Här hittar du lummiga caféer i Göteborg

Lummiga parkcaféer, grönskande innergårdar och solvarma klippor vid havet - Göteborg är på många sätt en helt fantastisk sommarstad. Här visar vi vägen till prunkande trädgårdscaféer, mysiga parkrestauranger och andra ställen som får dina sommardagar att kännas sådär extra magiska. En del ligger vid havet eller sjöar så att du kan passa på att ta ett dopp, andra gröna idyller gömmer sig faktiskt mitt inne i stan. Hitta din favoritplats för sommarens ljuva dagar - här listar vi Göteborgs lummigaste och mest sommaridylliska caféer.

Villa Belparc

Slottsskogen, Linné

Lummig parkträdgård för alla tillfällen

Villa Belparc har innerstans mest naturnära uteservering. Den sträcker sig längs med en stor del av Stora Dammen i Slottsskogen och var man än placerar sig har man utsikt över både vattnet och parkområdet. Oavsett om man är ute efter fika, en drink eller en hel middag finns något på menyn. Stenugnsbakade pizzor, grillrätter, räkmackor och hembakat fika står till buds. Ena delen av den stora uteserveringen har fått sjönära hammockar och hängmattor, perfekt för den som vill hänga i den lummiga naturen hela dagen.

Café & Bar Grindstugan

Gamla Allén 2, Centrum

Lantidyll mitt i centrum

Mittemellan Avenyn och Kungsportsplatsens livliga brus ligger, tro det eller ej, en lantlig sommarstugeidyll. Café & Bar Grindstugan strax intill Trädgårdsföreningens entré är inrett med klassiska, blommiga tapeter och har till och med en dansbana i direkt anslutning. Utöver hembakat fika finns även klassiker som hamburgare, pizza och sallader på menyn och i baren har man fullständiga rättigheter. Allt som oftast ordnas trubadurkvällar och dans under de kulörta lyktorna för de som vill lajva sommarstugeliv fullt ut.

Café Öbergska

Brattenvägen

Somrigt skärgårdshäng

Direkt när man kommer av färjan vid Styrsö Bratten välkomnar den stora, gula villan. Den grönskande kryddträdgården har fått bli uteservering och är ett populärt tillhåll för alla som vill lämna stan för skärgårdshäng över dagen. I caféet finns hembakat fika och lättare maträtter som räkmackor och SOS. Under högsäsongen öppnas en gin och tonic-bar, som drivs av ginfantasten Mr. GT, upp i trädgården.

Paradiset Saltholmen

Saltholmsgatan 60

Häng i skärgårdsträdgård efter badet

Saltholmen är som bekant ett go-to-ställe när det gäller att svalka sig i havet så nära stan som möjligt. Vad alla däremot inte vet är att det även ligger en italiensk trädgård där, bara ett stenkast från spårvagnshållplatsen. På Paradiset kan man käka hantverksmässigt gjord pizza i den klassiska skärgårdsvillan eller på uteserveringen som omges av lummiga lövverk.

Oceanens Krog

Stigbergstorget 8, Majorna

Ät lyxkorv på grönskande innergård

Oceanen är mer en krog än ett café, men med tanke på hur familjevänligt det är, och att korv och bröd är huvudnumret, kan det nog ändå sägas vara någonting däremellan. Den frodiga innergården påminner om en beer garden av det bättre slaget och ger ofta känslan av en uppsluppen fest över generationsgränser. Korv med diverse lyxiga sides står på menyn och de veganska alternativen är många.

Restaurang Röda Sten

Röda Sten 1

Dyrka solen vid klipporna

Få Göteborgsvyer har romantiserats mer än den från Röda Sten. Beläget bland klipporna strax intill den ikoniska Älvsborgsbron och med utsikt mot hamninloppet är det inte så konstigt att restaurang Röda Sten är mångas sommarfavorit. I caféet finns ett stort utbud av kakor, även veganska och glutenfria, och för den som vill ha något matigare serveras libanesisk meze. Vill man bryta av soldyrkandet med en dos kultur ligger Röda Sten Konsthall i samma byggnad.

Flickorna på Färjenäs

Karl IXs väg 1, Centrum

Hundvänligt på Hisingen

Färjenäs på Hisingen har kommit att bli en given destination för många av Göteborgs hundägare. Anledningen är förstås Flickorna på Färjenäs, caféet som mer än gärna välkomnar fyrbenta gäster. Även tvåbenta utan hund är förstås varmt välkomna och många hänger gärna i den mysiga caféträdgården. Hembakat fika finns att beställa, liksom den engelska klassikern afternoon tea. Då och då ordnas även musikkvällar och andra event på caféet.

Rosenkaféet

Slussgatan 1, Centrum

Bland rosor i stans äldsta park

Trädgårdsföreningen är Göteborgs mest centrala gröna oas. Trots läget, bara ett stenkast från centralstationen, präglas parken av lugn och grönska. Strax intill den magnifika rosenträdgården ligger Rosencaféet, ett trädgårdscafé med anor från 1800-talet. Utöver fika finns lättare maträtter på menyn, och för den som inte kan få nog av Trädgårdföreningens lummighet går hela lokalen att hyra för fest.

Bertilssons Stuga

Delsjökärrvägen 26

Fika på torpet vid sjön

Mitt i det vackra naturreservatet runt Delsjön ligger Bertilssons stuga, ett torp med lång historia. Under äppelträden i den stora trädgården tar många en fika eller en lättare måltid, inte sällan efter ett bad i Delsjön strax intill. Allt i caféet bakas och görs på plats och ägarna berättar gärna om caféets rika historia. Från stadskärnan tar det cirka 20 minuter att komma till Bertilssons stuga.

Kafé Höga Nord

Kyrkogatan 13, Centrum

Smörrebröd, musik och mysig innergård

Trots läget mitt i stan, ligger Kafé Höga Nords gemytliga innergård lugnt och avskilt. Caféet jobbar med den sköna mixen av mat och skivor, i direkt anslutning ligger nämligen skivbutiken med samma namn. Utöver musik står smörrebröd på menyn, liksom riktigt välgjort kaffe.