Nu slår Himlen upp dörrarna igen högst upp i Skrapan, men någon typisk takbar blir det inte den här gången. I stället utlovas ett mer avslappnat koncept som ska locka alla som älskar Söder.
– De senaste årens takbars-hajp har fått oss att tänka tvärtom och gå mot strömmen, säger Niklas Ahlbom, Himlens ägare, i ett pressmeddelande.
Den 5 november är det dags för Himlen att öppna upp på nytt, med ny inredning, ny konst och ett renodlat svenskt matkoncept. Tanken är att den kända takrestaurangen nu ska bli mer lättillgänglig, med prisvänliga husmansluncher, generösa öppettider och avslappnad miljö. Luncherna serveras i skybaren på våning 26, medan våning 25 rymmer en kvällsöppen matsal där fokus ligger på svenska rätter i fine-casual-dining-stil. Matsalen kan även bokas som chambre séparée och festvåning.
– Vi har medvetet valt en sympatisk prisnivå, trots att vi är en skybar mitt på Söder. Vi satsar på luncher igen, trots kämpiga tider för stadens lunchrestauranger. Vi inreder på ett varmt och mänskligt sätt och vi vänder oss till södermalmare och allmänna Söder-älskare, inte bara till cityfolk, säger Niklas Ahlbom.

Interiören har fått ett lyft med specialdesignade möbler och genomtänkta material såsom betong, glas, trä, läder och mässing, vilket ska bidra till en varmare, mjukare och mer avslappnad känsla än tidigare. Ett annat tillskott är stora konstverk av den Stockholmsbaserade konstnären Maria Krull, som kommer att pryda väggarna.
– En Söderkrog som Himlen är perfekt för min konst. Söder är en “meltingpot” för kännande människor, här finns en kreativ och konstnärlig kraft som jag gillar. Samtliga motiv som jag målat på Himlen föreställer kvinnor i olika sinnestillstånd. Jag vill visa att alla sinnestillstånd är välkomna. En slags “kom som du är och slå dig ner”-känsla, säger Maria Krull.

Himlen slog upp portarna 2007 och sedan dess har interiören förnyats tre gånger. Samtliga uppdateringar har skapats av Simon Scheiwiller från Gatun Arkitekter.
– Södermalms förvandling, från de gamla klassiska Söder-chappen till dagens trendiga Söderkrogar, har gått via krogar som Hannas, Folkhemmet och Urban Deli, vidare till Himlen och de lite finare restaurangerna såsom Woodstockholm och Punk Royale. Alla har de påverkat Söder och även varandra. Vad gäller Himlen så är det intressant att se hur de nytillkomna takbarsaktörerna förstärker Himlens roll som en modern Söderklassiker. I relation till dessa så är Himlen en “klassiker” och mer “Söder” än nykomlingarna, säger Simon Scheiwiller.

Himlen har nypremiär den 5 november högst upp i Skrapan på våning 25 och 26, med skybar, cocktailbar, matsal, chambre séparée och festvåning.