Ny i Stockholms uteliv?

Stockholms uteliv är stort och det finns många klubbar att välja mellan. Kan man gå var som helst? Ska man tänka på något? Var har man roligast? För att hitta rätt har vi skapat denna guide till Stockholms uteliv och nattklubbar.

Se även:
- Nattklubbar: Guiden till Stockholms bästa nattklubbar
- För en mognare publik: Nattliv för en mognare publik
- Barer: Stockholms bästa barer
- Cocktailbarer: Guiden till Stockholms bästa cocktailbarer
- Ölbarer: Guiden till Stockholms bästa ölbarer

Att komma in på klubbarna:

Åldersgränser
För många är åldern ett problem när de går ut. Ofta går klubbarna ut med en officiell åldersgräns. Dock händer det ofta att klubbarna gör undantag, dvs. är man 21 och åldersgränsen är 23 är det inte otänkbart att man kommer in ändå. Det beror lite på vilken dag i veckan det är, hur mycket folk som är på nattklubben för tillfället och lite allmänt hur vakten resonerar. Men det bästa är så klart om du har åldern inne.

Gästlista
Många klubbar, inte bara kring Stureplan, använder sig utav gästlista. Den är oftast till för att slippa betala inträde, men kan ibland även underlätta för att komma in på klubben. Gästlistan kan fungera olika beroende på vad som är bestämt inför varje kväll. Den kan gälla gå före i kön, gratis inträde, komma in trots under åldersgräns (gäller så klart bara ned till 18 år), den kan gälla endast fram till 23.00, mm.

Det finns flera sätt att gå tillväga för att hamna på gästlistan. På senare tiden har många klubbar använt Facebook för att marknadsföra sig. Där brukar det gå att skriva upp sitt namn. Ibland erbjuder klubbarna plats på gästlistan genom sina nyhetsbrev. Man kan också testa att maila och be snällt (glöm inte att nämna din ålder), det fungerar ibland. Om man bokar ett drinkbord* brukar man få skriva upp ett par namn på gästlistan. Det kostar ju så klart, men ibland är det nästan billigare än att stå och vara kung i baren.

*Ett drinkbord är ungefär som att boka ett bord på en restaurang, men du beställer bara drinkar, shots, champagne, vin och annan alkohol. Hur mycket du bör beställa som minst varierar med klubbarna, är du osäker så fråga när du bokar.

Inträde
Inträdet på klubbarna varierar mellan ca 0 och 250 kr, beroende på ställe samt område. Vissa barklubbar, som är lite lugnare, och som oftast "bara" kör till 01 kan vara gratis, men annars är det nästan alltid inträde på nattklubbarna.

Klädsel
Vissa klubbar bryr sig mer om klädseln, vissa mindre. I regel är vakterna sällan jättehårda, men det kan vara bra att se lite uppklädd ut. Ser man städad ut så tänker vakterna att "här kommer en trevlig person som säkert har en del pengar att spendera" och chansen att man kommer in blir så klart lite större.

Summering
Man kan alltså summera det som att det här med att komma in på klubbar är en liten konst i sig. Står du på gästlistan, är beredd att betala inträde, har åldern inne med marginal och kommer dit hyfsat klädd så ska det inte vara några problem att komma in. Det blir svårare och svårare ju fler av dessa egenskaper du tar bort. Efter ett par gånger så har du lärt dig hur systemet fungerar, ge inte upp efter några misslyckade kvällar.

Andra guider du kanske är intresserad av
- Nattklubbar: Guiden till Stockholms bästa nattklubbar
- För en mognare publik: Nattliv för en mognare publik
- Barer: Stockholms bästa barer
- Cocktailbarer: Guiden till Stockholms bästa cocktailbarer
- Ölbarer: Guiden till Stockholms bästa ölbarer

Om guiden till Stockholms uteliv
Guiden till Stockholms uteliv uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du har några bra tips för den som är ny i Stockholms uteliv som vi har missat och inte får missas. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar: