Sulukule Orkestrasi [TR] och Altin Kizlar [TR] på Moriska Paviljongen

Sulukule Roman Orkestrasi och Altin Kizlar från Istanbul kommer till Moriskan för att sprida vacker, färgstark livemusik.

Sulukule Roman Orkestrasi grundades 2006 av musiker bosatta i Sulukule kvarteren i Istanbul. De har som mål att hålla den romska kulturen levande och relevant i samhället och att protestera mot rivningen av deras område där orkesterledaren Sükrü Pündük själv varit en frontfigur för protesterna.

Med en traditionell sättning av klarinett, violin, oud, kanoun och slagverk arrangerar de tillsammans med Altin Kizlar en repertoar bestående av både själsligt framförda traditionella romani-klassiker som karsilama och ciftetelli samt hårt pulserande rökigt nattklubbsdoftande, magdansnummer och oemotståndligt rytmisk bröllopsmusik. Allt detta utfört med hög kompetens, spontana improvisationen och färgstark livsglädje.

Altin Kizlar (guldflickorna) är en av vår tids äldsta romska kvinnoorkestrar. De är tre äldre kvinnliga Sulukulebor som vuxit upp i familjer som drev krogar och där de, redan som barn, underhållit matgästerna med sång och musik. Än idag, trots sin höga ålder, sjunger och spelar de för att hålla den gamla folkliga Sulukulerepetoaren med dess rikt skiftande innehåll vid liv.

Moriska Paviljongen · Fredag 28 september · Pris och tid kommer inom en snar framtid