Guiden till gratis aktiviteter i Stockholm

Guiden till gratis aktiviteter i Stockholm

Det behöver inte vara dyrt att ha roligt! Lyckligtvis finns det gott om gratis aktiviteter i Stockholm, det gäller bara att hitta dem. Här har vi samlat våra bästa tips på gratis saker att göra i Stockholm för dagar då plånboken ekar tom. Passa på att upptäcka staden på en gratis stadsvandring, kika in på närmaste museum eller vidga dina vyer och stick iväg på en dagstur, utan att bli ruinerad på kuppen.

Innehållsförteckning
 1. Konst, kultur och musik
  1. Stockholm konst – Offentlig konst runtom i stan
  2. Kulturhuset – Kultur för stora och små
  3. Museer – Lär dig något nytt
  4. Kulturhuset Stadsteatern – Samtal, debatt och scen
  5. Gallerier – Konst i alla former
  6. Konserter på Musikhögskolan – I alla genrer
  7. Musikplats Stockholm – Gratis minikonsert
 2. Sport och fritid
  1. Badplatser & Vinterbad – Bada året runt
  2. Utflykter utanför Stockholm – Kom bort från stan
  3. Promenadstråk – Ta apostlahästarna
  4. Lekparker och djur – Leka av sig
  5. Utegym – Svettigt i det fria
 3. Stadsvandringar
  1. Gamla stans guideapp – Ruskigt i Gamla stan
  2. Konstvandringar – Få upp ögonen för konst
  3. Free Walking Tour Stockholm – Se stan med nya ögon

Konst, kultur och musik

Stockholm konst

Offentlig konst runtom i stan

Stockholm konst är stadens konstinitiativ som förser stockholmarna med konst i offentliga miljöer. Kanske har du sett dem på stan utan att veta att det är ett konstverk från Stockholm konst? De ansvarar nämligen för över 400 konstverk runtom i stan. Vilka finns i din stadsdel? Förutom samlingen ute på stan arrangerar de också andra händelser med konst i fokus.

Kulturhuset

Kultur för stora och små

Kulturhuset vid Sergels torg har en uppsjö av saker att göra gratis i Stockholm, särskilt för barn och ungdomar men även en del för vuxna. Här kan man läsa böcker på olika språk, pyssla, teckna, eller bara koppla av en stund. Här finns också en avdelning för 14–25-åringar där man kan skapa det mesta man kommer på i kulturväg. Dessutom finns två bibliotek som är öppna för alla: Kulturbiblioteket och Serieteket, som erbjuder skönlitteratur, musik, film, konst, tecknade serier och grafisk litteratur.

Guiden till Stockholms bästa museer – Gratis aktiviteter
Guiden till Stockholms bästa museer
Guiden till Stockholms bästa museer – Gratis aktiviteter
Guiden till Stockholms bästa museer

Museer

Lär dig något nytt

Undrar du hur livet var för stockholmarna på 1600-talet, vad som egentligen ledde fram till Stockholms blodbad eller hur Birger Jarl såg ut i verkligheten? Stockholms många museer har svar på dina funderingar, och flera av dem har gratis inträde – åtminstone någon dag i veckan.

Kulturhuset Stadsteatern

Samtal, debatt och scen

Kulturhuset Stadsteatern är en naturlig mötesplats för samtal, debatt och föreställningar. De har många gratisaktiviteter för barn och unga, men det finns en del för vuxna också. På somrarna flyttar Stadsteatern ut en del av sin verksamhet i det gröna till utomhusscener, parker och ängar runtom i stan. Då kan stora som små njuta av konserter, cirkusföreställningar, dans och teater helt gratis. 

Konstguiden till Stockholms bästa gallerier – Gratis aktiviteter
Konstguiden till Stockholms bästa gallerier
Konstguiden till Stockholms bästa gallerier – Gratis aktiviteter
Konstguiden till Stockholms bästa gallerier

Gallerier

Konst i alla former

Konst i all ära – och så länge du inte köper konsten behöver det inte ens svida i plånboken. Många gallerier runt om i stan har gratis inträde eller gratis utställningar. I Stockholm finns en uppsjö av konstgallerier där du hittar allt från fotokonst till skulpturer, av såväl nya som etablerade konstnärer från Sverige och utomlands. 

Konserter på Musikhögskolan

I alla genrer

Musikhögskolan har ett brett utbud av gratiskonserter i Stockholm i de flesta genrer som går att att föreställa sig. Lyssna till klassiska toner, blåsorkestrar, pianosolon och riff, ofta helt gratis!

Musikplats Stockholm

Gratis minikonsert

Varje vår- och höstsäsong bjuder Sveriges Radio in publik till livespelningar i Radiohuset på fredagsförmiddagarna. Listan med artister uppdateras ständigt och platserna är få, men håller man sig uppdaterad har man god chans att norpa en plats och få njuta av livemusik på sin fredagslunch. Här spelar artister som Moonica Mac, Weeping Willows och Markus Krunegård – det finns något för alla smaker och öron. 

Sport och fritid

Härliga badplatser i Stockholm – Gratis aktiviteter
Härliga badplatser i Stockholm
Vinterbad i Stockholm – här kan man bada bastu – Gratis aktiviteter
Vinterbad i Stockholm – här kan man bada bastu
Härliga badplatser i Stockholm – Gratis aktiviteter
Härliga badplatser i Stockholm
Vinterbad i Stockholm – här kan man bada bastu – Gratis aktiviteter
Vinterbad i Stockholm – här kan man bada bastu

Bada året runt

I Stockholm är vi lyckligt lottade som är omringade av vatten och ett bad är sällan långt borta. När sommarvärmen slår till i stan finns det inget bättre än ett svalkande dopp, och en del fortsätter bada hela vintern. Här hittar du två guider till de bästa badplatserna sommar och vinter.

Guiden till utflykter utanför Stockholm – Gratis aktiviteter
Guiden till utflykter utanför Stockholm
Guiden till utflykter utanför Stockholm – Gratis aktiviteter
Guiden till utflykter utanför Stockholm

Utflykter utanför Stockholm

Kom bort från stan

Vill du komma bort från stan en stund? Både i och utanför Stockholm finns många gårdar, slott och stränder som lämpar sig för en dagsutflykt. Det enda som krävs är ditt SL-kort. Inte undra på att staycation har blivit ett så populärt begrepp de senaste åren, när det får oss att få upp ögonen för det vi redan har i närheten. Bra för både plånboken och miljön.

Guiden till trevliga promenadstråk i Stockholm – Gratis aktiviteter
Guiden till trevliga promenadstråk i Stockholm
Guiden till trevliga promenadstråk i Stockholm – Gratis aktiviteter
Guiden till trevliga promenadstråk i Stockholm

Promenadstråk

Ta apostlahästarna

Det bästa sättet att upptäcka en stad är till fots – det enda du behöver är tid. Man vet aldrig vad man kan upptäcka på en promenad: ett nytt favorithak, hemliga tillhåll eller bara en snabbare väg hem från jobbet. En gratisaktivitet som aldrig blir gammal. Vi har samlat våra bästa promenadstråk i Stockholms innerstad som kommer att föra dig till både bekanta och nya ställen. 

Leka av sig

Kostnaderna springer lätt iväg när man hittar på aktiviteter med hela familjen, men det behöver inte vara dyrt att tillbringa en heldag med barnen. I Stockholm finns flera inspirerande lekparker och mysiga gårdar att åka till när man har spring i benen. Här har vi samlat några favoriter för stora och små upptäckare.

Här hittar du Stockholms bästa utegym – Gratis aktiviteter
Här hittar du Stockholms bästa utegym
Här hittar du Stockholms bästa utegym – Gratis aktiviteter
Här hittar du Stockholms bästa utegym

Utegym

Svettigt i det fria

Du behöver inte ha ett dyrt medlemskap på gym för att kunna träna. Att träna på något av Stockholms nästan hundra utegym är gratis och öppet för alla. Utegymmen varierar i storlek och redskap, men på alla ställen kan du bli rejält svettig i en match med till exempel bänkpress, marklyft eller chinsräcke. Vill du hellre fokusera på stretch, rörlighet och smidighet har många av utegymmen redskap och utrustning också. En del av utegymmen är tillgänglighetsanpassade.

Stadsvandringar

Gamla stans guideapp

Ruskigt i Gamla stan

Äntligen kan du gå på spökvandring mitt i natten, enbart i sällskap av dig själv, dina kompisar samt en vålnad eller två… Gamla stans guideapp har gjort en gastkramande spökvandring som utspelar sig i Gamla stans mörka kullerstensgränder. Appen med audioguiden finns att ladda ner gratis.

Konstvandringar

Få upp ögonen för konst

I över 20 år har stockholmare och andra konstintresserade kunnat gå på konstvandringar i Stockholm. Guiderna är auktoriserade Stockholmsguider och både erfarna och kunniga inom konst. De guidar dig till stadens offentliga konst, arkitektur och kultur och kan hålla vandringarna gratis i mån av stöd.

Free Walking Tour Stockholm

Hemsida

Se stan med nya ögon

Vill du lära dig mer om Stockholm? Då kan Free Walking Tour vara något för dig. Flera gånger om dagen, alla dagar i veckan, håller de stadsvandringar i Gamla stan och på Riddarholmen. Stadsvandringen tar ungefär en och en halv timme, hålls på engelska och spanska, och som namnet antyder är de helt gratis.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta