Genuin sydfransk gastronomi på Bouchon

I en franskinfluerad lokal på Andréelundsvägen huserar Bouchon, en hemtrevlig kvartersbistro med passion för den sydfranska gastronomin i allmänhet, och Lyons mattradition i synnerhet. Därtill finns en särskild fäbless för franska viner – inte minst under veckosluten, då man ställer till med “Vintömmarsöndag”.

Sedan 2015 har malmöiterna kunnat uppleva äkta sydfransk matkultur utan att behöva lämna hemstadens centrum. På Bouchon är det rejält plankgolv, rödvita tygservetter och klassisk kokkonst som gäller. Ett koncept som grundar sig i ägarnas kärlek till Frankrikes gastronomi, där råvarorna och hantverket tillagas till perfektion, utan onödiga krusiduller. 

– Det franska köket är den västerländska gastronomins vagga, och kanske det som har haft störst påverkan globalt sett. Historien sträcker sig flera hundra år tillbaka, till när Frankrikes kungar och drottningar ville ha den allra bästa maten, varav kockarna lärde sig laga riktigt god mat. Dessutom har Frankrike ett stort utbud av bra råvaror från såväl land som hav, säger John Visser, en av grundarna till Bouchon. 

Såväl meny som inredning går i klassiskt sydfranskt stuk på Bouchon.

Traditionen trogen

Även krogens namn följer samma tema – under 1800-talet var bouchons enkla och hjärtliga platser i Lyon där man kunde få mat och husrum. Röd- och vitrutiga dukar, trämöbler och rustika rätter som coq-au-vin, korvar och kycklingleverpaté var typiska inslag på en klassisk bouchon. Traditioner som man vill förvalta på restaurangen i Malmö. 

– Vi vill hålla det enkelt och okomplicerat, och istället fokusera på hantverket och att tillaga råvarorna på optimalt sätt. Recepten vi använder är gamla, över 100 år, och utvecklade för att göra själva råvaran så perfekt som möjligt, berättar John Visser.

Restaurangens stolthet är den klassiska och högst genomarbetade pressankan, vars förberedelser kräver att rätten förbeställs minst fem dagar i förväg. Pressanka lagas på challandais-anka, en korsning mellan fransk anka och kinesisk pekinganka, som pressas och förädlas till fyra olika rätter. 

“Vintömmarsöndag”

Föga förvånande är det franska viner som slås upp i glasen på Bouchon, inte minst under “Vintömmarsöndagarna”, ett koncept som man körde i samband med öppningen 2015, och nu tagit upp igen. Det hela går ut på att erbjuda pangviner till pangpriser, och utöver flaskor till en ovanligt snäll peng erbjuder man också rabatt på glasviner. 

På söndagar serveras franska viner till ett extra snällt pris.

Senare i höst väntar den årliga franska gåsamiddagen, och därefter blir det julfirande med en klassisk Menu de Noël.