
Här hittar du restauranger med kända paradrätter i Stockholm
Uppdaterad 7 mar 2023
Trevliga menyer i all ära, men visst är det något speciellt med restauranger som blivit lite extra förknippade med en speciell signaturrätt. Och det är inte för inte som vissa krogar i Stockholm är så kända för just en rätt – restaurangscenen flödar av allt från kulinariska klassiker som serverats i decennier, till trendiga signaturdesserter som alla talar om. Här guidar vi till både kroginstitutioner och nya restauranger i Stockholm vars paradrätter du garanterat inte bör missa.
Taverna Brillo
Sturegatan 6, ÖstermalmOmtalad löjromspizza
Den livliga mötesplatsen vid Stureplan har samlat det mesta under ett och samma tak – italienskt brasseri, barer, delikatesser och lite till. Vad som sticker ut lite extra är den omtalade löjromspizzan med crème fraiche, lagrad prästost, lök, dill och citron. Inte den billigaste pizzan du någonsin kommer att hitta, men förmodligen en av de godaste.
Rolfs Kök
Tegnérgatan 41, City/Vasastan/Norrmalm



Oxkind signerad Jureskog
Hos den omtyckta stammiskrogen intill Drottninggatan är det enkelhet och kvalitet som gäller. Här styrs man inte av några trender; från det öppna köket kommer istället vällagade klassiker såsom paradrätten rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré. Bakom krogen står Johan Jureskog från AG.
Farang
Tulegatan 7, VasastanKrispig gris på asiatisk lyxkrog
Stockholms lyxigaste asiatiska krog imponerar med sin innovativa meny och coola industrimiljö. Här får du en spännande smakresa till Sydostasien, med smårätter som exempelvis knaperstekt gris med palmsockerkaramell – restaurangens kanske mest kända rätt. Självklart finns även en vegetarisk avsmakningsmeny för den som föredrar grönt.
Milles
Strandvägen 1, ÖstermalmKoreansk råbiff på fin adress
Granne med systerkrogen Strandvägen 1 ligger den här mysiga restaurangen vars väggar är fullsmockade av konst. Här kan du insupa den stämningsfulla atmosfären över en matbit och ett glas vin. Paradrätten består av koreansk råbiff med kimchimajonnäs i hel eller halv portion.
Arc
Gävlegatan 18, VasastanEat Korean!
Till takrestaurangen Arc, högst upp i designhotellet Blique by Nobis, kommer du både för maten och för utsikten. Deras rätt "Eat Korean!", som serveras till hela sällskapet, är en koreansk, taco-liknande, sharing-rätt i ssäm-stil. Bordet fylls av vegetariska tillbehör, olika såser och tre olika kött (vegetariskt alternativ finns), som sedan äts i salladsblad. Lika magiskt gott som trevligt.
Ling Long
Riddargatan 6, Östermalm






Bang Bang
Denna asiatiska krog ligger inhyst i Story Hotel på Riddargatan. Under luncherna serveras enbart en stående vegansk meny vilket visat sig vara en framgångssaga – här är det ofta fullbokat och kö för att få plats. Rätterna består av olika sallader, grytor och den mest kända och förmodligen mest beställda Bang Bang oumphen som serveras med ris, koriander och inlagd gurka.
Punk Royale
Folkungagatan 128, Södermalm"Ankleverfalukorv"
Stans i särklass mest dekadenta lyxkrog bjuder på ett lekfullt koncept som fått många stockholmare på fall. Här har den kontroversiella kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson skapat omtalade rätter i stil med "ankleverfalukorv", dessutom till relativt rimliga priser med tanke på de dyrbara råvarorna.
Villa Godthem
Rosendalsvägen 9, DjurgårdenPlankstek på flera sätt
Sugen på plankstek? Då ska du bege dig till Djurgården och krogklassikern Villa Godthem som år efter år fortsätter att servera just plankstek som sin stora paradrätt. I den mysiga grosshandlarvillan finns olika varianter av den kända rätten: vegetarisk, med fisk, ryggbiff eller lammlägg.
L'Avventura
Sveavägen 77, VasastanVodkapastan alla pratar om
L'Avventura blev snabbt mångas favorit när restaurangen slog upp dörrarna i maffiga lokaler på Sveavägen nära Odenplan. Här är både atmosfären och menyn genomitaliensk. Missa inte vodkapastan om du vill testa något som utmärker restaurangen lite extra. Även tryffelpastan är många som hyllar.
Scandwich
Malmskillnadsgatan 17, City/Norrmalm








Matiga mackor
Scandwich gjorde sig snabbt kända för sina "gudomligt goda mackor" varav den veganska vunnit mack-SM. Tänk smörrebröd, men i större format, med internationella smaker och nytänkande kombinationer – serverat med krispiga pommes frites och hemslungad bearnaise. Till det kan man beställa naturvin och annorlunda ölsorter. På menyn finns något för alla.
Matbaren
Södra Blaiseholmshamnen 6, City/NorrmalmSteamed buns på stjärnkrog
På Mathias Dahlgrens stjärnkrog inne i Grand Hôtel äter du mellanrätter i toppklass, lagade på säsongens bästa råvaror. Menyn byts ständigt ut, men en rätt som du kan vara säker på att kunna äta här är restaurangens steamed buns – ett ångande hett tips till dig med förkärlek för den asiatiska rätten.
Tranan
Karlbergsvägen 14, VasastanKända köttbullar
Älskar du köttbullar med klassiska tillbehör? Då har du förmodligen inte missat Tranan, kroginstitutionen som mer eller mindre är synonym med nämnda rätt. Restaurangens köttbullar är så kända att de inte ens står utskrivna på menyn längre. Även den smörstekta strömmingen är ett typiskt inslag som hängt med sedan Tranan öppnade 1929.
Bonnie's
Arsenalgatan 6, City/Norrmalm"Smash the Piggy Bank"
Stureplansgruppens fashionabla hotellkrog på Bank Hotel är inhyst i en pampig gammal bankhall med glastak, kristallkronor, vita dukar och gröna sammetssoffor. Lämna plats för desserten – Bonnie's stora paradnummer är nämligen en uppseendeväckande chokladgris fylld med björnbärssorbet. "Smash the Piggy Bank" blev snabbt en Instagram-favorit och är så stor att den passar för två personer.
Hasselbacken
Hazeliusbacken 20, DjurgårdenHasselbackspotatis i ny kostym
Det är inte svårt att räkna ut varifrån hasselbackspotatisen kommer. Det var på 1950-talet som en kockelev på just restaurang Hasselbacken uppfann rätten. Sedan dess har den älskade knölen hängt med och serveras fortfarande på restaurangen, men nu i modern tappning med spännande tillbehör.
PA & Co
Riddargatan 8, ÖstermalmGrundare av gino
Gino – ugnsgratinerad frukt med vit choklad – är faktiskt inte ett italienskt påhitt, vilket man skulle kunna tro. Desserten introducerades istället av Stockholmskrogen PA & Co i slutet av 80-talet och kom att bli en äkta 90-talsklassiker. Än idag är restaurangen känd just för sin gino, som de självklart fortfarande har på menyn.
Miss Voon
Sturegatan 22, Östermalm
Hummertacos
Ryktet om hummern på Miss Voon har spridits över land och stad genom åren. Förståeligt – enligt många är hummertacosen som serveras med ananas, shizokrasse och shishimi en av de godaste rätter de ätit. Här är menyn föränderlig, men de hummerstinna tacosen består.
Izakaya Sthlm
Odengatan 106, VasastanBlandad nigiri
Izakaya Sthlm (tidigare Itamae Izakaya) på St Eriksplan är många som håller som den bästa sushi de någonsin ätit. Ta en blandad nigiri så vågar vi nästan lova att du kommer bli imponerad.
Calle P
Berzelii park 10, City/NorrmalmCacio e pepe
De senaste åren har en rätt florerat på Instagram mer än många andra – nämligen Cacio e pepe'n på Calle P. Denna smöriga, ostiga och peppriga pasta i sin enklaste men smakrikaste form hittas tydligen inte enbart på de italienska krogarna, utan även här på Stureplansgruppens kvarterskrog i Berzelii Park.
B.A.R.
Blasieholmsgatan 4A, City/NorrmalmSkaldjur på beställning
Detta smultronställe hittas på Blasieholmen och är perfekt för skaldjursälskaren. Här har man skapat en hybrid mellan restaurang och saluhall. Är du här för att äta får du peka på vad du vill ha i disken, om det så är en komponerad skaldjursplatå eller fiskrätt. Men likväl kan du komma hit för att köpa med dig något gott hem.
Barbro
Hornstulls strand 13, Södermalm/HornstullFriterade dumplings
Under Liljeholmsbron, på Södermalmssidan, hittas Barbro – en kvarterskrog som serverar asiatisk mat i Hornstull. Trots sin långmälda ton är det allt som oftast fullbokat här, förmodligen på grund av deras goda coctails, högkvalitativa sushi och omtalade friterade dumplings som serveras i en smakrik smörsky.
Sturehof
Stureplan 2, City/ÖstermalmSilltallriken
Är du en av dem som gärna äter sill oftare än runt jul och midsommar så kan du lita på Sturehof, som alltid serverar en sillbricka eller någon av sina sillserveringar. Välj mellan tre och fem tallrikar, med exempelvis Sturehofsill, Norrøna matjessill, Boxholmssill och senapssill och utöka med kaviarströmming, skagenröra, kycklingleverpastej eller gravad lax.