Det talas en hel del om att Malmö har blivit en författarstad. Om det är Malmö som stad som framkallar kreativiteten eller om det är en slump låter vi vara osagt. En sak är i alla fall säker, det är under torsdagssejourerna på Stanza som Malmös annars så spretiga författarscen samlas under ett och samma tak.
Den 16 februari rivstartar årets säsong med läsningar av fyra efterlängtade författare: Sara Stridsberg, Mattias Alkberg, Jenny Tunedal och Linus Gårdfeldt.
Sara Stridsberg är en av det senaste decenniets mest uppskattade och omskrivna svenska författare. Hon debuterade 2004 med Happy Sally och belönades för romanen Drömfakulteten med Nordiska rådets litteraturpris. 2010 utkom Darling river och hon är nu aktuell med Medealand där det tre pjäserna Medealand, Dissekering av ett snöfall och Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika har samlats.
Linus Gårdfeldt är född 1981 i Värmland och bosatt i Malmö. Gårdfeldt debuterade 2009 med diktsamlingen Men golvet har ingen mun och utkommer nu med Gråbergsång. I Gråbergsång rör sig ett diktjag genom en stad. Ett möte under en bro leder till att jaget förs in i berget, där det finns rus, sexualitet, rit, mörker och hänförelse. I täta, gåtfulla nedslag skildrar poeten jagets förvandlingar och förflyttningar. Språkets rytmisering och klang är en del av en hotfull men lockande förändring, där allt tycks stå på spel.
Jenny Tunedal är född 1973 i Malmö och bosatt i Björkvik. Tunedal gjorde 2003 uppmärksammad debut med diktsamlingen Hejdade, hejdade sken som följdes upp av Kapitel ett där hon använder sig av både diktens, romanen, brevets, dagbokens och kortprosans former för att skapa sin poesi. Ifjol utkom Mitt krig, sviter, en djärv och personlig diktsamling om de krig som rasar under freden och den sorg som föregår döden; en både ensam och delad sorg som fortplantas i rädslan för att glömma eller glömmas. Tunedal har också varit verksam som redaktör för Lyrikvännen och litteraturredaktör på Aftonbladet.
Mattias Alkberg för Norrbottens röst ner över Sverige både genom sin musik och sin poesi då politiskt patos kan bland med religiösa dubier. Som 23 åring släppte Alkberg sin första diktsamling Separerade ägg (samma år som The Bear Quartet släppte sin debut). Med sin fjärde diktsamling Göta kanal fick Alkberg ett stort genombrott och han är nu aktuell med Era svin som beskrivits som samtidsexistentialism någonstans mellan Brecht och Beckett. Ifjol utkom dessutom skivan/diksamlingen Anarkist.
16 februari | 20.00 | Inkonst | Entré 40 kr