På Ergo serveras bland annat:
- Franskt
Franska matlagningstekniker och råvaror i säsong blir till moderna avsmakningsmenyer på fine dining-krogen Ergo på Östermalm. Här vill man erbjuda en både elegant och avslappnad restaurang med matsal och chambre séparée, allt under ledning av den välrenommerade köksmästaren Petter Johansson. Sedan 2025 har Ergo en stjärna i Guide Michelin.
Ergo slog upp dörrarna sommaren 2024 i Gastrologiks gamla lokaler i hörnet Artillerigatan och Riddargatan, och sedan dess har man kunnat ta del av restaurangens franskinspirerade avsmakningsmenyer i säsong. I spetsen för det internationella köksteamet står köksmästaren Petter Johansson, som tidigare har arbetat på de trestjärniga krogarna Frantzén i Stockholm, Per Se i New York och Gordon Ramsay i London.
Med Ergo vill teamet erbjuda en informell, varm och levande restaurang där avsmakningsmenyn kommer med vissa valmöjligheter för att gästerna ska kunna skapa sin egen upplevelse. På så vis vill man även erbjuda en lite mer modern version av fine dining. Såväl avsmakningsmeny som vinlista har franskt fokus.
Bortsett från själva matsalen, som går i ljust och sobert stuk med både klassiska och moderna inslag från kontinenten, har Ergo även ett chambre séparée, Ergo salon, för den som vill sitta avskilt och äta. Ergo salon erbjuder en exklusiv upplevelse med plats för upp till tolv personer som får tillgång till eget kök och en säsongsbetonad avsmakningsmeny.
Jag äter därför är jag.
Är det min tinderbio? Nej. Det är Stockholms senaste nyöppnade restaurangs motto. De öppnade 4 juni på Gastrologiks gamla adress. Kaxigt att flytta i en 2 stjärnig lokal. Det säger något om vilka ambitioner man har. De har onekligen samlat på sig bra folk. Petter Johansson kliver in som ansiktet utåt och köksmästare, efter en lång karriär på Ramsey i London, Frantzen och Zen. Vi har Lars Trogen som General Manager. En av Sveriges vassaste vinkännare Det hela började med en promenad och skamlöst tittade in genom fönstren. Och snälla. Om det är någon som inte är nyfiken så är det inte vi. “Ska vi boka till ikväll?” “Det är fullt” “Ta väntelista…” och några timmar senare ringde telefonen och sen stod vi där och var pirriga när vi skulle in i Ergos andra veckas sista servering. Skulle det vara ett okej ställe eller skulle vi få uppleva magi annan alla andra?
P I R R
Redan vid välkomnandet var det tydligt att det här var ett ställe med ambitioner. När snacksen sedan kom in fanns det ingen tvekan om saken. Lokalen lär inte stå utan stjärnor länge till. Enda frågan är om det blir en eller två.
Men då kanske ni undrar hur maten var? Annat än gott då. För det är det verkligen. Menyn består av 5 rätter. Förrätt och efterrättssnacks icke inräknat. Varje rätt har två alternativ med tillhörande dryckespaket. Vi valde en av varje på allt utom huvudrätten. Lite miss så där i efterhand. Får väl gå tillbaka…Jag rekommenderar att smaka av varandra. Gillar du inte att dela mat? Du borde omvärdera men tills dess välj det här:
Tonfisk
Kycklingsoppa (största överraskningen!)
Biff
Våffla
Piggvar
Så där. Varsågod. Tacka mig sen.
Man är nästan skadat av avsmakningsmenyer på 20 rätter. Vi blev lite tveksamma när vi såg att det “bara” var fem rätter. Men väl på plats saknade man ingenting. På Ergo fokuserar man på maten. Inredningen är avskalad, det är ingen rök och gimmicks utan man satsar på klassiskt som för den sakens skull inte är tråkigt. Det är inga förflyttningar annat än att man går igenom köken på vägen in, men man ser rakt in i köket från borden. Köket där det faktiskt jobbas och inte enbart läggar på den sista touchen. Väldigt roligt. I slutet av middagen kommer Petter förbi och snickesnackar. Det gillar vi.
Har du inte redan hunnit pausa läsandet och boka ett besök så gör det nu.
| Av | Snittbetyg | Antal |
|
Thatsup
|
5,0
|
4 |
|
Google
|
5,0
|
10 |
Jag äter därför är jag.
Är det min tinderbio? Nej. Det är Stockholms senaste nyöppnade restaurangs motto. De öppnade 4 juni på Gastrologiks gamla adress. Kaxigt att flytta i en 2 stjärnig lokal. Det säger något om vilka ambit...
En av stockholm nyaste "stjärnor" på krog himlen, som redan lyser starkt och kommer snart lysa starkare. Såg White Guide recensionen. Bra jobbat.
Jag äter därför är jag.
Är det min tinderbio? Nej. Det är Stockholms senaste nyöppnade restaurangs motto. De öppnade 4 juni på Gastrologiks gamla adress. Kaxigt att flytta i en 2 stjärnig lokal. Det säger något om vilka ambitioner man har. De har onekligen samlat på sig bra folk. Petter Johansson kliver in som ansiktet utåt och köksmästare, efter en lång karriär på Ramsey i London, Frantzen och Zen. Vi har Lars Trogen som General Manager. En av Sveriges vassaste vinkännare Det hela började med en promenad och skamlöst tittade in genom fönstren. Och snälla. Om det är någon som inte är nyfiken så är det inte vi. “Ska vi boka till ikväll?” “Det är fullt” “Ta väntelista…” och några timmar senare ringde telefonen och sen stod vi där och var pirriga när vi skulle in i Ergos andra veckas sista servering. Skulle det vara ett okej ställe eller skulle vi få uppleva magi annan alla andra?
P I R R
Redan vid välkomnandet var det tydligt att det här var ett ställe med ambitioner. När snacksen sedan kom in fanns det ingen tvekan om saken. Lokalen lär inte stå utan stjärnor länge till. Enda frågan är om det blir en eller två.
Men då kanske ni undrar hur maten var? Annat än gott då. För det är det verkligen. Menyn består av 5 rätter. Förrätt och efterrättssnacks icke inräknat. Varje rätt har två alternativ med tillhörande dryckespaket. Vi valde en av varje på allt utom huvudrätten. Lite miss så där i efterhand. Får väl gå tillbaka…Jag rekommenderar att smaka av varandra. Gillar du inte att dela mat? Du borde omvärdera men tills dess välj det här:
Tonfisk
Kycklingsoppa (största överraskningen!)
Biff
Våffla
Piggvar
Så där. Varsågod. Tacka mig sen.
Man är nästan skadat av avsmakningsmenyer på 20 rätter. Vi blev lite tveksamma när vi såg att det “bara” var fem rätter. Men väl på plats saknade man ingenting. På Ergo fokuserar man på maten. Inredningen är avskalad, det är ingen rök och gimmicks utan man satsar på klassiskt som för den sakens skull inte är tråkigt. Det är inga förflyttningar annat än att man går igenom köken på vägen in, men man ser rakt in i köket från borden. Köket där det faktiskt jobbas och inte enbart läggar på den sista touchen. Väldigt roligt. I slutet av middagen kommer Petter förbi och snickesnackar. Det gillar vi.
Har du inte redan hunnit pausa läsandet och boka ett besök så gör det nu.
| Av | Snittbetyg | Antal |
|
Thatsup
|
5,0
|
4 |
|
Google
|
5,0
|
10 |
Representerar du Ergo?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.
På Ergo serveras bland annat:
Ergo ligger i prisklassen Hög ($$$$).
Ja, Ergo har lunchserveringar.
Ergo ligger i den högsta prisklassen, så som besökare kan förvänta sig att betala mer än på de flesta andra restauranger.
Ergo ligger på Artillerigatan 14, 114 51, Östermalm. I närheten ligger Berzelii park, Stockholm. Närmsta tunnelbana är Östermalmstorg (ca 300m).