligger i konstmuseets trädgård. Här serverar man våfflor med sylt och grädde på klassiskt vis. Är du inte sugen på konst så kan du besöka caféet bara för att fika eller äta.

Café Kåkbrinken

Glassig våffla i Gamla stan

Föredrar du din våffla toppad med lyxglass kan du bege dig till Gamla stans slingrande gränder, där Café Kåkbrinken bjuder in till en riktigt maffig våffelupplevelse. Välj mellan svensk och belgisk våffla som toppas med kvalitetsglass från Lejonet & Björnen samt ytterligare tillbehör som chokladsås, hjortronsylt och färsk frukt.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;