Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

blablabla

Fast food

Äter jag bara på restauranger och finmat? Nej, det gör jag inte men jag föredrar det. Att äta ute är en upplevelse för mig. Det behöver inte vara mindblowing varenda gång men hela grejen att gå ut, atmosfären, att titta på menyn, undra om man valt rätt eller fel rätt är som ett skådespel. Sällskapet som är med är viktigast. Ibland är det så att umgänget räddar en medioker restaurangupplevelse. Så äta ute med vänner är det främsta sättet jag umgås på.

Men

ibland så moffar jag i mig klassisk ful-mat, en titel som inte är rättvis men it´s a jungle out there

Gullmars kebab: deras kebabtallrik med bulgur äter jag så ofta att så fort ägaren ser min lilltå göra entré på stället ger han mig en igenkännande nick och säger kebab med bulgur. I början tyckte jag det var lite pinsamt men nu känns det lite som att jag är med i min egen tv-serie med ett hak where people know me (ok-ey)


Max: deras hamburgare, original eller max. Den är bra, bättre än de flest finburgare där ute. Men deras pommes är inte värda min eller någon annans tid

McDonalds: milkshake och äppelpajen. Burgarna smakar som att de marinerats i en sumobrottares armhåla och smakar därefter

Burger king: burgaren och onion rings

Pizza: "fulpizzan" i Hammarby höjden, Pärlan. Men vinnande konceptet varje fulpizzeria har är the one and only PIZZASALLAD. Asså Sveriges bästa uppfinning i mathistoriens värld

Subway: hade en period då jag åt det för lunch varje dag. Inte gott men enkelt och no brainer

Hisar fastfood i Hötorgshallen: Stockholms bäst bevarade hemlighet eller vad man nu än säger. Gå dit, ät vad du än vill från menyn. Repeat as often as you can

Fransk hotdog från någon korvmoj

SPA(m)

 Spa är en förkortning av latinska “salus per aquam” (hälsa genom vatten)

 

Jakten efter att vara i nuet stressar skiten ur mig och alla andra. Jag vet inte och kommer aldrig förstå grejjen med SPA. Iden är bra i teori men i verkligheten är det allt annat än idealistiskt. Glida runt halvnaken bland okända människor där vi alla desperat försöker njuta av tystnaden och lugnet. Med tanke på onödiga priset man betalar för att sitta på en loungesoffa och bada i en pool fylld med andra människo(hår) är det absurt. Skillnaden från Eriksdalsbadet är att här är det åldersgräns, that´s it, istället för skrikande hoppande barn får vi överkåta hånglande vuxna som glömt bort att bete sig (hehe Gud vad jag låter som en gammal tant).

Sen väl inomhus på den klaustrofobiska  hälsobadet så kostar allting extra. Massage, andra behandlingar och överprisad ”hälsomat” . Kan vi ta en stund och prata om maten…. ge mig alternativet i alla fall att unna mig en fettdrypande hamburgare.

Och trots att jag är en rastlös själ som lätt blir uttråkad så har jag förmågan att fokusera och varva ner. Jag går på yoga, ett mirakel som fungerar på mig. Jag har testat mindfullness och höll på att riva av mig skinnet hur frustrerande det var. Spa anläggningar är i nivå med mindfullness. Funkar för vissa. Kanske tanken att man betalt inträde och ”inversterar” i sin hälsa ger en placebo effekt att man tar hand om sig själv. Dunno, varför inte bara ta en promenad ut i friska luften i en skog?

 

Som kvinna antar folk alltid att man älskar att gå på Spa. Jag har fått det i present av kompisar, jag har blivit taken away på romantic getaways, jag  t.o.m intalade mig själv  att boka in Steam hotel med min nuvarande sambo i tron att eftersom han är the one så kommer upplevelsen vara annorlunda….vi båda vart fett uttråkade och hade hunnit med både ligg och mat, sen ville vi bara hem.  Hahaha ganska komiskt att vi slösade en hel dag, pengar och frös ihjäl på vägen dit för något vi kunde ha fått så mycket bättre i soffan hemma. Men A for effort.

Kan hysterin tagga ner lite eller i alla fall sluta att överromantisera hela upplevelsen. Det är bara  tråkigt och stjäl den tid man skulle kunna använt för att på riktigt koppla av.

Folk som ”inte har tid” att träna och känner skuld att de lever ohälsosamt, har inga problem att överbetala SPA weekends för att mildra ångesten och komma undan med att leva sunt. Jag varken tränar eller äter bra, jag känner ångest för att jag är elak mot min kropp men jag inbillar mig inte att lite varmvatten och en massage kommer förlänga mitt liv. Tror att jag måste sluta röka först.

Jag har gett SPA anläggningar flera chanser än förtjänat och vem vet , jag kommer säkert hamna på ett SPA igen någon gång i framtiden. Jag var t.o.m i kurorternas huvudstad: Budapest. Jag valde att inte slösa en halvdag inspärrad i en enorm tolaettanläggning, istället promenerade jag runt stadens gator och njöt, fyllde mina sinnen med vackra minnen…..och magen med god öl

 

Mitt SPA CV:

Centralbadet: hemskt. Maten. Miljön, badgästerna.

Selma city: litet. Fin utsikt. Dålig mat. Tråkigt

Yasuragi: Den enda anläggningen jag gillar. Det var stort nog och atmosfären och inredningen var verkligen spot on. Rummen fräscha. Maten god. Det jag inte gillar är att det är så satans dyrt. Och människor

Sturebadet: lyxigare version av Centralbadet. Lika poänglöst och tråkigt

Steam hotel: live porno är allt jag har att säga. Get a room, du är bokstavligen på ett hotell

Utomlands: som hemma fast utomlands:/ Dock blev jag traumatiserad i Slovenien då ALLA var nakna. Det var på riktigt 50 shades av tuttar och snoppar och erfarenheten var lika dålig som boken

Men kanske så bottnar allt i att jag är avis på folk som kan njuta på sådana anläggningar? Den moderna människans sätt att varva ner?

 

Saker jag gillar med Spa:

Spagetti

Spareribs

Spanking

Sparks

Spain

Yoga class? I thought you said pour a glass

Yoga och bubbel är två saker jag gillar. Så gissa min lycka när jag råkade komma över kontot yogacava som drivs av vännrena Sofia Edgren och Isabel Hillborg.

Läs på deras facebook om mer info: YogaCava

 

Jag har deltagit vid två tillfällen och ser framemot fler.

Det brukar hållas på divrse ställen, vart beror mycket på årstid och vad vädret tillåter.

Senast hölls det på Miss brown och lille sixten. Vacker utsikt och bra sällskap med frukost och Cava.

Eventet inleds med 45 minuters yoga och alla kan delta, det är inget avancerat men det är givande. Alltid en goodiebag som väntar.

Frukosten består av avokadomacka, energishot, yogurt med granola.

Allt avslutas med en 45 minuters “terapisession”. Eventskaparna lyfter en fråga som vi deltagre diskuterar sinnsemellan. Vill man inte prata är det inget tvång, man kan bara sitta och lyssna. Intressanta samtal.

 

Jag har aldrig sett yoga som något strängt eller forserande, i så fall hade jag gett upp för länge sedan. Jag strävar efter att hitta balans i det mesta i mitt liv, ibland funkar det ibland inte.

Därför tilltalar YogaCava tjejernas livsfilosofi till mig. Unna dig av allt och sträv efter balansen som ger dig stabilitet.

 

Man får följa deras instagramkonto yogacava där de lägger ut information om när nästa event ska hållas.

Kostar 450 kr och för det får man en ärlig, skön och okomplicerad upplevelse

Matspråk

Det finns vissa adjektiv som retar galler på mig när en maträtt beskrivs. Exempel är:

Magiskt. Autentiskt. Smakerna gifter sig.

Smakerna gifter sig (i now pronounce you husband and wife). Att gifta sig betyder inte automatiskt att förhållandet är bra. Det är inbillning. Vissa personer kanske tycker om ketchap på banan och smakerna gifter sig. Poängen är att den meningen inte betyder någonting när det gäller kvaliten av maten. Det finns så många måltider jag haft där jag tycker att en skilsmässa är det bästa och enda alternativet.


Magiskt. Något smakar magiskt. Ok. Duly noted. Vad nu. Hade en av mina patienter sagt att hen upplever magi eller att det är något magiskt hade jag nog förskrivit antipsykotika. Eller övervägt tvångsvård.

Men i alla fall. Jag har själv använt ordet magiskt, mer än en gång när jag beskrivit en upplevelse. Våra sinnen blir så tillfredställda att det känns fantastiskt och overkligt. Nuförtiden är allt magiskt, från mat till strumpor, det har blivit en epidemi. Magi tillhör i sagornas värld så vi får väl själva bestämma vad som är magiskt eller inte för oss själva.

Sen så tycker jag magiskt är så mycket mer acceptablt än ordet autenstisk.

Ordet autenstisk =äkta ; genuin ; sanningsenlig ; riktig ; verklig ; tillförlitlig . Vet ens folk vad autentisk betyder när de använder ordet? Autentiskt till vad. Samtidigt antyder personen att hen är expert och sakkunnig inom området mat och matkultur. vem har gett dig äganderätt till att ha den ultimata åsikten en maträtts orginalursprung. Det går inte att äga en matkultur. Du kan ha en autentisk volvo men inte mat, i så fall insinuerar du att du har både kunskapen om matens ursprung och förmågan att avbilda originallet. Ett annat problem är att matkulturen utvecklas ständigt. Kockar ändrar, justerar och gör egna tolkningar hela tiden från olika inspirationskällor.

Det blir också en generalisering när man använder ordet autentisk. Tex autensik kinesisk mat. Hör man inte hur förolämpande det är. Kinesiska köket är uppdelad i flera olika kök/regioner och alla med olika smaker och aromer. På så vis skulle man kunna säga att varenda maträtt en intar i europa är autentisk europeisk mat. För att det är sant, men var betyder det. Ingenting. Är det bra, dåligt, värt uppleveslen etc etc


Det intressanta är att ordet autentisk blivit lika med bra. Det är inte lika med bra, det är bara en fancy schmancy ord vi gillar att använda när vi vill låta världsvana och sofistikerade i våran beskrivning av en maträtt. Det är ett tomt ord och säger ingenting om kvaliten på maten.Inget. Så det kan vara autenstisk bra eller dåligt. Alla vi är uppvuxna i en viss kultur och har ett hum och minnen om hur vissa maträtter ska smaka eller tillagas men det betyder inte att en automatiskt har en infödd förmåga att utöva dessa matkunskaper och återskapa maträtten. Så, termen auktoritet behöver slaktas och vi bör fokusera på vad som är viktigt. Är du nöjd med det du åt, var det gott, kände du dig tillfredställd. Var det maaaaagiskt Om svar ja, då är mission accomplished.

Pizzan från Omnipollos Hatt är inte mer autentsik än pizzan jag gör hemma. Skilland är det förvisso (smakar bättre på Omnipollos hatt) men ursprungiden är detsamma. Ett bit deg som toppas med diverse råvaoror och sedan steks i ugn. Båda är inspirerade från orginallet. Min pizza är autentisk i mitt hem.

Autencitet och tradinonell är ord jag själv har använt någon gång då och då när jag försökt beskriva en matupplevesle. Men det är fel, jag utgör mig själv till en pretentiös know it all. Baserat på vad? Att jag ätit sushi i över 20 år men aldrig varit i Japan. Kan bara skratta mig själv rakt upp i ansiktet.

 

Ok tänker ni. Tack för (onödiga) inputen om hur arroganta och inbilska vi låter men vad kan vi använda för ord då för att beskriva en matupplevelse? Sanningen är att det är begränsat med uttryck. Det räcker inte med att säga bara gott och inte gott. Men i bland är det det enda som finns att säga och faktiskt hellre det än ovannämnda.

Förslagsvist går det att beskriva råvarorna, om det är färskt eller fabrikat. Om kocken använt olika inspirationskällor eller influenser av något kök eller annan maträtt.
En ärlig skildring av kockens erfarenhet och kunskap. Hängiven och passionerad i sin matlagning. Originell eller innovativ.Om ett ställe vill vara något bara för att vara något så är det inte autentiskt längre utan en klyscha

I slutändan är smaken som baken och smakar det som baken vill jag gärna veta innan jag ger ut mig på en restaurangupplevelse.
Och ja, jag är medveten om att jag har använt ordet AUTENTISK femhundrafemtio gånger i detta inlägg. Allt med mening, smaka på ordet och se hur irriterande den är

Smoke & Mirrors

Det finns vissa caféer, krogar och restauranger som nämns i nästan varenda bloggares inlägg. Det ser ut som att det finns sammanlagt 5 ställen i hela Stockholm och alla ska dit eftersom det är SÅ bra.

Nej

Jag gillar att göra research innan jag ska på något ställe. Det är ett hav av information där ute och man ska nu lita på okända personer som jag har ingen aning om vad deras prioriteringar, smaker eller livssituation är. Men min teori är att om maten smakar bra blir de flesta nöjda. Och om ett ställe nämns mer än ofta i olika inlägg så kan det bara betyda två saker: att det faktiskt är så mindblowing som det ryktas

Eller

SPONS BLOGG

Så. Om en restaurang nämns i varenda jävla blogg man läst och det ser ut som en scen tagen ur en Coca cola reklam (du vet när det ser ut att livet är så himla fantastiskt och det är fyrverkeri, orgasmer och partaj). Varför skulle de ljuga, klart jag tar min lata rumpa dit. Och sen blir sjukt besviken, irriterad och det är som en misslyckad fucking tinder date. Är det samma person som på bilden? NEJ

Jag får ju inte betalt eller blir sponsrad eller special treatment när jag går ut och äter. Ifall jag får det så är jag noggrann om att SKRIVA detta så at folk inte missleds.

Nu så tänker jag out-a ställen som bloggos-världen har överhajpat och överdrivit i dess upplevelse.

Varför jag outar? Jo, för att ingen bryr sig om vad jag har att säga egentligen och så länge bloggos-världen fortsätter reklamera så kommer dessa ställen klara sig gott och väl.

Men vill du bli varnad så varsågod, hate me later:

Supper gården – drygare atmosfär får man leta efter. Yuppie wanna-be arslen som hänger och jobbar här som förstör (eller ännu värre bekräftar) Stockholmarnas image

Cafe creme- fjortis fjantar som försöker se vuxna ut med champagne i handen. Lokalen ser ut som att någon new money Justin Bieber wannabe har inrett hela stället

Berns- de byter köksmästare/kockar oftare än vad jag byter strumpor. Så att äta här är som rysk roullete. Tydligen fick jag en kula i smaklökarna under min vistelse här och Berns hamnar på min lista av en av min värsta matupplevelse ever och sämsta service

Sthlm brunch club- om du gillar groteska instagram like-juckande kreationer, där du på köpet även får trängas och sitta i knät på andra besökare i en miljö med hög ljudnivå som erbjuder gratis migränliknande huvudvärk. Plus i kanten och du har tur får du även köa i 30-60 minuter för mat som är allt annat originellt. Grattis.

Lydmar – vackert. Överskattad men inte helt på min shitlist (än)

Urban deli- hat är det enda jag känner. Detta ställe är posterchild för fuskig mat, överprisad dålig kvalle, service som är lika (o)stabil som Sveriges väder. Krystad stämning

Hallwylska bar- jag önskar att jag var så pass rik för att kunna ha en innergård som Hallwyslka har. Drömmigt, sagolikt och jag kan fantisera att jag är en prinsessa i Italien. SÅ KLART vet ägaren detta och priserna är skyhöga och smakerna är meh. Dryg attityd och snea bitchiga blickar delas ut som there is no tomorrow

Taverna Brillo – location, location, location. Däremot glömmer vi bort smak, service, vara trevlig, uppskattning… LÖGN, alla ljuger om de säger att de haft bästa maten här. Det handlar om FOMO, inte njutning. Fråga om stället hade haft lika många gäster om det befann sig längre bort från nuvarande adress. NEJ DET hade det inte, speciellt inte med prissättningen de har

Calle P- Jag kan hålla med om att inredningen och atmosfären är classy chic och man vill ta in drink efter drink. Men att äta här, snacka om hybris. Fuck you, tror köket att de är dem första som lagat mat och sålt på restaurang, tagga ner med attityden, laga mat som du gillar och lura inte folk på pengar.

Gretas haymarket- jag erkänner att miljön och inredningen är en fluffig rosa våt dröm för intagrammare. Men buuu med era priser och mat som inte är så jävla bra.

Kasai – fejk it till you mejk it. Hallå, jag vill bli sedd, jag är någon. Slänger pengar på detta ställe för mat som jag inte ens skulle ge min hund. Stel stämning och Kasai har ALLt jag inte vill ha om jag går ut och partajar.

Fabrique- vad är grejjen med att varenda bloggjävel ÄLSKAR 85 kr macka på fabrique? Tror de att folk bajsar pengar. Jag håller med om att Fabrique är bra, men Jesus, köp en lika god macka any where else for fucks sake

Pascal- instagram slave

Svenskt tenn tesalong- som att sitta med en käpp upp i röven i en gammelmormors vardagsrum. Äta överprisade mackor FFS och dricka te, låtsas att man har made it in life om man kommer hit. Nej tack. (gå hellre hotel diplomat, grandhotel och bli rånad där men känn dig lyxig i alla fall).

East- är en dinosaurie som vägrar att dö. Överprisad undeväldigande sushi vars kvalitet inte blir bättre. Efter ägarbytet har det t.o.m lyckats bli sämre. Om du var någon på 90-talet, ja då lär du hänga kvar här och go down memory lane och leva som den kungen du var och inte längre är

Il cafe – asså shit vad besviken jag var när jag kom hit första gången. Stället nämns för fan i varenda blogg så ja föreställde mig något gulligt. Har du varit där? En fucking bunker utan färg, liv eller rörelse. Mac Donalds har mer charm och design

Grand hotel- for what they´re selling them selves to be, lever ej upp till hajpen. Om jag nu har sparat ihop pengar i en hel månad, tagit sms-lån och klätt på mig min finaste klänning och kanske även kört en storsatsning med att ha varit hos frisören. Jag investerar i mig och upplevelsen jag kommer att få på Grand och de levererar inte. DE LEVERERAR inte, jag vill ha hela lyxpaketet. BUUUU

Milles- om du är inne i S&M och gillar att dominatrix haggor  förnedrar dig så finner du dessa på Milles. Alla glada och soliga instagrambilder gömmer en mörk hemlighet med psykisk misshandel bakom stängda dörrar. Varför jag utsätter mig för denna tortyr är bara för råbiffen. Den är så god och eftersom allt i mitt liv handlar om mat så är jag villig att uppoffra mitt mentala välmående för en måltid här någon gång då och då

Greasy Spoon- började starkt och var älskad av yours truly. Tre ställen senare så har hybris knackat på och allt gått åt pipan

Koh Phangan- är hur jag föreställer mig om man blir hög på LSD. Jäkla pajas till ställe som ingen över 5 år kan ärligt gilla. Så mycket blinkande kitsch att det borde stå en varning på ytterdörren att epileptiskt krampanfall kan framkallas.

Ramblas- Jag fattar att det är poppis då det är billigt. Men här erbjuds tapas som är allt annat än tapas du kan förvänta sig i Spanien. Kalla det smårätter, kalla det billiga smårätter, kalla det billiga smårätter och ett ställe att hänga på. Men glöm bort genuinitet, kvalitet och ”tapas”

Ljunggren- Smaklöst, själlöst och överprisat är komplimanger. En av mina sämre matupplevelser. De kanske var bra back in the day….dags att gå i pension kanske.

Hälsningar

PMSkärringen