Drink till Fotbolls VM på tisdag 3/7 - Recept till framgång Sverige

Nu är det snart dags igen för mera fotboll! Jag kan inte speciellt mycket om fotboll, jag tittar extremt sällan och följer inget lag men när Sverige spelar så blir det såklart lite roligare. När vi visade matchen i biosalongen på Penny & Bill mellan Sverige och Mexico måste jag ändå medge att jag drogs med i känslan. Nu ska vi ladda inför tisdag, och då är det självklart att vi ska ha en drink i handen samtidigt som vi hejar fram Sverige.

För några år sedan när jag drev en bar i Gamla stan skapades en drink i samband med en mexikansk fiesta och den blev en stor succé. Jag blandade tequila, agavesocker, lime och en hederlig svensk lageröl. Vid första anblicken låter det kanske rätt märkligt, men jag kan garantera att det är brutalt gott.

Ett stort tackför denna gåva hela vägen från Mexico, Tack Jesse Estes

Jag är en stor ölälskare, men efter ett par öl kan det vara gott att bryta av smaken med något uppfriskande. Har du testat en Shandy eller Panaché? Då blandar man en lager tillsammans med fruktsoda, och det är galet populärt i England och Frankrike. En annan avstickare hittas i Spanien och går under namnet Clara, där man blandar öl och citronläsk. Det är inte så dumt det heller!

Ok, enkelt och snabbt inför matchen på tisdag. Plocka upp en flaska blanco Tequila, en enkel lageröl (Jag gillar verkligen Ocho Blanco och sen för detta ändamål skulle jag ta en typ Carlsberg, Corona eller liknande) samt köp lime och agavesocker på matvaruaffären.

 

Recept

  • 30 ml tequila blanco
  • 30 ml limejuice
  • 20 ml agavesocker
  • 100 ml lageröl

Blanda Tequila, lime och agavesocker i din shaker, tillsätt is och skaka lite snabbt. Häll upp ölen i ett kallt glas och sen häll sedan på innehållet från din shaker och sila såklart med din cocktailsil. Addera is i glaset och lägg sedan ner en limeskiva.

 

Nu är det bara tisdag, fotboll och en stor skärm som saknas, lycka till med blandningen och lycka till Sverige!!

Tequila är en fenomenal spritsort som funnits i Sverige under flera år men i en extremt liten skala, och tack vare en handfull entusiaster har vi under de senaste åren lyckats får tag i riktigt bra produkter. Det är också främst under de senaste 20 åren som Tequila har utvecklats till en världsomtyckt och uppskattad spritsort.

Tequila görs av agaveplantan, som finns i mängder av olika varianter både i Mexico och runt om i världen. Endast en av dessa, Agave Tequiliana (också kallad Weber Azul), används för att göra tequila. Den planteras i jorden och tar mellan 7-10 år i Mexicos heta solvärme innan skörd. Vid skörd använder man en specifik kniv som kallas “coa de jima” för att skala bort de långa bladen och för att komma åt agavens stam/hjärta som kan liknas med en jättestor ananas som kan väga mellan 40-80kg, den som utför detta hårda jobb kallas för "jimador". Produktionen av tequila skyddas genom enormt hårda regler och lagar; först användandet av endast blå Weber tequiliana, sen att odling och produktion endast får göras i ett begränsat område (likt Cognac och Champagne) och att den måste destilleras 2 gånger. Allt detta är under strikt tillsyn av CRT - Consejo Regulador del Tequila (the Tequila Regulatory Council). Det är alltså kanske inte som vi har visualiserat oss att det skulle kunna gå till i Mexico =)

Tequila kan även lagras och delas då in efter följande:

  • Blanco (Även kallad Plata eller Silver): Tequila rakt från destillering. Den kan lagras up till 60 dagar.
  • Gold (Även kallad Joven Abocado): Blanco tequila med tillsats, vanligen karamel, som ger färg och smaksättning till Tequilan.
  • Reposado: Tequila som lagrats i minst 2 månader.
  • Añejo: Tequila som lagrats i minst 12 månader.
  • Extra Añejo: Tequila som lagrats i över 3 år.

SaveSave


SaveSave

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.SaveSave

SaveSave

Skriv en kommentar

Agnes L.

Jag tror det var drinken som gjorde det Johan!
Vad ska du nu hitta på för ballt till kvarten, semin och finalen. Är ändå bara tre matcher kvar att vinna nu.

Johan E.

Utan tvekan att det var drinkens förtjänst =)

Mmm, jag får knåpa ihop något.

Kommentera