Negroni – den italienska drinken som kom till av en slump

Över 100 år har passerat sedan den franska generalen Negroni beställde den första drinken som fick samma namn. En del gin, en del röd Vermouth, en del Campari och apelsinskal utgör ingredienserna i den röda cocktailen som rörs med is och serveras i old fashioned-glas. I Stockholm finns det gott om barer som är experter på att röra ihop Negroni.

Exakt hur drinken Negroni uppstod är inte helt säkerställt, men enligt utsagor ska den ha blandats för första gången redan 1919 i Florens, Italien. Det var en fransk general, vars namn var Camillo Negroni, som bad den italienske bartendern att spetsa hans favoritdrink Americano med lite gin istället för sodavatten. För att bartendern skulle lyckas hålla isär de båda drinkarna valde han att garnera med apelsin istället för citron, och därmed var drinken Negroni född.

I Stockholm finns det ett stort utbud av barer, men vilka av dem är bäst på just Negroni? Thatsup rekommenderar ett besök på A Bar Called Gemma, som ligger på Grev Turegatan. I den intima cocktailbaren kan du förvänta dig drinkar av hög kvalitet, där man inte är rädd för att twista. När det gäller Negronin har man exempelvis tagit sig friheten att addera mint och viol, vilket helt klart skapar en förhöjd smakupplevelse.

På Södermalm hittas den flerfaldigt prisbelönade baren Tjoget, som dessutom hyllar Negronin varje år under Negroni Week. Här fokuserar man på det klassiska receptet och vi garanterar en Negroni i världsklass, bokstavligt talat, eftersom Tjoget allt som oftast kvalar in på The World's 50 Best Bars-listan.

Ciccio's, som ligger på Nybrogatan, har sina rötter i det italiensk-amerikanska köket. Här har man skapat en trivsam plats för såväl mat och dryck som umgänge. Den goda Negronin, som Ciccio's är välkända för, toppar restaurangens cocktaillista och serveras på tapp i en generös mängd.

Sugen på en Negroni med en somrigare twist? På restaurang Nabo, som ligger belägen på Tegnérgatan, har man adderat jordgubb som ingrediens, vilket skapar en spännande sötma i den annars något bittra drinken. Med gin, Aperol och Vermouth blir det en minnesvärd drink som med stor sannolikhet kommer att locka dig tillbaka.