Ny i Stockholms uteliv?

Stockholms uteliv är stort och det finns många klubbar att välja mellan. Kan man gå ut var som helst? Ska man tänka på något? Var har man roligast? För att hitta rätt har vi skapat denna guide till Stockholms uteliv och nattklubbar.

Åldersgränser

För många är åldern ett problem när de går ut. Ofta går klubbarna ut med en officiell åldersgräns. Dock händer det ofta att klubbarna gör undantag, dvs är man 21 och åldersgränsen är 23 är det inte otänkbart att man kommer in ändå. Det beror lite på vilken dag i veckan det är, hur mycket folk som är på nattklubben för tillfället och lite allmänt hur vakten resonerar. Men det bästa är så klart om du har åldern inne.

Gästlista

Många klubbar, inte bara kring Stureplan, använder sig av gästlista. Den är oftast till för att man ska slippa betala inträde, men kan ibland även underlätta för att komma in på klubben. Gästlistan kan fungera olika beroende på vad som är bestämt inför varje kväll. Den kan gälla gå före i kön, gratis inträde, komma in trots under åldersgräns (gäller så klart bara ned till 18 år), den kan gälla endast fram till 23.00, mm.

Det finns flera sätt att gå tillväga för att hamna på gästlistan. På senare tiden har många klubbar använt Facebook för att marknadsföra sig. Där brukar det gå att skriva upp sitt namn. Ibland erbjuder klubbarna plats på gästlistan genom sina nyhetsbrev. Man kan också testa att maila och be snällt (glöm inte att nämna din ålder), det fungerar ibland. Om man bokar ett drinkbord* brukar man få skriva upp ett par namn på gästlistan. Det kostar ju så klart, men ibland är det nästan billigare än att stå och vara kung i baren.

*Ett drinkbord är ungefär som att boka ett bord på en restaurang, men du beställer bara drinkar, shots, champagne, vin och annan alkohol. Hur mycket du bör beställa som minst varierar med klubbarna, är du osäker så fråga när du bokar.

Inträde

Inträdet på klubbarna kan vara allt från gratis till några hundralappar beroende på ställe och område. Vissa barklubbar, som är lite lugnare, och som oftast "bara" kör till 01 kan vara gratis, men annars är det nästan alltid inträde på nattklubbarna.

Klädsel

Vissa klubbar bryr sig mer om klädseln, vissa mindre. I regel är vakterna sällan jättehårda, men det kan vara bra att se lite uppklädd ut. Ser man städad ut så tänker vakterna att "här kommer en trevlig person som säkert har en del pengar att spendera" och chansen att man kommer in blir så klart lite större.

Summering

Det här med att komma in på klubbar kan vara lite av en konst i sig. Står du på gästlistan, är beredd att betala inträde, har åldern inne med marginal och kommer dit hyfsat välklädd så ska det inte vara några problem att komma in. Det blir svårare och svårare ju fler av dessa egenskaper du tar bort. Efter ett par gånger så har du lärt dig hur systemet fungerar, ge inte upp efter några misslyckade kvällar.

Nattklubbstips

Berns

Berzelii Park, Norrmalm/City

Brett och populÀrt

Berns i Berzelii park har länge varit en självklar destination för klubbkids och andra festsugna stockholmare. Här arrangeras en rad klubbar med olika musikaliska inriktningar, inte minst hiphop och elektronisk musik. Sommartid förvandlas dessutom terrassen till en av Stockholms mest pulserande platser.

Södra Teatern

Mosebacke Torg 1–3, Södermalm

Klubbveteran pÄ Söders höjder

Den anrika teatern vid Mosebacke torg är idag ett väletablerat klubbmecka med en mängd populära klubbar och spelningar med utsikt över Stockholm. Här hittar du allt från ösiga indieklubbar till eftertraktade hiphop-akter och festfyllda sommarkvällar ute på terrassen.

Under Bron & TrÀdgÄrden

2 adresser

Ett mÄste i klubb-Stockholm

Under Bron på vinterhalvåret, Trädgården på sommarhalvåret - det här är en av stans mest populära och omtalade klubbdestinationer med spelningar, fest och events i konstens tecken. Dessutom har klubbarna ett demokratiskt kösystem, vilket betyder att alla kommer in. På somrarna arrangeras dagsfester och dagsspelningar ute i solen.

Oxid & The Spitfire

2 adresser

StÀmning pÄ topp

Kvällstid förvandlas grannkrogarna Oxid och Spitfire till några av stans gladaste festhak. Då skruvas nämligen musiken upp och barerna blir till gungande dansgolv med bred publik. Endast ett stenkast från Stureplan.

Sturecompagniet

Sturegatan 4, City/Östermalm

StÄtlig Stureplansklubb

Vill du känna på Stueplanspulsen så finns det ett gäng kända nattklubbar runt Svampen att välja mellan. En av de äldsta och mest välbesökta är Sturecompagniet som huserar i ståtliga lokaler med garanterad festkänsla året runt.