Några steg från Norra Bantorget hittas Sensum, en ambitiös kvarterskrog med modern, skandinavisk stil och fantasifulla smårätter influerade av Norden och kontinenten. Bakom restaurangen står en välmeriterad trio som tidigare jobbade på Lux, deVille och Oaxen.
Sensum (döpt efter det latinska ordet för ”känsla”) slog upp dörrarna 2017 och huserar på en smått undangömd del av Wallingatan mitt i stan. Här möts man av en ljus, avskalad lokal med vitt kakel, svarta pinnstolar och stora fotografier på väggarna. I centrum för den annars konceptlösa kvarterskrogen står lite lyxigare europeiska smårätter med inslag av hela världen.
I köket har man valt att gå på känsla och låta fantasin styra. Menyn skiftar med jämna mellanrum och präglas av både nordiska och sydeuropeiska smaker som kan sträcka sig från exempelvis gnocchi med ramslök till råmarinerad uer. På menyn hittas även nytänkande desserter i stil med friterad granbarksost eller rabarber med chai. Tanken är att man ska kunna testa lite olika rätter varje gång, och att maten ska kunna delas runt bordet om man känner för det.
På Sensum välkomnas spontanbesök på flera sätt – hälften av platserna är nämligen drop-in och mitt i restaurangen har man placerat ett gemensamt långbord där man kan småprata med sina bordsgrannar. Annars är det bara att placera sig vid något av de mindre borden, eller kanske hoppa upp vid bardisken.