Recept | Spetskål i ugn

Det här kan vara bland det godaste och enklaste man kan äta. Det består av så få ingredienser, är nyttigt (om man skippar smöret) och tar typ ingen tid att tillaga. Ibland äter jag det i sin enkelhet, och ibland steker jag exempelvis en bit torsk till, gärna panko-fritterad.

Du behöver:

  • Spetskål
  • Hasselnötter
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

 

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på hög temperatur, ca 200 grader.
  • Skär spetskålen i stora delar (separera ej bladen, låt de ligga i klumpar) och lägg i en ugnsform.
  • Häll över lite olivolja, salta och peppra.
  • Sätt in i ugnen tills spetskålen får färg (tar bara ett par minuter, vakta så de inte bränns). Sänk sedan värmen till ca 130 grader och låt de stå och gotta sig - så blir de tillagade men inte brända.
  • Medan de bakar klart i ugnen rostar du några hasselnötter i en torr panna och tillsätter till sist en klick smör som får smälta och brynas lite.
  • Ta ut spetskålen efter ca 15 minuter och ringla över smöret och hasselnötterna på spetskålen (enklast är att göra det vid servering, på tallriken).
  • Salta med om det behövs.

Skriv en kommentar