Gerhard Nordström ställer ut på Malmö Konsthall

Gerhard Nordströms konst berör på djupet. Genom ett flertal verk inom måleri och grafik kritiserar han världens orättvisor genom att föra dem närmare oss.

Gerard Nordström är kanske mest känd för sina målningar i sviten Sommaren 1970 - utflykt i det gröna där ett idylliskt sommarklätt Österlen sammanflätas med scener från massakern i Song My - kroppsdelar, blod och högar av döda människor. Ett blodbad där 500 civila vietnameser sköts till döds av amerikanska soldater. Sviten som målades bara något år senare riktar knivskarp kritik mot Vietnamkriget.

Även om det fanns många konstnärer under den här tiden som ägnade sig åt politisk konst var Nordströms skildringar något nytt. Han blandande nämligen grepp och tekniker som oljemåleri och naturskildringar med politiska budskap. Detsamma gäller att så skickligt, och vid en första anblick osynligt, flytta Vietnamkrigets fasor till den skånska slätten.

Det är inte bara i sviten Sommaren 1970 - utflykt i det gröna som Nordström tar ställning mot maktmissbruk, krig och sociala orättvisor. I sina grafiska verk Hjälten, Maktspelet, Konsumentupplysningen och Kunskapens frukt skildrar Nordström det brutala och meningslösa i militära ideal och krig. Parallellt med grafiken började Nordström mot slutet av 60-talet använda ett slags måleri, som påminner om äldre tiders skolplanscher, där han kopplar samman bild med text för att förmedla det absurda och omänskliga i all form av krigsföring.

Att Nordströms konst fortfarande känns aktuell idag beror inte bara på hans konstnärliga skicklighet inom måleri och grafik utan på den styrka han lyckas frambringa i verkens budskap. För även om Vietnamkriget är över finns det fortfarande många konfliktområden, onödigt våld och eskalerande miljöförstöringar. Det här är frågor som kräver granskning från flera håll och där visar Nordström att konst i allra högsta grad kan utgöra ett kraftfullt medel för att bekämpa orättvisor.


17 dec 2011-26 feb 2012 | Malmö Konsthall

Foto: Ur sviten Sommaren 1970 - en utflykt i det gröna