På Bar Brahe möts jazz och cocktails

Bar Brahe, som är en del av Hôtel Reisen i Gamla stan, möts jazz och kreativa cocktails i speak easy-atmosfär. Den 6 oktober inledde baren ett nytt kapitel, där cocktails får ännu mer plats på menyn. Under ledning av barchef Emma Egerskog kommer baren att förstärka sitt fokus på hantverkscocktails, samtidigt som de fortsätter att bjuda på livejazz två kvällar i veckan.

Musik och dryck har under lång tid varit melodin på Bar Brahe, men i höst tar baren det till nästa nivå. Man fortsätter med jazzspelningar två dagar i veckan, men trappar upp sin meny med hantverkscocktails. Barchef är Emma Egerskog, som tillsammans med sitt team har skapat den nya cocktailmenyn.

– Tanken är att Bar Brahe ska bli en renodlad cocktailbar. Hit ska man komma för drinkarnas skull. Vi vill ta vara på läget och platsens historia, med exempelvis kryddor som hämtades till handelsplatsen här i Gamla stan. Men det är en mix, på menyn finns också vår hallonsoda för vuxna, med vodka och hallonvin, säger Emma Egerskog.

Den 6 oktober sjösattes den nya cocktailmenyn. Den är uppdelad enligt olika hamnar, vilket är en blinkning till tiden då Reisen var ett packhus där skeppens varor förvarades efter avlastning på Skeppsbron. Läget nära hamnen återkommer även i inredningen, inte minst i Salong Brahe som fungerar som chambre séparée och är inredd med interiören av det gamla skeppet Per Brahe som trafikerade Nordens vatten 1908–1954.

Utöver Emma hör även Thomas Laorit och Pelle Sahlberg till teamet. De tog över baren så sent som i augusti och har tillsammans erfarenhet från några av Stockholms högst ansedda restauranger och cocktailbarer, såsom A Bar Called Gemma, Brännerian och Chez Jolie.

Pelle Sahlberg, Emma Egerskog och Thomas Laorit. Foto: Bar Brahe 

Men ingen jazzklubb utan livejazz, och där är det bokaren och musikern Pål Nyberg som styr skutan. Varje torsdag och fredag bjuder han in musiker in för att sätta rätt stämning.

– Bar Brahe är ju en venue för jazz och mitt fokus är att boka mindre jazzgrupper som håller hög kvalitet. Vi har haft turen få hit riktigt bra musiker. Övervägande jazzakter såklart, men vi har även haft fantastiska artister från pop- och hiphopscenen som Esther Kirabo, Timbuktu och Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester, säger Pål Nyberg.

Ambitionen är att skapa en avslappnad scen där publiken ska känna sig som hemma, säger Pål:

– Målet är att det ska kännas lika naturligt att lyssna på musiken koncentrerat som att ha musiken i bakgrunden när man är här för att hänga med sina vänner. 

På torsdagar spelar alltså olika inbjudna gäster, medan fredagarna innebär jazzspelningar med husbandet som Pål själv ingår i.

– Just nu testar vi att ha ett husband med lite skiftande medlemmar på fredagar. Något som är kul med fredagarna är att det ofta dyker upp artister som oannonserat gästar husbandet. Det gillar jag, att öppna upp för det spontana och oväntade!

Trion Mård Indigo, bestående av Daniel Fredriksson, Palle Sollinger och Axel Mårdsjö, på Bar Brahe.

Oktober månads spelningar inkluderar bland annat Lars Ekman Kvartet. Dessutom pågår Stockholm Jazz Festival under tio dagar i oktober, med fem konserter på Bar Brahe. Då äntrar Amanda Sedgwick, Adrien Sanchez Quartet, Klas Lindquist, Erik Tengholm och Johanna Petterson Bar Brahes scen, liksom en rad musiker tillsammans med dem – inklusive Pål Nyberg.