Tre nya stjärnor till Sverige i nordiska Michelinguiden 2022

På måndagen presenterades urvalet i årets nordiska utgåva av Michelinguiden. Elva nya restauranger belönades med en stjärna varav tre av dem ligger i Sverige – Stockholmskrogarna Nour och Adam/Albin samt Knystaforsen i Rydöbruk.

Ceremonin gick av stapeln i norska Stavanger, där årets utgåva av den nordiska Michelinguiden presenterades. Sammanlagt elva nya restauranger i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island belönades med en stjärna. Av de tre svenska restaurangerna ligger två i Stockholm: Sayan Isaksssons Nour samt kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessmans Adam/Albin.

Först ut på scenen bland de svenska restaurangerna var teamet från Nour, som av Guide Michelin beskrevs som en restaurang med en diskret, intim känsla och en välkomponerad meny med svenska och asiatiska element.

– Vi körde hit med bil, berättade Sayan Isaksson, som även avslöjade att han döpt restaurangen efter sin dotter som stod bredvid honom på scenen.

Därefter var det dags för Adam/Albin, vars smaker beskrevs som vågade och miljön som stämningsfull och chic.

– Det här är ett stort ögonblick för oss. Vi har väntat på det här länge, sade Albin Wessman när han och Adam Dahlberg kom upp på scenen.

Den tredje svenska restaurangen med sin första Michelinstjärna är Knystaforsen, som är inhyst i ett gammalt sågverk i halländska Torup där de bland annat serverar mat runt lägerelden.

– Tacksamhet täcker inte vad vi känner, sade kökschef Nicolai Tram, som stod på scenen tillsammans med sin familj.

Kulinarisk skicklighet
De övriga nordiska restaurangerna som belönades med sin första Michelinstjärna är ÓX i Reykjavík, Kaskis i Åbo, MOTA på Själland, Jatak i Köpenhamn, Hot Shop, Hyde och Schlägergården i Oslo och Lysverket i Bergen.

Restaurang Frederikshøj i Århus och Palace i Helsingfors tilldelades samtidigt en andra stjärna, vilket gör att det nu finns 14 tvåstjärniga restauranger i den nordiska guiden.

Fem nya restauranger tilldelades en grön stjärna för sina insatser för hållbar gastronomi, bland andra Oxenstiernan i Stockholm. Av sammanlagt 255 restauranger i den nordiska Michelinguiden är det nu 38 som har en grön stjärna, vilket är den högsta andelen i världen.

Bib Gourmand, som uppmärksammar prisvärd god mat, delades ut till fem nya restauranger, bland andra Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm.

– Vi lanserade den nordiska guiden 2014. Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Förutom den remarkabla kreativiteten, utgör de nordiska restaurangerna också en stor inspirationskälla för att skönja formerna hos en mer hållbar gastronomi. Ett växande antal MICHELIN Grön Stjärna i vårt urval belyser att medvetenhet och handling är en del av den dagliga filosofin hos många nordiska restauranger.

Nordiska Michelinguiden 2022
255 rekommenderade restauranger:
- 4 trestjärniga restauranger
- 14 tvåstjärniga restauranger (2 nya)
- 56 enstjärniga restauranger (11 nya)
- 38 restauranger med Grön Stjärna (5 nya)
- 32 restauranger med Bib Gourmand (5 nya)