Alkoholfritt

Almedalsveckan, Gotland, Äpplejuice

Politik, pajkastning, framtidsvisioner, företag, samarbeten, fest, fylla, saningar, lögner, fotboll och mängder av känslor. Allt på samma ö i söder som blir totalt våldtagen av människor under några veckors tid i sommar, jag pratar såklart om Gotland. Jag åkte ner igår kväll för att tillsammans med Rescued Fruits göra framträdande om hållbarhet inom bar, hållbara produkter och minimera svinn. Något som jag brinner för och anser är otroligt viktigt och måste ses om i min värld.

"30% av all frukt & grönsaker som odlas slängs. Det är sjukt!"

Rescued Fruits räddar frukt och grönt som annars skulle gå till spillo för att den inte passar in i jättarnas massproduktion. Man samarbetar med frukt- och grönsaksgrossister, butiker och odlare för att ta hand om frukt som kan vara kantstött, ha skönhetsfläckar, gropar och annan "missbildning". Skulle Rescued inte räddat dessa otroligt goda frukter och grönsaker hade det bara slängts, hur knäppt är inte det?

Rescued kontrollerar och sorterar noggrant, tvättar frukten innan deras användande. Även det lilla som blir över blir till näringsrik jord så nya grödor kan växa. Hur bra är inte detta? De har flera riktigt goda juicer, alla är pastöriserade vilket gör att hållbarheten blir längre och de är både gluten- och laktosfri. Denna produkt står jag rakryggad bakom, deras filosofi lirar med min och jag dricker mer än gärna dessa och vet att mina köp bidrar till något väldigt bra.

Klockan 12:00 öppnar baren och vi kör fram till 22:00.

 

Jag gjorde ett samarbete med Absolut Vodka och Rescued Fruits förra året inför Stockholm Pride 2017. Klicka in här för att kika på receptet och texten.

 

"Receptet på cocktailen är skapat av inflytelserika och omtalade bartendern Johan Evers från Penny & Bill Stockholm, som under senaste året bland annat har mixat drinkar i TV4 Nyhetsmorgon"

 

Sommarsnack på Sveriges Radio P5

Huuuvva. Upp tidigt på morgonen är inget jag någonsin haft problem med, men när klockan ringer vid 06:30 tycker jag att det är på gränsen. Hur som helst, imorse gjorde jag ett "sommarsnack" i Sveriges Radio P5. Jag pratade lite om trender, rekommenderade sommardrinkar och berättade om lite tips för att lyckas i hemmabaren.

Snodde en bild från P5 Stockholms story. Den bjuder jag på.

 

https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=2842 - Gå in på Morgon i P5 Stockholm och lyssna det börjar vid 07:40

 

Här har ni inköpslistan:

  • Campari
  • Söt Vermouth (Mancino Rosso, Martini Rosso)
  • Vitt vin (Valfritt)
  • Fino Sherry (Tio Pepe)
  • Easy Rider Vete IPA – Eller någon med alkohol
  • Citroner
  • Apelsiner
  • Lime
  • Sodavatten
  • Hallon
  • Strösocker

 

Recept från imorse

Americano

  • 30ml Campari
  • 30ml Söt Vermouth (Mancino Rosso, Martini Rosso)
  • 60ml Sodavatten
  • Apelsinskiva

Blanda samtliga ingredienser i ett högt glas, tillsätt is och avsluta med en apelsinskiva.

Tips: Testa att lägga ner 3-4 apelsinskivor i Campari över natten, sila bort apelsinskivorna och gör sedan drinken. Du kommer förhöja fruktighet och lite sötma. Drinken är lätt bitter, kryddig och hög fräschör.

 

Sherry Cobbler

  • 40ml Fino Sherry (Tio Pepe)
  • 20ml Apelsinjuice
  • 20ml Citronjuice
  • 20ml Hallonsocker

 

Blanda allt i ett lågt glas, slå på lite krossis, rör om. Slå på mer krossis, garnera med en apelsinskiva.

  • Blanda 60% strösocker och 40% vatten, värm upp lätt i en kastrull till sockret löst sig. Dra av plattan och lägg i 100g Hallon – Låt stå över natten. Mixa gärna dagen efter med en blender och sila sedan genom en finmaskig sil.
  • På Penny & Bill använder vi öppnat vitt vin som blivit över efter helgen. Byt ut vattnet mot vinet och gör samma process – Du har nu skapat ett zero-waste, alkoholfritt hallonsocker.

 

 

Alkoholfri läskande öldrink

  • 200ml alkoholfri Vete IPA (Easy Rider från Gotlands Bryggerier är kanon)
  • 20ml Hallonsocker
  • 10ml Limejuice
  • Citronzest

Blanda allt i ett ölglas/vinglas, tillsätt is och rör om lätt. Avsluta med en citronzest för pigg doft och fräschör.

 

Som sista tips – Släng inte citrusfrukterna efter du har pressat dem. Lägg ner dem pressade frukterna i vatten, sila bort dem efter en stund, ställ in vattnet i kylen så kan du servera ett riktigt gott citrusvatten bredvid drinkarna.

Du kan även göra marmelad på dina mixade hallon.

Senare idag åker jag till Gotland och ska göra ett gästspel under Almedalsveckan. Häng med på resan!

SaveSave

SaveSave

Recept för en lyckad midsommardrink, hemmagjord snaps & alkoholfri dryck

Idag ska det förberedas inför midsommar och därför vill jag dela med mig av enkla tips för en lyckad midsommardrink, hur du gör en egenkryddad snaps och recept på en riktigt god alkoholfri dryck för både barn och vuxna. Jag lovar er att uppskattningen blir enorm, som det alltid när man har gjort det själv från grunden.

Jag ska se till att ni inte behöver springa runt som galningar till flera olika butiker för att inhandla det som krävs, och vi ska använda allt som vi köper för att göra det lätt för oss.

 

Du behöver

  • Vodka
  • Citron
  • Citrongräs
  • Ingefära
  • Äpplen, eller äppeljuice - köp tex Tropicana cloudy apple, Rescued Äpple
  • Strösocker - att göra en sockerlag på. Kolla mina tidigare recept på hur ni gör
  • Sodavatten
  • Cava, Prosecco, Champagne
  • Is

 

 

Hemmagjord snaps

  • 6 stavar citrongräs
  • 2 bitar citronskal
  • 2-3 bitar ingefära
  • 1 flaska vodka

Skala ingefära och skär upp den i bitar, ingen superknivkonst, utan bitar funkar utmärkt. Ta fram citrongräset, banka det lätt för att frigöra aromerna, skär det sedan i centimeterlånga stavar. Med en potatisskalare så skalar du bort skalet från citronen. Nu lägger du ner ingefära, citronskal och citrongräs i en flaska med vodka. Ställ in flaskan i kylen och låt stå till dagen efter. Det du kan göra är att skaka flaskan lätt 1-2 gånger så det blandas. Dagen efter så silar du bort citronskalet, ingefäran och citrongräset och pangar in flaskan i frysen.

 

 

Alkoholfritt alternativ på midsommar

Eftersom det kan finnas barn eller gäster som av olika anledningar inte dricker alkohol, så är det självklart att de ska kunna få en härlig midsommardrink ändå. I bästa fall har du en råsaftcentrifug (en maskin som gör det möjligt att pressa t.ex äpplen, morötter, ananas, betor m.m) men om du inte har det så kommer det bli kanon ändå. Om du har en råsaftcentrifug, så pressa egen äppeljuice. Har du ett väldigt syrligt äpple t.ex ett Granny Smith kan du behöva söta upp drinken lite.

Alkoholfri drink. Recept för 4 personer - räcker till ett glas per person

  • 260 ml äppeljuice - alternativt Tropicana cloudy, Rescued Äpple
  • 100 ml citronjuice
  • 60 ml sockerlag
  • 160 ml sodavatten
  • 5 skivor ingefära

Blanda allt i en skål, tillsätt massa is och garnera med några fina skivor frukt av eget val, gärna en kvist mynta. Ingefäran kommer att ge mer smak efter tiden den ligger i, så förbered gärna en stund innan servering. Glöm inte att smaka av så du känner att det är balanserat.

 

 

Drink på hemmagjord snaps

Nu när vi gjort våran egenkryddade snaps så ska vi självklart göra en drink på den.

  • 40 ml egenkryddad snaps
  • 20 ml äppeljuice
  • 20 ml citronjuice
  • 20 ml sockerlag
  • 60 ml Cava, Prosecco eller Champagne.

Blanda den hemmagjorda snapsen med äppeljuice, citron och sockerlag i en shaker. Tillsätt is och skaka ordentligt. Sila upp i ett cocktailglas och toppa med bubbel. Blir ni väldigt många, blanda allt i en stor skål och tillsätt is. Servera i glas med is och garnera med äppelskivor.

 

Jag önskar er en riktigt glad midsommar!

SaveSave

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave