Är det hög tid att börja tänka på hur påsken ska firas i år? Varför inte skippa all stress i köket och äta påskbord ute på restaurang i stället? I Stockholm är det flera krogar som satsar på ett traditionsenligt firande, med såväl påskbufféer som påskbrunch och speciellt framtagna påskmenyer. Klassiska rätter som lamm, köttbullar, lax och sill är givna inslag hos de flesta och flera ställen satsar även på gröna alternativ på påskbordet. Här är guiden till var du kan fira påsk på restaurang i Stockholm.
Här kan du äta påskmat på restaurang i Stockholm
-
Restauranger med påskmat i Stockholm
-
1Villa Källhagen 29 mars–1 april
-
2Lux Dag för Dag 28–30 mars
-
3Villa Godthem 29 mars – 1 april
-
4Långholmens Wärdshus 29 mars–1 april
-
5Ulla Winbladh 28 mars – 1 april
-
6Vår Gård 28–30 mars
-
7Hasselbacken 28 mars–1 april
-
8Verandan 28 mars–1 april
-
9Sturehof 28 mars–1 april
-
10Nalen 28–30 mars
-
11Sjöpaviljongen 28 mars–1 april
-
12Sundby Gård 29 mars–1 april
-
13Långbro Värdshus 28 mars–1 april
-
14Lisa Elmqvist Hela påsken
-
15Görvälns Slott 25 mars–1 april
-
16Gondolen 29 mars–1 april
-
Restauranger med påskmat i Stockholm
Restauranger som har påskmeny och påskbuffé i Stockholm
29 mars–1 april
Dagtid under påskhelgen serveras en buffé med påskmat och desserter på Villa Källhagen. Välj bland kalla och varma rätter såsom sillar, lax, ägghalvor, lammstek, skagenröra och västerbottenpaj – bland mycket annat. Vill man övernatta på hotellet så har de ett påsklovserbjudande som inkluderar ett påskägg fyllt med godsaker.
-
Djurgårdsbrunnsvägen 10, Djurgården/Gärdet
-
Hemsida
•
Villa Källhagen Restaurang
08-665 03 00 - Läs mer på Thatsup
28–30 mars
På den tidigare Michelinrestaurangen Lux Dag för Dag på Lilla Essingen dukas det upp en generös påskbuffé med alla klassiska rätter, som får sällskap av spännande, nya rätter. Förutom lax, ägghalvor, skagenröra och köttbullar blir det även rödkålsslaw med senapsfrön, broccoli med pepparrotsdressing, rostad spetskål och dill- och havtornssill. Bland det varma finns pocherat ägg, lammstek och köttbullar med gräddsås, och som avslut serveras en dessertbuffé.
-
Primusgatan 116, Lilla/Stora Essingen
-
Hemsida
•
Lux Dag för Dag
08-619 01 90 - Läs mer på Thatsup
29 mars – 1 april
I den mysiga grosshandlarvillan ute på Djurgården kan du äta påskmat under hela påskhelgen. Här serveras en klassisk påskmeny som inleds med en påskbuffé fylld med bland annat sill och lax, följt av lammlägg till varmrätt och pavlova till dessert.
-
Rosendalsvägen 9, Djurgården
-
Hemsida
•
Villa Godthem
08-684 238 40 - Läs mer på Thatsup
29 mars–1 april
På Långholmens Wärdshus firas påsken i dagarna fyra, då det under hela högtiden serveras påskbuffé i värdshuset med anor från 1600-talet. Det finns även möjlighet att sitta ute i Wärdshusparken om vädret tillåter. Buffén görs från grunden och består av både kallskuret, varmrätter, tillbehör och desserter.
-
Alstaviksvägen 17, Södermalm/Hornstull
-
Hemsida
•
Långholmens Wärdshus
08-720 85 50 - Läs mer på Thatsup
28 mars – 1 april
Lagom till påsk slår Ulla Winbladh upp dörrarna igen på Djurgården efter en lång renovering. Det klassiska värdshuset är känt för att fira svenska mathögtider, och påsken är inget undantag. Här serveras en påskmeny bestående av nässelsoppa, sill- och laxbuffé, lammytterfilé och bakad mandelgrädde med persikoglass.
-
Rosendalsvägen 8, Djurgården
-
Hemsida
•
Wärdshuset Ulla Winbladh
08-534 897 01 - Läs mer på Thatsup
28–30 mars
I restaurangen på Vår Gård firar man påsken med en vårig trerättersmeny. Det blir nässelsoppa med krämbakat ägg, svenskt vårlamm med ramslöksemulsion och variation på rabarber. Vill man stanna längre i den slottsliknande miljön kan man boka rum till påskpris.
-
Ringvägen 6, Nacka
-
Hemsida
•
Vår Gård
08-748 77 00 - Läs mer på Thatsup
28 mars–1 april
Under påsken serverar Hasselbacken förutom sin vanliga meny även en specialkomponerad tvårättersmeny med matjessill och lammytterfilé med passande och traditionsenliga tillbehör. Under påsklovet har Hasselbacken dessutom ett paketerbjudande med övernattning på hotellet, frukostbuffé, äggjakt och påskpyssel. Runt omkring finns Djurgårdens alla aktiviteter att ta del av.
-
Hazeliusbacken 20, Djurgården Hazeliusbacken 20, DjurgårdenRestaurang Hasselbacken
Hazeliusbacken 20, DjurgårdenHotell Hasselbacken
Hazeliusbacken 20, Djurgården -
Restaurang Hasselbacken
hasselbacken.comHotell Hasselbacken
hasselbacken.comRestaurang Hasselbacken
08-121 333 02Hotell Hasselbacken
08-121 333 00 -
Restaurang Hasselbacken Hotell Hasselbacken
28 mars–1 april
Verandan på Grand Hôtel serverar påskbuffé under hela påskhelgen, som du kan avnjuta med utsikt över Stockholms ström. På skärtorsdagen är restaurangen endast öppen kvällstid, men övriga dagar går det att besöka dem från lunch.
-
Södra Blasieholmshamnen 8, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Verandan
08-679 35 00 - Läs mer på Thatsup
28 mars–1 april
Sturehof har som vanligt öppet hela påsken och firar in våren med både lunch och middag med rätter från det traditionsenliga påskbordet. Middagen inleds med flera delikatesser som följs av en förrätt med vit sparris och varmrätt med lamm.
-
Stureplan 2, City/Östermalm
-
Hemsida
•
Sturehof
08-440 57 30 - Läs mer på Thatsup
28–30 mars
På Nalen blir det påskmiddag med äggpickning, som är en skånsk tradition där man tävlar mot varandra genom att slå ihop två ägg som inte ska spricka. Efter äggpickningsturneringen följer en trerättersmiddag med lerpottasill, lammytterfilé och cheesecake.
-
Regeringsgatan 74, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Nalen
08-505 292 00 - Läs mer på Thatsup
28 mars–1 april
På Sjöpaviljongen vid Alviks strand serveras en påskig trerättersmeny med utsikt över vattnet. Menyn består av sparris med bea till förrätt, lammrostbiff eller vårkyckling till varmrätt och glasrabarber med bakad yoghurt till efterrätt.
-
Tranebergs Strand 4, Bromma
-
Hemsida
•
Sjöpaviljongen
08-704 04 24 - Läs mer på Thatsup
29 mars–1 april
På Sundby Gård har man en lång erfarenhet av påskens traditioner, vilket givetvis även inkluderar den mat som hör högtiden till. Här dukar man fram ett klassiskt påskbord med rätter som olika sorters sill, lax, lammstek och janssons frestelse, men man har även en vegansk avdelning.
-
Sundby Gårdsväg 5, Huddinge
-
Hemsida
•
Sundby Gård
08-689 99 00 - Läs mer på Thatsup
28 mars–1 april
En påsk på Långbro Värdshus ska inge känslan av att fira en påsk hemma. I sekelskifteshuset kan man njuta av ett färgsprakande påskbord från och med skärtorsdagen. Här tar man själv för sig av klassiska rätter med moderna smaker och gröna alternativ.
-
Stora Mans Väg 4, Älvsjö
-
Hemsida
•
Långbro Värdshus
08-646 00 50 - Läs mer på Thatsup
Hela påsken
Hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen har man alltid silltallrik på menyn, något som kanske är extra passande under påsken. Silltallriken består av alla klassiska komponenter: tre eller fem sorters sill, kavring och västerbottensost. De har även en välkomponerad matjessilltallrik med rödlök, gräslök, dill och ägg. Den som vill ha rökt och gravad lax hittar också det här.
-
Nybrogatan 31 (Östermalmshallen), Östermalm
-
Hemsida
•
Lisa Elmqvist
08-553 404 00 - Läs mer på Thatsup
25 mars–1 april
På Görvälns Slott erbjuds ett paket med övernattning, fyrarätters middag, drink och hotellfrukost. Börja med att checka in och fortsätt till salongen för lite avkoppling eller eller ta en promenad i de natursköna omgivningarna. Därefter blir det en påskinspirerad meny med efterföljande cocktail innan ni får en skön natts sömn och vaknar upp utvilade till en frukost på slottet.
-
Görvälnsvägen, Järfälla
-
Hemsida
•
Görvälns Slott Boutiquehotell
08-120 002 00 - Läs mer på Thatsup
29 mars–1 april
På Gondolen har du inte bara en av stans bästa utsikter, du kan också fira påsk med våriga smaker på tallriken. Lagom till påsk har kockarna nämligen tagit fram en trerättersmeny som består av nässel- och ramslökssoppa, dill-lamm från Pyrenéerna och svensk rabarber med mandelkaka. Dessutom står uteserveringen på plan 12 redo oavsett väder.
-
Stadsgården 6, Södermalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Här kan du äta påskmat på restaurang i Stockholm
Frågor och svar
Vad äter man i påsk?
Påskmat inkluderar traditionellt sett ofta lax, sill, ägg och lamm.
Vad har man för mat på påskbordet?
På ett påskbord hittar du ofta sill i olika varianter, gravad eller rökt lax, hela ägg eller ägghalvor med någon topping samt lammkött i någon form. Till efterrätt serveras vanligtvis en påsktårta eller påskägg fyllda med gott påskgodis.