Bakom årets Nobeldessert står Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad. Foto: Dan Lepp Bakom årets Nobeldessert står Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad. Foto: Dan Lepp

Svenska smaker på årets Nobelmeny

I söndags gick Nobelmiddagen av stapeln i Stockholms stadshus, och enligt tradition hölls menyn hemlig fram till dess att gästerna satt sig vid bordet. Klockan 19 kunde man avslöja den fullständiga menyn, signerad årets Nobelkock Jacob Holmström och Nobelkonditor Annie Hesselstad från Artipelag

Med omkring 1300 gäster – däribland kungafamiljen –, ett 40-tal kockar och konditorer som under fyra dagar förbereder maten, samt hela omvärldens bevakning, är Nobelbanketten en av årets allra mest prestigefyllda middagar. Att sätta menyn är således ett uppdrag av rang. 2023 gick det till stjärnkrögaren Jacob Holmström och Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad, som ansvarade även för förra årets dessert. I år riktades rampljuset mot närliggande smaker och svenska producenter. Desserten bestod av bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden.

– Desserten är en hyllning till Sverige med smaker och producenter från norr till söder. Norrländska lingon spelar huvudrollen. Det fanns även önskemål om choklad då den övriga menyn innehåller fisk, vilket känns väldigt roligt, säger Annie Hesselstad i ett pressmeddelande.

Den som vill uppleva middagen från Nobelbanketten kan besöka Stadshuskällaren, som är den enda restaurangen i världen som serverar samtliga Nobelmenyer från 1901 och framåt. Där får man även sitta i samma byggnad som banketten hålls i den 10 december varje år. Nobelmenyn bokas minst fem dagar i förväg.

Komplett Nobelmeny 2023

Förrätt: Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten.
Serveras med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

Dryck: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet, Champagne, France

Varmrätt: Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Dryck: 2021 Marsannay Rouge, Domaine Trapet, Bourgogne, France

Dessert: Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Dryck: 2018 Château Tirecul la Gravière, Monbazillac, France