Grillrestauranger såsom Chingu hamnar i topp på Thatsups innelista 2026. Foto: Jack Törnqvist Grillrestauranger såsom Chingu hamnar i topp på Thatsups innelista 2026. Foto: Jack Törnqvist

Inne och ute 2026 – Thatsup listar årets krogtrender

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Då var vi här igen. Slutet av december och ett sprillans nytt år framför oss – och ett helt år sedan Thatsups senaste trendspaning. Nu är det dags att ännu en gång kika i kristallkulan och försöka förutspå vad som kommer prägla kroglivet 2026. I samma veva gör vi en tillbakablick på det gångna året för att se om vi lyckades pricka rätt i vår tidigare spaning.

Vad vore nyåret utan spekulationer och spaningar kring vad de kommande tolv månaderna har att ge? Inte en helt enkel uppgift att ta sig an, men som Sveriges största krog- och stadsguide har vi på Thatsup nog ändå lite kött på benen när det kommer till trender inom restauranglivet. 

I vår spaning inför 2025 listade vi bland annat rustik lantmat och kött på innelistan – något som visade sig slå stort med krogar som Sperling & Co, Teuf och Kapten Jack, för att bara nämna några exempel. På utelistan hamnade mellanrätter, och visst har vi sett både nya och etablerade restauranger anamma konceptet med förrätt, huvudrätt och dessert. Däremot var vi ute och cyklade när vi trodde att stockholmarna ville ha ett lugnare krogliv, vilket namninsamlingen – som hela 70 000 personer skrev under – för att rädda sommarklubben Trädgården från att stängas blev ett tydligt exempel på. 

Nu stänger vi kapitlet för året som varit och riktar blicken framåt – här är Thatsups trendspaning 2026!

Thatsup har trendspanat inför kroglivet 2026. Foto: Yannick Lagher.

Inne:

  • Eld och grill.
    Vad har 2026 och stenåldern gemensamt? Eld som primär tillagningsmetod! Att laga mat över öppen glöd är hetare än någonsin, och på sistone har krogar som Sperling & Co och Chingu BBQ & Sojubar gjort succé med sina grillade rätter. Inom kort öppnar även Björn Frantzéns grillkrog Emberlin på Stureplan – om mat lagad över eld inte var trendigt innan, så lär det definitivt bli det då. Fler grillrestauranger hittar du i denna guide.
  • Återuppståndelse.
    Det är inte bara helt nya krogar som slår upp portarna i Stockholm, utan även ett gäng gamla favoriter har återuppstått bara de senaste månaderna. Vi snackar förstås om Krog Agrikultur, Shibumi, Nook och Snotty's Bar Klow, för att nämna några. Så misströsta inte om din favoritrestaurang stängt ner “för gott” – chansen att de gör comeback är just nu större än någonsin.
  • Italien.
    Vi tror att 2026 är året då italienska restauranger går från att vara ett säkert kort, till att bli hett och spännande. Tosto, Tripletta, Trattoria Giorgio's, Tavino och Baroma är bara några av alla italienare som öppnat på sistone, och det verkar helt enkelt som att stockholmarna inte kan få nog av hjärtliga pastarätter, smakrika antipasti och annat gott från “stöveln”. Här hittar du vår guide till stans bästa italienska restauranger.
  • Paradrätter.
    Glöm meterlånga menyer som listar rätter från världens alla hörn; nu är det fokus på en enda rätt som gäller. Några som redan hakat på (eller kanske skapat) trenden är Teuf som enbart serverar kött, pommes och sås, Dersch med sin schnitzel, Dansken Slaktis som satsar fullt ut på smörrebröd och så pannkaks-passionerade Fluffy House. Det är bara att hålla tummarna att någon restaurang snöar in på just din favoriträtt. Andra restauranger med kända paradrätter listar vi här.
  • Socialt häng på restaurang.
    Tänk långbord, en vinflaska som cirkulerar runt och maträtter som delas sinsemellan. Folk som kommer och går under kvällen, några stannar länge medan andra bara kikar förbi på ett glas. En trevlig trend som framför allt den yngre generationen står bakom – samma generation som klev in i vuxenlivet i en pandemitid präglad av sociala restriktioner och digitalt umgänge. Är det kanske en motreaktion vi ser nu? Vill du hoppa på trenden kan du spana in våra tips på livliga restauranger här.
  • Mun-till-mun-metoden.
    Att spana in ett ställe på sociala medier innan man går dit är för många en självklarhet. Trots det har allt fler restauranger blivit mer sparsmakade med vad de själva delar med sig av online, och att krogar har egna TikTok-konton är numera en sällsynt företeelse. Istället är det gästerna som sprider ordet via sina egna sociala medier, och krogrecenserande konton på Instagram är större än någonsin. Lika smidigt som effektivt för restaurangerna. Men vad vore regler utan undantag? Någon som tagit saken i egna händer är “Kött-Sara” Ljungqvist som 2025 blev viral med sin restaurang Teuf.
På Capannone kan man stilla suget efter italienska klassiker. Foto: Yannick Lagher.

Ute:

  • Dyra notor.
    Dagarna då en lunch på stan sällan landade över hundralappen är sedan länge förbi, och efter år av höjda priser är det lika mycket en önskan som en spaning att taket nu nåtts. Självklart ska alla krögare ha betalt för sitt arbete och alla råvaror, men att begära ett tresiffrigt belopp för en frukostfralla? Nja, där går ändå någon slags gräns. I denna guide har vi samlat budgetvänliga restauranger som håller sig under ovan nämnda gräns. 
  • QR-menyer.
    Kalla oss gammalmodiga, men vi tycker att den personliga servicen är en fundamental del av helhetsupplevelsen när vi går på krogen. Att beställa och betala via en QR-kod på bordet känns mer som ett smidigt alternativ för take away, än ett restaurangbesök. När frågan om dricks (för vad?) dyker upp, ja då är bägaren mer än välfylld. Det är helt enkelt dags att skrota QR-koderna och återinföra fysiska menyer – precis som på den gamla goda tiden!
  • Kortterminalens förslag på dricks.
    Missförstå oss rätt här. Vi dricksar mer än gärna efter ett krogbesök, men vem har inte blivit besvärad av kortterminalens förslag på 10, 15 eller 20 %? Särskilt ifall man bara beställt en stor stark, eller faktiskt inte är nöjd med upplevelsen. Sällan känner man sig så snål som när man klickar på “Ingen dricks”. Kanske är 2026 året då dricksen åter baseras på hur nöjda vi är, snarare än på vårt samvetskval.
  • Gårdsförsäljning.
    För att förtydliga: gårdsförsäljningen i sig är fortfarande cool, däremot tror vi att rådande regelverk på sikt kanske gör tröskeln lite för hög för gemene person att ta sig över när barskåpet behöver fyllas på. Lyckligtvis behöver det ena faktiskt inte utesluta det andra, och vill du köpa alkohol på plats hos producenten finns det flera ställen i Stockholm som erbjuder gårdsförsäljning. Här tipsar vi om dessa.
Ett socialt, italienskt och framför allt väldigt härligt krogår tror vi att 2026 bär med sig. Foto: Fredrik Rollman.

Om vi prickar rätt med våra spaningar är upp till tiden att utvisa, men vill du känna dig lite extra i ropet tror vi på att boka ett långbord på någon av Stockholms italienska krogar – allra helst en med något grillat på menyn. Hur det än blir vill vi på Thatsup passa på att önska våra läsare ett riktigt härligt krogår 2026. Hoppas vi ses ute på stan!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.