Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Fem Små Hus

3,5 • 2 recensioner
Fem Små Hus

En doft av hemlagade rustika rätter och en historisk byggnad triggar igång såväl näsa som öga att öppna dörren till en krog med 1600-talsanor som riktigt sitter i väggarna. Väl innanför dörren tar man sig ned i källaren för att sedan följa en underjordisk länga på fem hus som gömmer nio källarvalv.

Namnet Fem Små Hus behöver kanske ingen närmare förklaring än den att krogen ligger nedanför just fem hus i sann Gamla stan - karaktär. S:t Göran och Draken runt knuten och kullerstenar ända fram till ingången förstärker den historiska upplevelsen redan innan du ens fått smaka på den. På entréplan möts man av romantiska valv som får agera aptitretare till vad som väntar vid några kliv nedför trappan. Under fem hus längs med Nygränd och ner mot Skeppsbron sträcker sig de nio källarvalven, som redan under 1600-talet fungerade som restaurang, då i regi av en kvinna vid namn Anna Lindberg, som idag har fått en hedersrätt på menyn - Kalvfilé Anna Lindberg.

En snabbtitt på menyn skvallrar om att man bibehållit delar av det historiska men kryddat med en modern fransk touch. Svenska klassiker har fått inslag av det franska köket i såväl à la carte-form som komponerade menyer. Något som ytterligare förstärker Fem Små Hus vördnad för det historiska, är sättet man kräset väljer råvaror på och hur man lagar alla rätter från grunden. Att vinlistan är bred förstår man snabbt vid anblicken av den omfattande vinkällaren. När middagen är avslutad har du nästan glömt tid och rum. Här ser du inte skymningen, utan den murriga mysstämningen är konstant. Och kanske har ett besök här inspirerat dig till fördjupning i Stockholms historia.

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Adam L.

Maten var vällagad, men kanske lite väl klassisk för min del. Jag föredrar lite mer moderna, spännande kök.

Källarvalven är så klart jättemysiga. Precis som man föreställer sig. Ingen teckning med mobilen heller, kan vara en fö... Visa hela »

Niklas E.

Väldigt trevligt bemötande och proffsigt intryck från personalen, vilket är lika viktigt för mig som själva maten i sig. Den biten stod verkligen ut och det ska dem ha cred för.

Förrätten, en hummersoppa med en pilgrimsmussla, var mycket trevli... Visa hela »

Så tycker pressen

4 av 5 · DN Krogkommissionen · 2008-03-17

“Få men omsorgsfullt vällagade rätter, från den fräscha salladen med färska rödbetor till dessertens friska hemmagjorda sorbet.”

4 av 5 · Aftonbladet · 2006-10-13

“Det är i och för sig dyrt, men all mat är lagad med uppenbar kärlek till kokkonsten och med respekt för råvarorna. Servicen är dessutom oklanderlig.”