Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Gästbloggare - Fröken Loo

Vem är detta som hittat tangentbordet och är och ”hälsar” på hos Katarina?

Det är, Katrine, eller som vissa i denna stad känner mig som ”Fröken Loo” (ni hittar mig på frokenloo på instagram, eller är du mer vinintresserad ska du nog besöka wineloosers).  @FrokenLoo

Vad jag gör här? Fick en förfrågan om jag ville gästblogga lite om ett event som jag och min sambo var på i lördags, en vinvandring på Kungsholmen tillsammans med MovEat (som tidigare bara fokuserat på matvandringar).

Både jag och min sambo är otroligt vinintresserade, så pass att vi börjar läsa till sommelierer på Vinkällan nu i mars, vi besöker ofta vinbarer men oftast här i söderkrokarna så vi tänkte att Kungsholmen kunde vara spännande att besöka ur denna synpunkt. Kändes som ett bra sätt att vidga sina vinbarsvyer lite, till ett bra pris.

Dagen till ära så startade vi och 200 andra i Stadshuskällaren där vinbiljetter delades ut och ett första glas väntade, här fick vi välja mellan vitt och rött, inte så mycket info kring vinet utan mer här, ta ditt glas, sätt dig om det finns en stol ledig.
Vi hade laddat ned MoveEat-appen innan där man kunde se kartan över de vinbarer som var delaktiga i eventet och planera sin rutt men p.g.a. alla människor skapades det en stress över att man skulle få plats på de andra så det var nästan så att man missade den lilla njutningen av vinet.

De övriga ställen som var med på lördagens event var
Vinfolket – en otroligt mysig vinbar med kunnig personal och en del viner att välja på för den vinbiljett vi hade. En vinbar vi återkommer till under andra förhållanden, så att vi får ut mer av deras utbud, då de har en näthandel och kan dricka vinet, sen beställa hem det. (Stort plus)

Uffe och Lottas- Kvarterskrog, bottennapp , kändes som det var nollkoll på vinet. ”Vi har ett rött, ett vitt och ett rosé” -Ja men vad är det för druvor? ”Vet inte, rosévinet smakar vin och inte saft, det röda är från Portugal, det vita är från Loire och är mitt favoritvin”
Vi lämnade en del kvar i glaset där, det kändes för oseriöst för att vara med på en vinvandring

Friends Table – Här kom vi in i en kombinerad mini restaurang och butik, och det var verkligen ”Friends Table” här började vi surra lite med andra deltagare vilket var otroligt trevligt. Det är ju en del av MoveEat´s vision, att sammanföra människor via mat och vinvandringar. Kanske inget ställe vi besöker igen.

Kungsholmens Vinbar- Vilket ställe, vilken atmosfär. Hade läst mycket om denna nyöppnade pärla, så det kändes gott att få komma dit, och det är verkligen ett ställe att besöka, igen och igen. Kommer bli en och annan utflykt dit.

Ill Picchio – Italiensk kvarterskrog, en riktig sådan, med riktigt bra viner att välja på. Servitören tog oss tillbaka till de italienska gränder med knackig brytning på engelska.

Vi avslutade på Björk Bar och Grill – Härlig kille i baren som fattade vårt intresse och gav oss lite extra tid vilket alltid uppskattas. Schysst hotellbar men inte något ställe man bara slinker in på.

Vi avstod från ett av ställena som var med, Tap Room, de öppnade senare än de andra och gjorde att man skulle behöva ta sig tillbaka till ”startsidan” av Kungsholmen.

Helt klart ett event med högt och lågt. Sen den där stressen man helst vill undvika när man är ledig kunde man inte komma ifrån helt då de flesta gick samma rutt (då den var mest logisk för att komma till baren man blev ombedd att avsluta på, Björk Bar och Grill).

Fast det är en kul grej att göra en lördag men blir det andra stadsdelar, kommer vi nog göra en riktig research över ställena som är med innan vi anmäler oss men som vi brukar säga ”Man måste ju prova lite sämre ställen också så man uppskattar det som man tycker är riktigt bra ännu mer”

Pat´s Place

Grattis till Gulddraken 2020.

Jag har då haft turen att testa stället vid två tillfällen, vilket är bra eftersom nu kommer det vara fullbokat långt framöver.

Det är svårt att hitta ett ställe som både leverar bra smaker till bra priser. Pat´s Place gör sig inte till mer än vad det är. Passionen och önskan att förmedla den thailänsdska kulturen men ofc försvenskat men inte till den grad att en känner sig förlöjligad.

Öppettider: Ons -sön 11.00 - 22.00

Pats´s Place

 


så vad stimulerade mina sinnen:

 


SYN: mörk belagd lagom stor lokal. Möblerna är kanske lite utdaterade men miljön lyckas att I alla fall inte ge de klasiska asiatiska snabbmatsstölle vibbarna. Inte sp mycket kitsch, ialla fall inte så som jag minns det.

Menyn harrätter med roliga namn, så pass att man ibland vill välja efetr titel och inte innehåll.

Tex The mummy, Jaws, Hulken, ET go home, Spoice girls

LUKT: 2 röda & 3 vita viner samt 2 bubbel

SMAK: mellanrätter som delas. Portionerna är stora (2 pers kan glatt dela på 4-5 rätter). Olika grader av hetta i maten beroedne på vad en väljer. Bra smaker men lite fega, klart väldigt bra tillagat men inget avancerat. Tyvärr är vissa rätter helt katastrofala, antigen drypande av fett eller att såserna skärt sig, men lyckas man undvika dessa så har man en mycket bra måltid. Favoriten är (utan att låta som en avokado frälst gnu) är deras avokadoröra, Hulken , här lyckas de använda frukten på ett intressant sätt

Det är lite win-lose sitaution, vissa rätter var bara ok. Men förutom Hulken så rekomenderar jag Nana in my heart, asså den curryn vill jag bada i. Spice girl som är deras laab. Sen också ET phone home, inte krabban så mycket som mango salladen

Bra vegetarisk utbud

KÄNSEL: helt klart prisvänligt och prisvärt. Man känner sig glad efter ett besök här. Servicen är ok, snälla och lite disträ. Passar bra för vardagsdejt, avslappnat, opretto. Soft atmosfär.

HÖRSEL: ok ljudnivå, funkar att föra ett normalt samtal.

SJÄTTE SINNET: Gulddraken är väl förtjänat men det visste folk redan utan den. Det som händer nu är att det kommer bli svårare att få bord.

Vad är thai mat? Jag vet att avokadoröra for sure är inte det, men vet du vad, thai eller ej så är maten nice och det är väl det som är viktigast.

Snodde en blogglista....som en gör

HAR? VEM? VAD? VILKEN? -LISTAN snodd av Sandra Beijer

 

HAR DU?

Alkohol i kylen?

Jupp. Vitt vin: Riesling Gruber Röschitz. Annars röda viner på hyllan utanför kylen

Något husdjur?

Nope. Gossedjur finns lite här och var

Puder på dig?

Flytande från Lumene

Några framtidsplaner?

Flytta.

Gymkort?

Tänkte precis skriva HAHAHAHA vem jag, sen kom ja på att jag har kort på YogaYama. Är bara så ovan att ha ett medlemskap som har med träning att göra. Lazy ass är mitt mellannamn

Några MVG:n?

Jag tror det. Det var typ 150 år sedan jag gick i gymnasiet, så minns ej. Hade gott och blandat. Bytte linje och allt, så minns inte vad som är vad.

Något beroende?

Cigg. Lösgodis.

VILKEN?

Tidning läser du?

Ingen. Det man får på posten bläddrar jag igenom

Buss åker du oftast?

Buss 74 varje dag till och från jobbet

Dag fyller du år?

20 augusti. FÖRSTA dagen av skolan efter sommarlovet....mummel

Årstid föredrar du?

Sverige har bara ett årstid: Hate my life väder. Men jag föredrar sommar. Vår utomlands

VAD?

Gör du nu?

Är på jobbet och skall egentligen jobba men min patient avbokade

Gör dig till en bra människa?

True believer av second chances. Ger inte upp på de jag älskar. Totallt fördomsfri är jag dessutom.

Gör dig till en dålig människa?

På en dålig dag så kan mina blickar döda. Lite tjurig när jag är hungrig.

Vill du arbeta med?

Mat, vin, människor och om jag kunde sjunga så hade jag velat bli sångerska

Har du för storlek i skor?

38 - 39

Läser du för bok?

Börjat läsa The devil in the kitchen, en självbiografi av kocken Marco Pierre White.

Ska du göra nu?

Jobba, har patient snart. Efter jobbet ska jag käka pizza på nyöppnade Giretto på St Paulsgatan

Avskyr du?

Oärlighet, folk som manipulerar, vädret i Sverige, min insomni

Stör du dig på?

Fika. Jobbmöten som ALDRIG leder till något. Ineffektivitet

Mindblown

Massa smarta köksprylar har underlättat matlagningen, gör den roligare och en kan nörda in sig i grejjer man aldrig trott var möjligt

All eloge till mikroplans, sous-vide, ja även mikrovågen (haters gonna hate).  Molekylär gastronomi (känns så 2015 men i alla fall) för personen som alltid drömt om att vara magiker men behövde ett riktigt jobb för att betala räkningarna.

Jag kan t.o.m. tycka att osthyveln är en riktig bara redskap, även om den typ bara används  i Sverige. Så som jag förstår så klarar sig alla andra länder gott och väl utan, men osthyvel for the win

 

Eftersom jag inte använder mig nu utav massa komplicerade eller icke komplicerade köksutrustning och -redskap så tänker jag inte rabbla upp allt som finns.

Det jag vill prata om är den ultimata redskapen som är så simpel att en undrar varför man själv inte kom på det! The one, the only -

SLICKEPOTT

Så bäst och väsentlig utav olika anledningar. Fatta att denna skitsak med sina smidiga och flexibla kanter skrapar ut sista lilla atomen av degen ur en bunke. Man kan använda den för att jämna ut smeten eller bre ut glasyr. Bakar man kakor eller annat sött så är väl det bästa att sedan slicka rent slickepotten.

Enkla att rengöra, vare sig man diskar per hand eller slänger in i diskmaskinen. Det är mindre troligt att de missfärgas eller absorberar fukt, fett och lukt.

Om du är orolig att din gummi slickis kommer smälta så finns det silikon som är värmetålig.Då kan man tex smälta choklad och röra om i kastrullen utan att riskera att botten skrapas.

Så all respekt till alla apparater, mojänger och onödiga äppelsskalare där ute men jag kommer aldrig kunna kalla mitt kök för ett riktigt kök om inte slickepotten finns med i bilden.

Upp till bevis:

Janu-worry: vad stimulerade mina sinnen

Läste någonstans att January is the Monday of months. Sant som sagt.

Förutom att det är årets fattigaste månad så är även prestationsångesten en 9a på Richterskalan. Alla nyårslöften, nyårs mål, ”mitt nya liv” , listor som ska bockas av startar i januari

Sedan ca 3 år tillbaka har jag inlett en regel i mitt liv. Januari är ett ”inte gills” månad. D.v.s. jag gör ingenting. Betalar inte ens räkningarna, sätter inte min fot på gymmet (det gör jag inte annars heller men you get the point), inga planer, inga hälsosamma inslag, ingenting. Förra året varade ”inte gills” hela året …….:-O

 

I alla fall, nu kör vi

SYN: Rekommenderar starkt boken An absolutely remarkable thing. Kunde ej slita mig loss från den . Den skildrar den mörka sidan av sociala medier – hur kändisskap påverkar och ändrar personen, utomjordingar, principer,  könsidentitet.

Har börjat nu en ny bok: The Devil in the Kitchen. Är en autobiografi av stjärnkocken Marco Pierre White

Tv-serier: This is US. - bästa!

Million little things.

Chopped.

Sen har SVERIGES MÄSTERKOCK börjat. Även om ambitionsnivån är pinsam, så är det alltid kul att följa. Och höra Mischa beskriva hur syran lyfter smakerna uppifrån ner eller att beskan tar över baksidan av gommen.

Film: jag blev tvingad att se Terminator Dark Fate… no comment. Sen har jag sett Jojo Rabbit, den är bra men som alltid är alla filmer för långa. Min koncentrationsförmåga är inte utrustad för detta

Sedan måste jag TJATA på att ni ser PARASITE. Damn, det var helt otippat om hur jävla bra filmen är

Kom iväg och såg även sista Star Wars filmen. Inte så dålig som alla säger att den är, men så är jag inte heller en true star wars fan så filmen var underhållande utan en större attachmnet till legenden

LUKT: Vinet Beaujolais-Villages (säg det 10 gånger i sträck) är nya kärleken. Har lärt mig också om Gamay druvan, då det är den vinet är gjord på. Det är ett lättare rött vin. Typ om man inte vill ha rött eller vitt men tröttnat på rosé.


Duschkräm med roliga namn och luktar så gott. Använder bara dessa från Sephora

HÖRSEL: Lyssnat på mitt eget klagande om hur mycket jag hatar denna månad, mörker och tristess.

SMAK: Stortorgskällaren i Gamla Stan. Hade det inte varit för 40 % rabatt via The Fork så hade jag nog bränt upp hela stället. Maten är bara tråkig. T.R.Å.K.I.G Synd eftersom själva lokalen är supermysig. Servicen är sega mega drive

-Åt en mycket god hamburgare på favoriten Frankys i Vasastan. Gå dit. Hamnar på mina topp favvo lista Frankys

-Eurobar goes russian. Asså. Hit går man om man är nyfiken på annorlunda mat, d.v.s. rysk. Annars…asså, sorgligt är kanske ordet man ska använda? Atmosfären är så deprimerande, om de ville lyckas med att ge känslan av hur det är att leva under kommunismen, ja då har de lyckats. Smakerna är ok-ish, för att vara ärlig har jag redan glömt bort…Eurobar goes russian

-The Burgundy i gamla stan. Minsta vinbaren, trångt och högljutt. Varje vecka vintallrik för 150 pix. Prisvärt och helt klart godkänt. Härlig liten pärla som jag frekvent besöker. Sedan finns det ett utbud på ca 2000 olika viner. The Burgundy

-Fick min franska kick på Café Colette. Stimmig, härlig, trång bistro med franska klassiker på menyn till humana priser. Cafe colette

-som den råbiffs fanatikern jag är så kan ni fatta när jag kom hem en dag och kock-sambon gjorde råbiffar nigiri style med olika toppings. DÖR

KÄNSEL: Trettondags afton är en stor grej i Spanien (kock sambon är spanjor). Noche de Reyes. I folkmun är det de 3 vise männen (tre kungarna) som under natten lämnar presenter till barnen. I alla fall, vi behövde bara en anledning för att ge mer presenter till varandra. Jag fick kokbok av en av mina favorit kockar. Ottolenghi simple


 

Annars har januari varit, januari. Jag har varit butter som en gnu, neggo till allt och såklart går det ut över kock sambon som i sin tur varit en klippa.

SJÄTTE SINNET: Vad vill jag med mitt liv 2020. Vilka mål ska jag ha. Älska och bli älskad. Känns mest logiskt och enklast. Jeez, spyr på mig själv som låter som en låtsas utnämnd guru och lover of life.

Vad vill jag med mitt liv. Dunno, dont care, tar en dag i taget, glad för det lilla J

 

Ps. onödig idiotfakta jag läste i DN: Inte sedan år 1756 har januari varit så varm.