Kliv in i Stockholms tjusigaste och mest anrika saluhall på Östermalmstorg, och finn en värld av läckerheter. Många av dessa läckerheter kommer från havet tack vare erfarna fisk och skaldjursentreprenörer som Lisa Elmqvist.
Sedan 1926, och fyra generationer sedan, driver familjeföretaget fortfarande en välrespekterad och gedigen restaurangkedja. På torget utanför saluhallarna har filialen Lisa på torget lockat mat och vinsugna gäster sedan mitten på 90-talet, och på sommaren är uteserveringen ett måste för alla som vill se och synas med gräddan på kullen. När man sedan vill bege sig något utanför sorlet och trafiken mitt i stan, är Lisa på Udden en utmärkt destination på söndagspromenaden. Ute på Biskopsudden har man samma fäbless för havets läckerheter som på Östermalmstorg.
Lisa själv föddes 1894 på Muskö och hade sitt första fiskstånd redan 1910 på Munkbron. Lisa sålde stora mängder räkor i sitt stånd redan på 30-talet, och då var priset 8 öre hektot. Ibland kunde priset höjas till 12 öre hektot, men då klagade kunderna om vartannat och ett visst köpmotstånd uppstod. Under 40-talet tog Lisa in sonen Hans som delägare. Tillsammans förvaltade de familjeföretagets fortsatta framgång under krigsåren. Mycket tack vare deras kapacitet att ta emot ordrar så stora som 250 kg strömming från bland annat flottan och flygvapnet.
Idag stoltserar denna fiskhörna fortfarande som en av stadens mest efterfrågade fiskhandlare och det gör man tack vare många års troget arbete med det man tycker är roligast, läckerheterna från havet.
Se även Husmans Deli, Lisa på torget