Brunogallerian. Foto: Novier Brunogallerian. Foto: Novier

Bästa shoppingen på Södermalm

Södermalm ruvar på några av Stockholms bästa butiker och trendigaste shoppingstråk. Här hittar du allt från vintage och secondhand till skandinaviskt mode och internationella varumärken som annars kan vara svåra att få tag på i Stockholm. Ta en promenad och kolla in populära klädaffärer längs Götgatsbacken, shoppa i Sofo och upptäck guldkornen runt Mariatorget. Missa så klart inte heller att ta en kaffepaus på något av Söders alla caféer.

Innehållsförteckning
 1. Runt Götgatsbacken
  1. Brunogallerian – Stockholms minsta galleria
  2. & Other Stories – Trendigt och tidlöst
  3. Arket – Omtyckt livsstilskoncept
  4. Aplace – Skandinavisk stil
  5. Weekday – Svenskt budgetmode
  6. Gina Tricot – Påkostad konceptbutik
  7. Hattbaren – Allt för hattälskaren
 2. Runt Sofo
  1. Grandpa – Sofo-shopping
  2. Sneakersnstuff – Sneakermecka
  3. 6/5/4 – Gone surfing
  4. Acne – Kända kreationer
  5. A Day's March – Hållbar kvalitet och design
  6. ATP Atelier – Italienskt hantverk, skandinavisk design
  7. Sara Clausin – Chic stil
  8. POP Stockholm – Tillbaka till 60-talet
  9. Second Sunrise – Fokus på hantverket
 3. Runt Mariatorget och Zinkensdamm
  1. Nitty Gritty – Sval Söderlyx
  2. Herr Judit – Från Missoni till Supreme
  3. Judits Second Hand – Vintage- och secondhand-mecka
  4. Broadway & Sons – Vintage sedan 1982
  5. Adisgladis – Miljömedveten livsstilsbutik
  6. Beyond Retro – Fullproppad secondhandbutik

Runt Götgatsbacken

Brunogallerian

Stockholms minsta galleria

I Brunogallerian kan du shoppa skandinaviskt mode och ta en fika. Den ljusa lilla gallerian ligger mitt på Götgatsbacken bara några steg från tunnelbanan. Butikerna är inte så många, men väl utvalda.

& Other Stories

Trendigt och tidlöst

Våren 2023 slog & Other Stories upp dörrarna i Brunogallerian efter en tillfällig popup. Här kretsar kollektionerna kring “modehistorier” med säsongens trendplagg och tidlösa fynd. Ett måste i många stockholmares garderober.

Arket

Omtyckt livsstilskoncept

Arket är en riktigt favorit bland shoppingsugna stockholmare. Sedan våren 2023 har de en butik i Brunogallerian där du hittar deras avskalade kollektioner för dam och herr. Oavsett om du vill ha basplagg eller något lite festligare så finns det här.

Aplace

Skandinavisk stil

Aplace i Brunogallerian är kända för sitt gedigna utbud av skandinaviska varumärken. Här kan du hitta plagg, skor och accessoarer från erkända designers för både män och kvinnor. För den som vill fynda har butiken även en secondhand-avdelning.

Weekday

Hemsida

Svenskt budgetmode

Den budgetvänliga klädkedjan som idag ingår i H&M-gruppen är känd för såväl denim som för sina samtida modekollektioner. Butiken på Götgatsbacken är svår att missa om du betar av den Söderinriktade shoppingrundan.

Gina Tricot

Påkostad konceptbutik

Gina Tricots butik på Götgatsbacken har stylats upp som ett lyxigt "dressing room", med chic inredning, stora provrum och ett café på övervåningen. Här ska shoppingsugna få en helhetsupplevelse med allt på samma ställe.

Hattbaren

Hemsida

Allt för hattälskaren

För dig som älskar hattar i alla dess former är ett besök på Hattbaren ett måste. I den anrika lilla butiken kan du komplettera din klädsel med exempelvis en basker eller en handgjord Borsalinohatt.

Runt Sofo

Grandpa

Sofo-shopping

Välbesökt Sofo-butik i två plan med både kläder och inredningsprylar, främst med fokus på skandinaviska märken. Hit hittar mängder av Söderbor, inte minst under helgen när det är shopping och fika som står på schemat.

Sneakersnstuff

Hemsida

Sneakermecka

Sedan Sneakersnstuff öppnade 1999 har stockholmare inte längre behövt åka till NYC för att köpa eftertraktade sneakermodeller. Här finns även gott om plats för utvalda kläder från exempelvis Carhartt, Stussy och The North Face.

6/5/4

Gone surfing

Utpräglad livsstilsbutik i Sofo för surfare, äventyrare och campare. Oavsett om du söker kläder och accessoarer eller surfbrädor och outdoor-prylar kan du hitta det här. Dessutom har butiken en mysig espressohörna med ekologiskt kaffe.

Acne

Kända kreationer

För den som är sugen på att shoppa Acnes välkända kreationer finns en av märkets butiker på Nytorgsgatan nära Nytorget. Här är det lätt att göra ett stopp medan du betar av de populära butikerna och kaffehaken i kvarteret.

A Day's March

Hållbar kvalitet och design

Svenska A Day's March satsar på kvalitetskläder till ett överkomligt pris. Här handlar det om kläder som ska hålla i flera år snarare än att följa trender. Det mesta tillverkas av lokala tyger och material i familjeägda textilfabriker i Portugal.

ATP Atelier

Italienskt hantverk, skandinavisk design

Om du är ett fan av ATP Ateliers läderväskor och skor, då ska du styra stegen mot butiken på Skånegatan i Sofo. Här kan du botanisera bland de populära produkterna som alla tillverkas för hand i Italien.

Sara Clausin

Chic stil

Lyxig liten multibrandbutik i Sofo som säljer kläder, skor och accessoarer från internationella designers. Exempelvis hittar du Diane von Furstenberg, Joseph och Vanessa Bruno här.

POP Stockholm

Hemsida

Tillbaka till 60-talet

Den här färgglada lilla vintagebutiken mitt på Söder satsar på kläder från inte minst 60- och 70-tal. Här är det fullt av saker att titta på som ger en hint av Swinging London.

Second Sunrise

Fokus på hantverket

Klassisk denim, gamla läderjackor, coola ponchos, boots, indigo och silversmycken från Japan... Den gemensamma nämnaren är genuint hantverk, främst inspirerat av 1900-talets första hälft. Kan ses som en herrbutik, men det spelar egentligen ingen roll så länge du gillar stilen.

Runt Mariatorget och Zinkensdamm

Nitty Gritty

Sval Söderlyx

Nitty Grittys två butiker – en för henne och en för honom – ligger på Krukmakargatans eget modestråk och erbjuder utvalda svenska och internationella varumärken, bland annat några som annars kan vara svåra att få tag på i Stockholm.

Herr Judit

Från Missoni till Supreme

Stilmeckat Herr Judit på Hornsgatan samlar utvalda secondhand- och vintagekläder från klassiska och nutida märken. Butiken får in nya kläder löpande, så det kan alltid finnas något nytt att kolla in.

Judits Second Hand

Hemsida

Vintage- och secondhand-mecka

Herr Judits systerbutik är ett riktigt mecka för vintagefantaster. I den välbesökta butiken samsas begagnade skor, väskor, accessoarer och kläder inte minst från kända designers. En populär vintagebutik av det lite lyxigare slaget.

Broadway & Sons

Vintage sedan 1982

Familjeägda Broadway & Sons grundades i Göteborg redan 1982, och är det någonstans du kan kan hitta vintagekläder i stil med militärjackor, workwear och denim så är det här. Med inspiration från ikoner som Ralph Lauren och Hunter S Thompson finns det mycket att välja bland.

Adisgladis

Miljömedveten livsstilsbutik

Vid Mariatorget hittar du den här miljömedvetna lilla butiken som satsar på ekologiska och återvunna material. Bortsett från kläder, skor och accessoarer för kvinnor och män har de även prylar för vildmarksliv.

Beyond Retro

Hemsida

Fullproppad secondhandbutik

Beyond Retros populära secondhandbutik i Zinkensdamm är fylld till bredden med begagnade kläder från olika decennier. Hit hittar många för att fynda plagg som kan bli till en perfekt outfit med hjälp av lite styling.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;