Prisbelönt barberare öppnar nytt i Malmö

Passande nog ligger Barberesso mitt emellan Malmös gamla och nya delar, längs det stråk som binder samman centrala Malmö med Västra Hamnen. Tanken med den nyöppnade barberarsalongen är nämligen att kombinera en anrik tradition med ett modernt sätt att leva och jobba.

Jag har bestämt möte med Abed Khankan, delägare och grundare tillika ”master barber” på Barberesso. Han börjar med att fråga om jag vill ha någonting att dricka. Dumt nog ber jag bara om ett glas vatten – det ska nämligen visa sig att han tagit fram en egen kaffeblandning tillsammans med en av Malmös bästa kaffebarer: Lilla Kafferosteriet.

Till vänster när man stiger in ligger själva salongen. Abed visar mig snabbt lokalerna och tar mig sedan till loungen, där vi slår oss ner och påbörjar intervjun. Allt till tonerna av en eklektisk Spotify-lista bestående av jazz och nostalgisk rock, med artister som Elvis och Primal Scream.

Karriären som barberare inleddes redan som 15-åring i Damaskus, så trots sin ringa ålder på 37 år har Abed redan 22 års erfarenhet inom yrket. Innan flyttlasset gick till Sverige bodde han i Dubai, dit han flyttade 2008 för arbete hos giganter som Nivea och sedermera Redken. På nästintill perfekt engelska berättar han om flytten till Sverige, som var tuff och krävde sina uppoffringar.

– Det var inte lätt. Jag tvingades säga upp mig från mitt jobb på Redken i Dubai och lämna kvar min fru, för att komma hit och bygga upp någonting, innan hon kunde flytta efter. Jag var tvungen att hitta ett jobb, någonstans att bo och etablera mitt eget namn och skapa mig ett rykte, så att kunderna valde att återkomma till mig. På så vis fick jag en inkomst för att försörja mig, säger Abed.

Är din fru här nu?
– Nu är hon äntligen här, säger Abed med ett svagt leende som snabbt blir större och mynnar ut i ett lättat skratt.

Som om den långa erfarenheten inte var nog har Abed sedan flytten till Sverige arbetat på flera välrenommerade barbershops, samt utsetts till Barber of the Year.

– 2017 nominerades jag till den årliga tävlingen ”Barber of the Year” där publiken bestämmer vem som vinner. Det finns en decibelmätare som mäter vem publiken jublar mest för och mitt ”oväsen” var högst.

På hemsidan står det att Barberesso är ett möte mellan Skandinavien och Mellanöstern, vilket har sin förklaring i såväl val av inredning som den tradition de verkar enligt. Medan salongdelen med sitt mosaikgolv har tydliga drag av Mellanösterns barbershoptradition, är loungen påtagligt skandinavisk, med Sonos-/Ikea-högtalare och en genomgående stram men hemtrevlig minimalism. Och loungen är tänkt att bli salongens hjärta dit alla välkomnas.



– I Syrien finns det inte bara en utan flera barberare i varje kvarter. Människor samlas för att umgås, samtala, spela brädspel och ibland även skvallra, säger Abed om sin hemstad och fortsätter:

– Det är en livsstil och det skapar vi här med loungen också. I Sverige är det inte så vanligt att man pratar med varandra, vilket vi vill ska hända här. Loungen är alltid öppen, till och med för folk som bara vill sitta och jobba i en ny miljö. Du behöver inte boka tid för att sitta här. Vi har wifi, mobilladdare, kaffe, tonic och läsk.

Ni har ert eget kaffe. Hur gick det till?
– Vi har vår egen kaffeblandning som vi tog fram tillsammans med Lilla Kafferosteriet. De är verkligen trevliga och vet vad de sysslar med, säger Abed och förklarar sedan hur kaffeintresset också färgat av sig på inredningen.

– Många undrar varför vi valt den gröna nyansen i lokalen. Det är samma gröna färg som kaffebönorna har innan de rostats.

Tillbaka till skäggvård. Skiljer sig skäggtrenderna åt mellan män i Mellanöstern och Skandinavien? Finns det något som sticker ut i Sverige?
– Stora skägg. Alla vill ha ett stort skägg. Men skillnaden är framför allt från person till person. Varje människa har sin individuella huvudform, vilket är utgångspunkten. Sedan vill vissa ha skägget ”stökigt” med naturliga linjer medan andra föredrar det precist och perfekt.

– Det är som en image för mannen. Du gör ett statement med ditt skägg och din mustasch. Det är en del av din stil, precis som kläderna du bär.

Dessutom är det möjligt att lura ögat om så önskas.

– Har du lite extra vikt som syns i ansiktet kan du dölja det genom att forma skägget på ett visst sätt.

Vad gäller frisyrer är det tydligen lokala fotbollsspelare som sätter trenderna hos Malmömännen.

– I Malmö är folk också väldigt influerade av fotbollsspelare. De kommer och vill ha håret klippt som Marcus Antonsson eller Andreas Christensen.



Än så länge går det bra för Barberesso. Salongen fylls ständigt på med både nya och nygamla kunder.

– Jag får en god andel kunder genom tidigare kontakter och varje dag tillkommer en del nya. Både folk som passerar förbi och människor som blivit rekommenderade att gå hit, säger Abed.

Abed äger Barberesso tillsammans med sin affärspartner, Max, som dock inte arbetar i salongen. Än så länge är de bara två barberare på plats – Abed och Reda – men har siktet inställt på att så småningom utöka personalstyrkan.

– Reda har en bakgrund liknande min. Han kommer också från Syrien och har arbetat som barberare sedan han var 15 år gammal.

Vi tvingas avrunda intervjun när nästa kund dyker upp, en pojke på kanske fem eller sex år, tillsammans med sin pappa och lillebror. Abed berättar glatt att han klippt honom sedan han var jätteliten. Deras ritual är den samma som alltid: Abed lägger en hjullös skateboard upp och ner på rakstolens armstöd. På den får pojken sitta för att komma upp i höjd. De skrattar och talar otvunget med varandra och inkluderar omedelbart mig i gemenskapen. Bilden av Abeds vision för Barberesso klarnar ytterligare.



Jag tar ytterligare några bilder och beger mig sedan hemåt på gott humör, med en känsla av att vi Malmöbor genom Barberesso fått ytterligare en värdefull mötesplats att ta vara på.