Midsommar i Stockholm

Midsommar i Stockholm

Sill, nubbe, svenska jordgubbar och dans runt midsommarstången. Midsommarfirande kan vara både mysigt och stressigt på samma gång - mycket ska hinnas med. Orkar du inte planera hela dagen själv? Lugn, här ger vi tips på ställen där man kan fira midsommar ute i Stockholm, oavsett om man föredrar traditionellt eller lite mer modernt firande.

Kolla även
- Skärgårdskrogar: Guiden över skärgårdens restauranger
- Sommarlov: Sommarlov i Stockholm

Skansen: Stans mesta midsommar
Skansens midsommarfirande pågår hela dagen med traditionsenlig dans, lek och visor för stora och små. Majstången hissas kl 14 och därefter blir det folkdans och ringlekar. Dagarna efter midsommarafton pågår också en mängd aktiviteter att förlänga firandet med. Se hela programmet här.

Pris: Vuxna 200 kr, barn (6-15 år) 70 kr, pensionär 180 kr (biljetter säljs via Ticnet)
Tid: Start kl 10
Var: Skansen, Djurgården

Vitabergsparken: Mysigt parkfirande mitt i stan
I Vitabergsparken på Söder är det gratis midsommarfirande med allt som hör midsommaren till. Utöver dans runt midsommarstången arrangeras bland annat lekar och tävlingar. Det finns även kaffe, saft, bullar, korv och annat tilltugg att köpa vid stora scenen. Firandet ordnas av folkdanssällskapet Appell.

Pris: Gratis
Tid: Kl 12-16
Var: Vitabergsparken, Södermalm

Vintervikens Trädgård: Fira med majstång och Krav-buffé
Vintervikens Trädgård har traditionellt midsommarfirande där alla kan vara med och klä stången med vilda blommor. Därefter blir det dans ackompanjerad av dragspel, gitarr och sång. I Glashuset serveras Krav-märkt midsommarbuffé, men det går även att äta lite enklare i själva kaféet, Vintervikens Trädgårdskafé, under hela dagen.

Pris: Fri entré. Buffé 235 kr för vuxna, 95 kr för barn under 10 år.
Tid: Firande kl 13-18, buffé kl 12-15, kafé kl 11-18
Var: Vintervikens Trädgård, Vinterviksvägen 30, Söderort

Fjäderholmarnas Krog: Midsommar i stans "närmaste skärgård"
På Fjäderholmarnas Krog serveras midsommarmeny och à la carte med allt från sillen till de svenska jordgubbarna. Kombinera med dans och lekar kring stången i Trädgården, samt husband, tipspromenad, fiskdamm, dragkamp och säckhoppning på ön.

Pris: Midsommarmeny 595 kr
Tid: Restaurangen från kl 12, tipspromenad kl 14
Var: Fjäderholmarnas Krog, Skärgården


Fjäderholmarnas Krog

Sjöboden, Djurönäset: Sill och skärgårdskänsla
På Djurönäset i skärgården serveras sillunch och midsommarmiddag i Sjöboden, Matsalen och på Terrassen. Vill man njuta av hela midsommarhelgen kan man boka ett övernattningspaket med tillgång till bland annat cyklar och kanoter.

Pris: Sillunch 295 kr, middag 395 kr, 20 kr/år för barn 0-5 år och 50 % av buffépriset för barn 6-12 år
Tid: Sittningar från kl 11.30, sista sittning kl 20
Var: Sjöboden, Djurönäset, Skärgården


Sjöboden

Fåfängan: Helgjuten midsommarbuffé
Kombinera midsommarmaten med vacker utsikt över Stockholms inlopp. Fåfängan dukar upp en klassisk midsommarbuffé med bland annat sill, färskptatis, Janssons och jordgubbstårta. På midsommardagen är det brunch som gäller.

Pris: Buffé 485 kr
Tid: Kl 11-16
Var: Fåfängan, Klockstapelsbacken 3, Södermalm


Fåfängan

Södra Teatern: Från kransbindning till nattklubb
Till midsommarfirandet på Södran välkomnas alla; unga som gamla, traditionalister som Södermalmshipsters. Dagen fylls med aktiviteter, lekar, musik och mat och avslutas med nattklubbar inne i huset. I Södra Bar blir det hip hop, i Champagnebaren är det somrig tech house och techno som gäller och på Mosebacke Etablissement spisar Johan Netz disco och hits.

Pris: Inträde gratis, vegetarisk meny 445 kr, klassisk midsommarmeny 545 kr
Tid: Resning av stång kl 14, restaurangen öppnar kl 12
Var: Södra Teatern, Mosebacke Torg 1–3, Södermalm

Gondolen: Hisnande midsommarfirande
Fira midsommar på restaurangen med stans mesta utsikt. Gondolen har öppet midsommarafton och midsommardagen från kl 16, vilket ger tid för middag med sill, toast skagen, fisk, skaldjur, sommarprimörer och annat gott på menyn.

Tid: Från kl 16
Var: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm


Gondolen

Andalucia: Fira spansk midsommar i stan
Trött på sill och svenska jordgubbar? Spanska Andalucia håller öppet som vanligt på midsommar och är ett lite annorlunda alternativ för den som vill göra något annat. Här kan du fira på spanskt vis med tapas, cava och glad stämning.

Tid: Från kl 16
Var: Andalucia, Döbelnsgatan 79, Vasastan


Andalucia

Fler tips på traditionellt midsommarfirande
Mängder av parker och gårdar i Stockholm har dans runt stången på midsommar. På Farsta Gård i södra Stockholm hålls bland annat gratisfirande med folkdanslaget Viljan från kl 11, och i Akalla By firar man traditionellt med resning av stången, lekar, lotterier, grill och annat kl 11-16. Folkfest med lek och dans blir det även vid Spånga kyrka från kl 13 där man bland annat kan delta i gammaldags chokladhjul. På Grödinge Bygdegård i Botkyrka kan man fira med allt från dans och lekar till tombola och korvgrillning kl 13-16. Alla dessa arrangemang är gratis.

Midsommar i skärgården
Vill man dra ut i skärgården under midsommar kan man bland annat ta buss eller båt till Lägret i Vaxholm där det ordnas traditionellt midsommarfirande med folkdans. Majstången kläs kl 14 och hissas gemensamt kl 16. I Schweizerparken på Dalarö är det midsommarstång, dans och fiskdamm från kl 13, och på Värmdö Bygdegård klär man stången kl 12. På ängen vid Djurö by på Värmdö firas det annars med dans runt midsommarstången kl 14-16. I Sandhamn firas midsommar på Adolfs torg med Sandhamns kör Sandaletterna, midsommarstång och glass. Stången lövas kl 10 och reses kl 15. Inga inträden!

Andra guider du kanske är intresserad av
- Utsikt: Stockholms bästa utsikt
- Familjevänliga restauranger: Familjevänliga restauranger i Stockholm
- Brunch: Den kompletta guiden till Stockholms bästa brunch
- Caféer: Guiden till Stockholms bästa caféer
- Nattklubbar: Guiden till Stockholms bästa nattklubbar
- Cocktailbarer: Den stora cocktailguiden

Om guiden till bra midsommarfirande i Stockholm
Guiden över bra midsommarfirande i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips till [email protected] om du vet något bra midsommarfirande som vi har glömt och borde lägga med i vår midsommarguide. Ni kan även maila oss på [email protected]. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig midsommar vart du än väljer att gå.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.