Under torsdagen den 17 september avgjordes finalen i Årets Kock. När alla tävlingsmoment var avslutade och bedömda av juryn stod det klart att Ludwig Tjörnemo tog hem vinsten och därmed kan titulera sig som Årets Kock 2020. Vinsten överräcktes till vinnaren av prins Carl Philip på Annexet i Stockholm.
Under torsdagen tävlade åtta finalister om den prestigefyllda titeln Året Kock 2020. Under hela finaldagen har man som tittare fått följa kockarna genom alla tävlingsmoment, programledda av Tareq Taylor och Tea Malmegård. Vissa tävlingsmoment har varit kända för finalisterna sedan i juni, medan andra moment varit okända fram till finaldagen.
De som var med och tävlade var Ludwig Tjörnemo (Unilever AB), Jesper Jakobsson (Bhoga Restaurang i Göteborg), Henric Herbertsson (SK Mat & Människor i Göteborg), Marcus Bremdal (Konstnärsbaren i Stockholm), Ola Wallin (Kroken och Bloom i Göteborg), Christian Siberg (Omaka i Stockholm), Jessie Sommarström (Urban Deli i Stockholm) och Luqaz Ottosson (Restaurang ROT på Gotland). Jessie Sommarström valde dock att avbryta tävlingen efter första tävlingsmomentet på grund av hälsoskäl.
Årets jury bestod av Tommy Myllymäki, Daniel Höglander (Aloë), Jacob Holmström (Gastrologik), Magnus Ek (Oaxen Krog och Oaxen Slip), Saori Ichiara (Ichi), Adam Dahlberg (Adam/Albin), Sayan Isaksson och Florencia Abella (Ekstedt).
Här är alla tävlingsmoment:
Kall och varm rätt på kanin
Maxpoäng: 320 (160+160)
Dagens två första uppgifter är att laga två rätter med kanin som huvudråvara. Där den första rätten ska serveras kall och den andra rätten ska serveras varm. Varje tävlande ska laga sex portioner per rätt, dvs. totalt tolv portioner. Till uppgiften får varje tävlande tillgång till en (1) kanin. Hela kaninen måste användas till de två rätterna. Hjärta, lever och njure är valfritt. Övriga råvaror och tillbehör till rätterna är valfria.
Rätt på råvarukorg
Maxpoäng: 160
Dagens tredje tävlingsuppgift är att laga en rätt på råvarukorg där temat är återvunnet bröd. Rätten ska vara lakto och/eller ovo vegetarisk. Totalt ska varje tävlande laga sex portioner.
Rätt på blåmusslor och kronärtskocka
Maxpoäng: 160
Dagens fjärde och sista tävlingsuppgift är att laga en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Varje tävlande får tillgång till 12 kronärtskockor och 1 kilo blåmusslor. Övriga råvaror och tillbehör till rätterna är valfria. Varje tävlande ska laga sex portioner av rätten.
Metod och handlag
Maxpoäng: 80
Under hela tävlingsdagen har en metodjury rört sig kring tävlingsköken och tittat på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.
När dagens totala poäng hade summerats stod det alltså klart att Ludwig Tjörnemo dragit det längsta strået och därmed är vinnaren av Årets Kock 2020. Tvåa kom Ola Wallin. I fjol kammade Martin Moses hem titeln.