Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

östermalm

Giretto

Säg mig den som inte gillar pizza. Om en sådan individ finns så har jag bara att säga: who hurt you?

Sedan har alla sina autentiska sätt att laga pizza på. 500 versioner av vatten-degknytet finns att hitta.

Men det jag är ute efter är god, hederlig pizza. Hade man kunnat straffa pizzerior som typ lapplisor för urusla pizzor och total icke passion, ja då skulle det vara så mycket enklare att välja plats och ställe. Vare sig det är flatbread, napolitansk, artisan, slice, fulpizza eller lyxpizza är mitt enda krav att det smakar gott. Vill jag ha äckelpizza då går jag till ICAs frysdisk

New kiddo in town ;Giretto, gör rätt och mätt

 

 

Öppet: mån -lördag

Giretto

 

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: pizza, pizza, pizza och billigt vin på glas

 SYN: Lokalen är snygg, rymlig och luftig med schackrutig golv, mörk trä och är tilltalande.

SMAK: Bara pizza på menyn. Bra deg, så god med krispig botten och kanterna med tuggmotstånd och ljuvlighet. Finns med säkra pålägg och lite mer äventyrliga. Proportionen pålägg/deg är bra

HÖRSEL: det var tomt i lokalen nä jag var där men jan tänka mig att det blir högt

 KÄNSEL: prisvärt och prisvänligt. Inga dyra pizzor (speciellt inte om man jämför med systerkrogen Giro) och vin och öl till humana priser. Trevliga killar som jobbar. Man beställer och betalar i kassan och får maten serverad på bordet. Bra för större sällskap. AW. Vardagsdejt. Chill och bara allmänt nice ställe för häng

 SJÄTTE SINNET: Pizza som är högt på min lista. Stället har allt för en lyckad avslappnad kväll

Soldaten Svejk

Old is the new black.
Jag har en stor tacksamhet och glädje till att nya ställen poppar up stup i kvarten. Det är alltid lika kul att få testa något nytt, kanske hitta en ny favorit, smultronställe eller överraskning.
Tyvärr har jag noterat en tendens till att fler och fler inte levererar. Mycket snack och inget göra. Det hindrar mig inte från att vilja utforska i alla fall men jag har perioder av att känna en motstånd eftersom the new BEST thing visar sig vara the new BEST bullshit.
Därför känns det bra att ha platser som har funnit sedan stenåldern som i sin tur håller en konsistens.
Soldaten Svejk kommer inte ge något innovativt eller överraskande. Spännande eller mindblowing. Men från att ha varit ett ställe i Stockholm som var första med att servera bra öl och pubkrubb som är good enough utan att råna dig.



Öppet:mån - söndag

SoldatenSvejk

 

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: liten (onödig) vinlista. Du kommer hit för ölen. Tjeckiskt öl

SYN: Klassisk rustik östeuropeisk öl hak. Avskalad miljö, bardel och matsal på två våningar.
Lång kö framför ingången redan 15 minuter innan öppning
Klassiskt stammishak med sina gubbar men på senaste tiden yngre 30plusare som strängs i lokalen

SMAK: maten är mastig och fet. Schnitzel, cevapcici, panerad ost, korv, råstekt potatis och annat östeuropeiskt influerad mat. Min favorit är den enkla charktallriken som ör ett perfekt tillbehör till ditt öl, vilket är egentligen orsaken till varför du är här. Maten är väldigt mättande, asså magen exploderar. Smakerna är ok, inga större ambitioner eller instagram trevliga upplägg. Men vad som gör att det inte spelat någon roll är det humana priser. Målet har aldrig varit att ge en kulinarisk wow upplevelse, målet är att få bra fet mat under din vistelse.

HÖRSEL: med tanke på att jag aldrig sett stället tomt utan tvärtom smockfullt, ja då kan du gissa hur ljudnivån är. In case I wasn´t clear enough så är det högt, bullrigt och glatt

KÄNSEL: Om det är budgetvänligt, en students dröm egentligen. Totalt opretto atmosfär, folk som vill hänga och trängas i ett rustikt öl hak. Skratta, dricka öl och ha kul. Rutinerad och bra personal.
Går ej att boka bord, gäller att hänga på låset. Väntetider kan vara lite långa men det är konsekvens till att stället är så poppis

SJÄTTE SINNET: Bland alla beerbellys, gigantiska portioner av kolesterolhöjande krubb och underbart utbud av öl är slutsatsen att livet är till för att njutas och all consequences can wait

Grodan

 Innan du finner drömrestaurangen är du tvungen att kyssa en helvetes massa grodor.

I det här fallet är det kanske inte drömrestaurangen men en groda man gott och väl kan ta för vad det är

 

Öppet: mån-sön

Grodan

 

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: bra utbud av viner. Hundar är välkomna på uteserveringen, baren och loungen

SYN: restaurangen är uppdelad i många olika rum. Dov belysning. Elegant, tidlös med mörka toner. Klassiskt. Blandad äldre-ish klientel.

SMAK: Svensk-frank lång meny med the usual suspects. Frukost, lunch och middag. God brödkorg innan maten. Deras råbiff är super god.

HÖRSEL: bra-ish ljudnivå. Bekväm för samtal. Ingen störigt.

KÄNSEL: Servicen är väldigt bra, professionell, vänlig, uppmärksam och smidig. Stället är pricy men inte mer än resten av Stureplans ställen. Worth it. Det är något med den lugnande atmosfären, intimiteten och stilfullheten som charmar mig

SJÄTTE SINNET: Klassiker som ej kan gå fel.  Uteservering öppen året om

Tyge & Sessil

Vin hit och vin dit. Rött, vitt, rose, orange och ett försök med blå vin. Ta daaaa, detta är min kunskap om viner. Aw well typ, jag vet vad jag gillar och är alltid nyfiken att prova mig fram

En vinbar jag gillar extra mycket är Tyge och sessil.

Öppet:

Alla dagar 16-01:00

Tyge&Sessil

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: så många viner, så lite tid. Bubbel, rött, vitt, orange. Naturviner, från alla världens hörn, det är ju ett vincafe after all

SYN: fröjd. Dämpad belysning, mossgröna väggar, ljust trä och allt är vackert, intimt och charmigt. Ett piano, levande ljus, fönstervägg mot gatan, schackrutigt golv och industriellt.

SMAK: kort meny med intressanta snacks och mellanrätter, byts ut efter säsong. Nu i sommras gästspelade Garba med sina smaker.

HÖRSEL: ljudnivån höjs framåt kvällen, livligt och härligt. Stället är som gjort för opretto och chill AW:n. Skön musik.

KÄNSEL: pusselbiten som fattats i Stockholms krogliv. Här vill jag komma varje dag, varje sekund. Trevlig och kunnig service. Som alltid med smårätter blir det dyrt och man blir inte så mätt, så kom hit lätt hungrig och sugen på bra häng.

SJÄTTE SINNET: Du vet när man bara blir blixtförälskad. Man vet inte exakt vad det är men det känns 100% rätt. Fylls på snabbt, häng på låset, går ej att boka bord

Sushi oi

Ska vi prata sushi. Först och främst, jag har aldrig varit i Japan, now that that's out of the way, så älskar jag sushi. Första gången jag smakade så började det med grimaser och det var långt ifrån kärlek vid första nigirin. Men övning ger färdighet.

Nu senaste åren är jag i fasen där jag respekterar fräscht utan pynt och bra gjord ris. Helst ska det vara cleant, låt råvaran tala för sig själv. Såklart att ibland är det kul med lite majo och crossovers men aldrig friterat (förutom spicy tuna på Barbro), california rolls och andra omoraliska rolls.

Sushi oi är en pärla i Stockholm. Litet och diskret och om någon är ute efter äkta sushi så skickar jag de hit

 

Öppet-

middag: onsdag-lördag 17-22:00

lunch: onsdag-fredag 11-15:00

sushi oi

 


Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: sake, smalt med viner

SYN: egenbyggt hål i väggen, endast sex platser vid öppna köket. Maträtterna är vackra färgglada juveler på fint porslin

SMAK: håll i hatten. Smälter i miunnen. Råvaran talar för sig själv. Kvällstid är det 8 rätters avsmakningsmeny. Tartarer, ostron, lax, tonfisk, hamachi, yuzu, tataki, söträka, mochi, oftast serveras fisk som är tillgänglig för årstiden

HÖRSEL: alla i lokalen. Det är 18 kvm, man hör allt men det är trevligt då stället inte är samlingsplats för patyglada muppar eller skrikande barn.

KÄNSEL: brutalt prisvärt och prisvänligt. En avsmaknignsmeny för 595 kr som föröför varenda smaklök i munnen. Topp kvalitet och bra kvantitet, man blir mätt.Det kan bli riktigt varmt i lokalen.

SJÄTTE SINNET: boka bord är ett måste eftersom det finns två sittningar att välja mellan, 18 och 20. Glöm svennebanan sushi här gäller rått som är gott.