Efter att familjeägda Trattoria Montanari slog upp dörrarna 2014 på Östermalm har gästerna duggat tätt. Här serveras italienska klassiker från hemstaden Fano i två olika rum. Kanske avdelningen Piccolo blir en personlig favorit?
Trattoria Montanari hämtar inspiration från den italienska kuststaden där ägarnas pappa, grundaren av Capris på Nybrogatan, växte upp. Med kvarterskrogen för de vidare den italienska matkulturen och låter kocken, som själv kommer från Fano, laga det bästa från regionen, och resultatet har blivit ett riktigt dragplåster. Här råder hög stämning på liten yta lagom till lunch och middag, då det blir lätt trångt och intimt.
Atmosfären går i avslappnat "taverna"-stuk och väggarna i lokalen pryds av privata fotografier som skvallrar om det personliga avtrycket och kärleken till hemregionen. Livsnjutaren hittar en klassisk meny indelad i förrätter, pasta och kött. Här ryms bland annat en prisbelönt burrata, liksom charkuterier, hemmagjord gnocchi, osso buco och halstrad tonfisk. Maten lagas utan större krusiduller och helst på ekologiska råvaror med hög kvalitet. I vissa fall samarbetar man med små producenter i Marche, hemregionen.
Piccolo
Piccolo är en mindre del av restaurangen där inredningen skiljer sig från resten av lokalen, och för den som bokar bord är det bara att välja vilken del man vill sitta i. Gör som stammisarna och hitta din egen favoritavdelning.