Ekorren Ekorren

Här hittar du lummiga caféer i Stockholm

Vad vore egentligen sommar i Stockholm utan alla grönskande caféer? Många frodiga ställen ligger givetvis på Djurgården och i utkanten av stan, men det finns även dolda pärlor mitt i smeten. Här visar vi vägen till mysiga parkcaféer, gröna trädgårdscaféer och andra omtyckta fikaoaser. Som gjorda för den som vill slå sig till ro och njuta av grönskan över en kopp kaffe bortom stadsbruset. Hitta din plats bland prunkande blommor och gröna blad – nedan listar vi några av Stockholms absolut lummigaste och mest idylliska caféer.

Innehållsförteckning
 1. Lummiga caféer i Stockholm
  1. Lasse i parken – Söderoas
  2. Gamla Orangeriet – Från växthus till trädgårdscafé
  3. Rosendals Trädgård – Den ultimata trädgårdsidyllen
  4. Edsvikens Gelateria – Italienska smaker
  5. Vintervikens Trädgårdskafé – Mellan odlingar och badklippor
  6. Café Ekorren – 1800-talsidyll
  7. Stora Henriksvik – Cafédröm
  8. Omnipollos Flora – Glass och öl i Humlan
  9. Café Petissan – Pittoreskt var ordet
  10. Ecobaren – Grön spa-oas mitt i city
  11. Karamellan – Fika i ståtlig slottsmiljö

Lummiga caféer i Stockholm

Lasse i parken

Hemsida

Söderoas

För Söderflanören finns knappast ett mer idylliskt fikaställe än Lasse i parken. Caféet, vars röda stuga byggdes redan på 1700-talet, ligger inbäddat i Pålsundsparken i Hornstull, nära både Reimersholme och Långholmen. Lantligt och populärt.

Gamla Orangeriet

Från växthus till trädgårdscafé

Ett gammalt växthus mitt i Bergianska trädgården har förvandlats till ett vackert café med mycket ekologiskt på menyn. Slappna av och njut av lugnet i parken medan du svalkar dig med något att dricka eller fikar loss på goda bakverk.

Rosendals Trädgård

Den ultimata trädgårdsidyllen

Få trädgårdscaféer i Stockholm är så omtyckta som det på Rosendals Trädgård ute på Djurgården. Caféet är inhyst i ett av växthusen och här serveras ekologisk mat och fika med råvaror från deras egna odlingar. Slå dig ner på uteserveringen eller vila i gräset under ett av äppelträden.

Edsvikens Gelateria

Italienska smaker

Ta dig till Sollentuna och Edsvikens Piazza & Gelateria. Här serveras både mat och gelato som tillagas på plats av grundaren själv. Caféet har en inglasad veranda och en lummig uteservering där man kan slå sig ner bland grönskan.

Vintervikens Trädgårdskafé

Mellan odlingar och badklippor

Mer idylliskt än så här blir det knappast. Caféet i Vinterviken omgärdas av lummiga trädgårdsodlingar och här finns även en köksträdgård med bärbuskar och örter. Utbudet är ekologiskt och inkluderar bland annat hemgjorda bakverk, mat, öl och vin. En kort promenad bort hägrar badklipporna.

Café Ekorren

Hemsida

1800-talsidyll

Det lusthusliknande caféet på Biskopsudden längst ut på Djurgården är en omtyckt oas. Själva huset byggdes inför världsutställningen 1897, men det är framförallt den stora uteserveringen som får gästerna att vallfärda. Slå dig ner vid strandkanten eller på gruset bland träden.

Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik
Stora Henriksvik – Lummiga caféer
Stora Henriksvik

Stora Henriksvik

Cafédröm

Alldeles intill sandstranden på Långholmen hittar man Stora Henriksvik, inhyst i ett gult 1600-talshus med en trädgård från 1700-talet. En riktig cafédröm vars uteservering lockar många gäster på sommaren. Här serveras både lunch och bakverk mellan grönskan och vattnet.

Omnipollos Flora

Glass och öl i Humlan

Folket bakom Omnipollos hatt har gjort succé med mikrobryggt öl och hipsterpizza. I Humlegården hittar du dessutom deras "beer garden", där det serveras både öl och glass med intressanta smaker. Här kan du även ta en kaffe mitt i solen.

Café Petissan

Pittoreskt var ordet

På Skansen hittar du detta pittoreska fik med en grusbelagd trädgård som kantas av buskar och röda trästugor. Slå dig ner i solen och avnjut en traditionell fikapaus medan du insuper lugnet och atmosfären i caféets historiska miljö.

Ecobaren

Grön spa-oas mitt i city

Ett riktigt vattenhål mitt på Drottninggatan. Centralbadets ekologiska hälsocafé har sin uteservering i den undangömda lilla parken där man bland annat kan äta raw food och släcka törsten med en färskpressad juice – utan att ens märka av gågatans myller.

Karamellan

Hemsida

Fika i ståtlig slottsmiljö

Granne med Drottningholms slott hittar du Karamellan med sin grönskande uteservering. Här kan man stanna till och fika eller äta svenska klassiker i kunglig miljö med mysig parkkänsla. Ett hett sommartips för den som är sugen på en liten utflykt strax utanför stan.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;