Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

restaurang

Mowglis kök

Stockholm på 90-talet hade inte ett så bra utbud på indiska ställen. Om man inte hade insider tips, vilket jag såklart inte hade. Internet fanns inte , eller knappt. Så efter ett par traumatiserande upplevelser så bojkottade jag indisk mat i ca 15 års tid. Sedan testade jag Shanti och blev inte frälst utan Halle-effing-lulja frälst. Jag vågade mig på Indian garden och höll mig till de två ställen. Ryktet gick att Mowgli levererade, jag testade och kan nu med glädje säga att jag har 3 indiska ställen att rotera emellan.

 


Öppettider: mån-fre 11:00-22:00. Lör-sön 17:00- 22:00

Mowglis kök

 


Så vad säger mina fem sinnen:

LUKT: doftar underbart härligt. Öppnar upp aptiten på direkten. Liten trevlig vinutbud

SYN: varma färger i liten lokal. Sympatiska målningar på väggarna. Enkla bord, tät ihop. Matportionerna är lagom stora och mättande

SMAK: Bengalisk streetfood men klassiska indiska rätter finns också. Valde favoriten palak ponir och jag kan med glädje säga att denna är kanske bästa hittills. Fräscha och utsökta smaker, god ris och Naan brödet är som ett moln. Mango lassi ingår lunch tid.

HÖRSEL: blir lite bullrigt när det är fullt men tillräckligt för att kunna prata i ett normalt tonläge

KÄNSLA: trevlig, varm och välkomnande atmosfär. Även om fullt vid lunch är det fortfarande behaglig. Glad och trevlig personal.Prisvänligt och prisvärt.

SJÄTTE SINNET: namnet är fab. Lokalen är mysig och rolig. Maten är väl värt din tid och magutrymme

 

Nästa station: Restauranger vid tunnelbana

Det är svinkallt ute och det kommer bara att bli värre. Att lämna hemmet känns som att bestiga ett berg. Man gör det man måste, exempel är att jobba för att man måste få lön och betala räkningarna. Hämta -lämna kidsen från dagis eller skola (annars orosanmälan). Eftersom att äta ute är en viktig (viktig och viktig men typ) del av mitt liv så blir detta en utmaning under vinterhalvåret. Kraven för vad en restaurang kräver minimeras MEN det måste ändå kännas värt min tid och smaksinne. Så när 1 minut känns som ett fängelseår vill man helst ut ur t-bana , max tio steg och man är redan inne i värmen och har en meny i handen.

Startpunkt får vara Gullmarsplan och så kör vi hela vägen till Hötorget. Varför bara dit undrar ni. Jo det är vinter, jag vill helst inte vistas för långt bort från min sköna soffa och täcke.

Ja, jag är Grinchens kusin, har fått höra det ett antal gånger

 

Gullmarsplan: inte alls ett bra utbud. Inne på stationen finns Espresso house, men i så fall kommer även jag att vilja ta mig ut i kylan och hitta något bättre. Det finns visserligen en Prime Burger och enligt google maps är det 140 meter dit, ca 2 min att gå. Två min är två fängelseår. Vill du uppoffra mer av din tid så har du Tbilisis hörna,en väldigt bra, billig och mättande restaurang . Den är 600 m och tar 5 minuter att gå, i isande kyla med risk att dö.

Skanstull: Närmaste och bästa är Teatern i ringen. En najsare foodcourt med bra utbud. Dock är det inte direkt mysigt och avkopplande atmosfär. Eatery social i Clarion hotellet, har ej ätit där endast tagit drinkar. Skön, vibrerande stämning.

Vill man gå lite extra (typ 2-3min) så finns China, Falloumi, Crispy pizza

Medborgarplasten: Mc Donalds och Max för den som vill. Scandic malmen. Kvarnen. Babylon. Jag har dock inte varit på någon av dessa ställen. Men vi får se, snart

Slussen: Kan glatt säga Omnipollos hatt som har goda pizzor och dyr fancy schamncy öl. Trots nära till t-banan så kvarstår faktum att det kommer vara kö och fullsmockat. Så du kommer kanske tvingas vänta ut i kylan för att vänta på plats. Restaurang Gondolen är ett fint ställe. Du behöver bara korsa övergångsstället and you there. Ett nytt boutique hotell har öppnat precis vid t-bana utgången. Den heter Hotel Frantz, någon som varit?

Gamla stan: Vägg i vägg är Vapiano.....men vi går vidare. The Flying Elk, en lite stylish Pub. Men något som är helt värd en promenad (140 meter, 2 min) är The Burgundy/Tweed/Djuret. Maten, atmosfären och servicen är alltid på topp.

T-centralen: Urk, om en kunde skippa en station så vore det t-centralen. Mestadels p.g.a. en million människor, en million utgångar, en million irritations moment. Men första stället jag kom att tänka på är Luzette. Stället är bra, lite överprisat och hög puls. Det bästa är nog att den befinner sig inne i stationen, så det betyder NOLL kontakt med yttre världens minusgrader. Vill man trotsa kylan så ligger Griffins Steakhouse relativt nära. Kitschig, skön och vintermysig atmosfär. God mat, speciellt bra är brunchbuffen.

Hötorget: Hötorgshallen, well inte direkt restaurang men god mat finns det bl a Tokyo Diner, Carls deli och mycket mer. Sedan kan man ta ett par extra steg till Haymarkets Greta och Pauls, dock inget jag direkt springer till men when in winter....och här kan man boka bord, slå sig ner och inte behöva stressa vidare. På andra utgången mot Olof Palmes gatan kommer du direkt in på Urban deli Sveavägen. Stort och passar de flesta och stora sällskap. Jag har lite hat-kärlek. Men så har vi Mancini, finitalienare som är bäst väldigt nära t-bane utgången. Dyrt men gott

 

Syster Yster

Systerkrogar- we are family

 

Vissa ställen klonar sig som tex Prime burger, Austin food works, Urban deli, Pascal, Shanti m.m och så har andra restauranger istället systerkrogar. Dessa ställen påminner om varandra men har ändå sin egna personlighet.

Jag har två yngre systrar. Våra likheter är att vi har samma värderingar, ärliga, ickedömande, öppensinnade, sjunger som kråkor, besatta av tvserier. Olikheter är att mellansystern är den som är mognast och mest ansvarsull, klok, pedagogisk och one hell of a dancer. Yngsta systern är naturvän, starka åsiker och envis, världens mest softaste person, klumig (i have stories) och älskar Crocs

Jag är högljudd, social butterfly, använder mycket humor på både gott och ont, enligt mina systrar är jag den ”kreativa” i familjen

 

Voila, här presenteras en del syskonkrogar i Stockholm:

 

Miss clara - Giro – Giretto

Upscale, högljutt, najsish för brunch -- Dyra pizzor, goda -- Goda billigare, bra pris på vin och öl

Hillenberg – Ekstedt - Tyge & Sessil

-Stylish a la carte vuxenkrog med bra ljudnivå --Michelin star restaurang med avsmakningsmenyer --Favorit vinbar med nice och intim stämning, snygg inredning , smårätter

Punk royal - Coco o carmen

-Mitt galnaste matupplevelse, avsmakninksmeny, minne för livet --Mindre punk, mer royale, the Ying to Punks Yang

Caffe nizza – Babette - Pizza galina

-Söders chillhäng med god mat --kvarterskrog med pizza --Teaternfoodcourt med bra pizza

Adam o albin – Misshumassu - Ramen

Avslappnad lyx med avsmakningsmeny --Smårätter i urban setting --Teatern foodcourt ramen med avsmakningmeny

La ragazza – Flickan – Djuret – The burgundy – Tweed – Svinet

alla ställen är bra med starka personligheter. Crespi gänget är alltid ett lyckat besök

Babylon - Bananas - Leopraden

Funnits sedan stenåldern -- En av Sthlms godaste pizzor med knasig inredning -- Nytt vintern -19

Jim & jacob – Copine

Skön restaurang , intimt, grymma smaker, beställer alltid menyn beslutsångest -- Nytt ställe

Bar nombre – Las brasas

Coolt ställe med bra drinkar -- Ej testat

Pharmarium – Ebenist

Fab inredning. Mer ett ställe för innovativa cocktails,smårätter -- Restaurang

Cliff barnes – Sue ellen

CRAZY

Nytorget 6 – Nybrogatan 38 – Österlånggatan 17 – Spanjorskan – Le rouge

Generösa öppettider. Långa menyer som tillfredställer de flesta. Good enough och man är oftast nöjd. Säkert kort. Snygga lokaler

Rolfs kök – AG

Husmanskost, klassiker -- Köttmecka, bra bar

Italiano - Ciccio´s

traditionell italiensk klassiker -- Ännu en italienare i Stockholm

Vassa eggen - Kommendören - Tako- Tennstopet

Älskar stämnignen,kött -- Rå inredning, asianamerican inspirerad mat, bra drinkar -- Bistromat asianfusion --Veteran

B.A.R – Lux dag för dag

saluhall/fisk-köttställe, hög ljudnivå -- Modern nordisk pärla, rekomederas för en mysig date, supergott

Barobao - Ichi - Symbios

Goda luncher, bao chica wow wow --Intim atmosfär., kreativ avsmakningsmeny -- nytt ställe

Flipin burgers – Lådan – Dogfood

Kom igen, you know it ; en av Stockholm godaste hamburgare i stökig miljö, milslånga köer -- Chill, vuxenfritis med fettdrypande smårätter -- Korv

 

PA & Co – Bistro Sud – Vinbar combo

Macellerian - Portofino

 

Nytorget 6

Det finns dagar då man inte har lust, tid eller ork att bestämma vart man vill äta eller ens veta vad man är sugen på. Jag själv vill nästan varenda gång gå till ett ställe jag inte testat tidigare eftersom det gör hela ”äta ute” upplevelsen roligare.

Men ibland vill man bara ha ett säkert kort för både en själv och sällskapet som skall med.

Nytorget 6 och dess systerkrogar uppfyller detta önskemål.

 

Öppet: Alla dagar, 07:30 (11:00) -01:00

Nytorget6

 

 

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: fint vinutbud. Hundar är välkomna

SYN: helsnygg, välkomnande och ombonad bistro med avlång bardisk för drop-in platser. Öppet kök. Trångt mellan borden. Uteservering. Nedre matsal som kan bokas för möten.

SMAK: Lång meny med alla dagens måltider kan intas här. Menyn är inspirerad av världens alla hörn, här finner du omeletter, råbiff, sallader, dagens, grill, rotisseri, vegetarisk, kött och serveras antigen som snacks, mellanrätt, huvudrätt, dessert och tillbehör. Kvalitén varierar men oftast är man nöjd, inga kulinariska OMG moment men stället levererar good enough.

HÖRSEL: Poppis ställe som oftast är knökfullt. Samt att man sitter väldigt nära sin bordsgranne men trots detta så är ljudnivån lagom. Man behöver ej skrika för att bli hörd.

KÄNSEL:svårt att säga om det är prisvänligt, vi befinner oss ändå i Stockholm och stället är en restaurang och inte café. Men summa summarum så är det prisvärt i slutändan även om man kan få bättre smakupplevelse på andra ställen. Nytorget 6 erbjuder mer än bara mat och ör ett ställe som funkar för de flesta. Service-you win some, you lose some. Bra för avslappnad häng med vänner, partner, päronen, kollegor. Såsom menyn är varierande så är klientel likaså

SJÄTTE SINNET: frukost, brunch, lunch, middag, nattmat, take-away; this place got you covered. Säkert kort i de flesta fallen

beroendeframkallande bröd som ingår

 

Bar à Vins

Ett av mina smultronställen. Så önskar att det var närmare där jag bor. Ibland finns det ställen som med all sin enkelhet, ärlighet och passion ger en stark välkomnade känsla att man faller pladask på direkten.

Bar a Vins. Helt underbar. Frågar någon mig exakt varför, så har  jag  inget svar. Lokalen är trång och stimmig. Menyn kort men naggande god. Klientelen är en blandning av 20 och 100 åringar. Ingen röd tråd alls. Inredningen är enkel och ordinär men ger en varm och trygg känsla av att vara på rätt ställe vilken dag som helst på året.

Sen att det är franskt, ja där har stället försprång i min värld i alla fall.

 

Öppet: tisdag - lördag 17.00–23.00 söndag 17:00 - 22:00 

Bar a vins

 

Så vad säger mina fem sinnen:

 

LUKT: Eftersom det är en vinbar, ja då är vinerna i centrum. Utvalda ur passion från mindre franska vinproducenter, egenimporterade så man hittar icke deras utbud på systembolag. Så, gillar du något vin så är det bara att återvända, och trust me, du kommer vilja återvända. Nya vinsorter presenteras på löpande band

Vinprovningar hålls.  Hundar är välkomna.

SYN: Älskar deras röda neon logga. Intim liten rustik lokal med bardisk och enstaka bord i rummet. Vitt kakel, trä med dämpad belysning och levande ljus. Liten uteservering och ibland grillas det ostron.

SMAK: Kort meny uppskrivet på griffeltavla med säsongsbetonad rustik bistromat. Bästa är att ta deras chark/ost tallrik som komplement till ditt vin. Och, lyssna noga nu. Stockholms bästa Chevrésallad serveras här. Jag vet, jag vet, en sallad säger du. Men det är så mycket mer. s'il vous plaît

HÖRSEL: Full av sorl, livligt och hög ljudnivå. Men trivsamt

KÄNSEL: stimmigt. Välkomnande. Levande. Människor tätt inpå. Passionerad och trevlig personal. Prisvärt. Ingen bordsbokning och lokalen fylls på, på en millisekund, gäller att hänga på låset. Det går även att abonnera hela lokalen.

SJÄTTE SINNET: Av alla franska ställen i Stockholm är Bar à Vins favoriten. Ägaren har en stenkast från sin vinbar även delikatessbutiken Chez Philippe med importerade franska varor.