Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

blablabla

Bufféer

Min ultimata food nemesis. Min rubiks kub. Min kryptonit. Asså, det här är en kamp jag alltid och jag menar ALLTid förlorar. 

Mitt fokus är inte att prata om att det är en källa for magsjuka, bakterier som dansar tango, mat som står framme för länge, nyttigt eller onyttigt. etc. etc. osv

Nej, nej nej det jag vill säga är att bufféer är the devils child of frosseri. Herre Jesus, att ställa mig framför en buffé är som att beskåda ett flock lejon hoppa på en zebra, en dammsugare på max hastighet, Asså jag kan - bara - inte - sluta -äta! Även om magen gör ont, även om mat börjar sippra ur öronen. 

Om ni någonsin vill se ren och skär panik i mina ögon, så nämn bara ordet buffé.

Så därför, vet folk som känner mig att undvika att boka bord på ställen med gränslöst ätande. Därför kommer du aldrig se mig på ett julbord heller för den delen.

Det värsta är att jag samtidigt älskar det, jag älskar att man kan få smaka lite (mycket) av allt. Drömmen! Ibland önskar jag att jag var en ko eftersom kossor har fyra magar. FYRA magsäck. DRÖMMEN. När någon kallar mig för kossa så tar jag det inte som en förolämpning utan avundsjukt önskar jag att det vore sant. Om jag kunde så skulle jag äta varenda minut av min vakna tid. På riktigt, från 08:00 tills jag lägger mig. So many flavours so little time.

 

Med detta sagt så har det hänt och händer att jag ibland men sällan hamnar på bufféer. 

Mer regel än undantag så är det oftast dåliga och blasé bufféer som är smaklösa och går på kvantitet istället for kvalitet.

Dock finns det ett par ställen jag gillar och kan t.o.m. tänka mig att återvända till. Men, här har jag en mer restriktiv policy än vad Ryanair har med sina bagageregler.

 

Så följande ställen rekommenderar jag, även om man överrätter och börjar få synhallucinationer, out of body experience, så är maten god, fräsch, smakrik, chill atmosfär, prisvärt och totally worth it

 

 

1. Griffins steakhouse

Brunchfest hemma hos gotiska Alice i underlandet

Har inte varit där på ett tag, eftersom jag tror att min mage har fortfarande PTSD. Stället levererar bra råvaror, nylagat, smakrikt och fräscht. Men för att kort summera Griffins bufféutbud, så kan man säga att hela deras middagsmeny serveras på brunchen. Detta, min kära läsare (eller bara ni 2 st) är både underbart och tortyr. Det erbjuds olika sorters kött, ceviche, pommes, korv, ost, grönt, råbiff, kallskuret, potatissallad, räkcocktail ,asså I dont know, you name it they got it. 

Som dem flesta bufféställena så är dessertbordet underväldigande. Lite meh smaker men mycket att välja på och det finns godbitar att hitta. Crème Brulé, äppelkompott, chokladmousse med marinerade körsbär, kaka med lemoncurd, chokladboll rocky road och geléhallon.

Najs for stora sällskap, det är glatt, livligt och partaj.  

Last but not least: den avgörande faktorn som får mig att återvända är deras Jesus holy mother marie råbiff. Det lilla skitet som ger mig livets njutning. Och trots att jag ätit mig sönder på buffén så lyckas jag alltid klämma i mig minst 10 st råbiffar. Drömmer om dem

Lokalen är stor, mörkbelagd med kitschig inredning som samtidigt är trevligt och glammigt. Bra for stora sällskap.

Varje lördag 11-15:00. Kostar 345 kr
Barn 0–5 år gratis och mellan 6-12 år halva priset

2. Lykke & Löjromsbaren

Grönt och skaldjur på brunchbuffén i en stor ljus lokal med skandinavisk inredning.  

Vill man visa sina utländska vänner en modern och tjusig sida av det skandinaviska köket och design så kommer man hit. Älskar atmosfären, det skulle räcka att bara ta ett kopp kaffe (läs champagne) och man känner sig lycklig här.

Ett ställe som ger lite mer lyxkänsla, ger utrymme för samtal och bra ljudnivå

Buffén är pinfärsk med en massa räkor, krabba, mini-mackor och smörrebröd med havets läckerheter. Pajer, sallader, röror. Varma som kalla rätter. Typ 2 st kötträtter. Efterrätter med nylagade pannkakor och en dessertbuffé som fortfarande är under construction, då det fokuserades på kvantitet och inte kvalitet. Men VEM bryr sig när maten var så behaglig.

Varje lördag och söndag kl.12.00–15.00 .

Kostar 325 kr

Barn 1 – 12 år betalar 15: - per fyllda år

3. Il tempo

Brunch med zebror, pizza och Italien i en intim murrig lokal

Ganska nytt koncept med brunch som erbjuder buffé med chark, antipasti, sallader, 3 olika pizzor, ostar, carpaccio, 2-3 röror, bönor, lax, ägg, parmesan, vitello tonnato mm. Sedan får man även beställa en varmrätt från en begränsad a la carte meny och slutligen har man dessertbuffén.

Bra för intima samtal. Goda smaker. Trevlig service

 

 

Jag har provat fler bufféer än de jag nämnde men de är så pass dåliga att jag kommer aldrig gå dit igen eller rekommendera någon att göra det. Jag vill inte hänga ut något ställe men är man nyfiken eller vill fråga om ett ställe ni själva funderat att testa så kan ni DM-a mig på instagram.  https://www.instagram.com/thefood_psychiatrist/?hl=sv

Har ni något bufféställe att rekommendera? Alla tips tas emot. Dock måste förvarna att nämn inte Berns. Jag och Berns kommer ej överens. Detta är en story för en annan dag

 

The F word

Och då menar jag Foodie. Den är t.o.m mer provocerande, motbjudande och förolämpande än the real F word.

Jag lägger skulden på sociala medier, mestadels instagram och the fame-seeker avokadon. Finns inte ett tillfälle hon inte poserar och samlar på sig likes. HUR svårt är det att göra en avokadmacka. Seriöst, detta är en ärlig fråga. Avokadon har tagit världen med storm. Kockar som jobbat hela sitt liv, flera års efarenhet, står ut med brutala arbetstider blir slaktade på tripadvisor, yelp etc MEN har man en avokadomacka på menyn, som min 5 -åriga systerdotter kan "laga" då anses ett ställe var “SO damn GOOD. This place KNOWS how to do food. 5 star”

Really.

HA-HA

Nu gled jag ifrån ämnet. De flesta människor älskar mat men att kalla sig en foodie anses töntigt. Matintresset har ökat kraftigt de senaste 10 åren men begreppet foodie formades faktiskt på 80-talet. Anomyma matälskare som kunde glida runt på gatorna och njuta av sin hobby. Jag vet, jag var en foodie sedan jag var typ 10 år gammal. Jag började laga mat hemma eftersom allt jag såg på tv såsom muffins, mudcake, cheescake, pigs in blankett fanns inte i Sveriglandeet. JAG VILLE SMAKA allt jag såg. Så jag började laga. Om jag hade rätt teknik eller om det ens smakade gott vet jag inte. Men det jag vet är att intresset kring mat och att smaka på allt fanns inom mig. Morsan lagade typ 3 rätter, husman. Så det blev min plikt och kallelse att skapa maträtter .

Enligt min kompis Wiki Pedia så är foodie en person som ser mat som en hobby, lägger ner sin tid och pengar och upplever hela akten mer än bara en måltid, utan som en upplevelse. Det är JAG. Men säger jag foodie så himlas det med ögonen. Tror t.o.m min sambo the chef, har det som dealbreaker , hehehe.

Jag ogillar trendfaktorn kring mat och att man glidit ifrån kvalité och njutning. Jag älskar att prova och testa men i gengäld vill jag bli lockad och känna mig nöjd. Jag vill ha passion i det enklaste. Jag kräver inte friterade majblommor som dränks i tryffelolja och blir en snygg instagrambild (jo, men ibland bara).

Det finns vissa matvaror jag älskade innan de blev för hajpade och populära som nu gör att jag är en klyscha. Jag vill inte vara en klyscha och jag vill inte inte vara en klyscha. Jag vill bara äta det jag gillar.

Allt detta är på både gott och ont. Intresset sprids, restauranger kan promota sig, folk är mer nyfikna på matkulturen. Sedan har vi masspsykosen efter perfekta bilden, fegisar som inte ger sin feedback direkt utan gömmer sig bakom datorn och sågar ett ställe, falska recensioner (kanske det som irriterar mig mest), restauranger som minskar på kvaliten och uttnyttjar instagramhajpet istället osv osv

Nä, men en teori är att det som satte spiken i kistan för oss foo…jag menar matnördar var dokumentären FOODIES som egentligen borde varit en avsnitt på Outsiders.

 

When I party with the famous:

Spanien

 

Kaffeverket

 

Pom & Flora

 

Robin Delselius Bageri

 

Istanbul

 

Sophies canele