En ny undersökning av restaurangbranschen visar att mängden mat som slängs har ökat markant sedan pandemin och är betydligt större än vad som tidigare beräknats. Livsmedelsavfallet från restauranger motsvarar tio kilo per person och år, vilket utgör åtta procent av det totala livsmedelsavfallet.
Den nya undersökningen är en del av den årliga kartläggningen som Naturvårdsverket gör kring livsmedelsavfall från företag, offentlig sektor och hushåll i landet. Den har genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU och SCB som ingår i konsortiet SMED.
– Först pandemi och sedan stora kostnadsökningar har varit utmanande för Sveriges restauranger. Tyvärr har många företag inte tagit tillfället i akt att minska sitt matsvinn. Men att slänga mat är pengar i soptunnan för restaurangerna, för att inte tala om den miljöpåverkan som mat har, säger Johan Hultén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Markant ökning mellan 2018 och 2023
I år lades det extra resurser på att undersöka just restaurangbranschen och denna studie är den största i sitt slag i Sverige. Mängden livsmedelsavfall från restaurangerna sjönk rejält under pandemin men är nu betydligt högre än innan – från 73 000 ton under 2018 till 104 000 ton under 2023. Det blev även tydligt under studiens gång att mängden matsvinn skiljer sig mycket åt mellan olika restauranger.
– De flesta restauranger verkar inte lyckas planera eller ha rätt arbetssätt för att minska sitt matsvinn. Samtidigt är många åtgärder enkla och det finns gratis handböcker med råd och tips. Det är märkligt att så få restauranger lyckas minska sitt matsvinn, säger Johan Hultén.
Undersökningen visar att den mat som slängs på restauranger ofta är fullt ätbar.