Pilsner Urquell firar 171 år – erbjuder konsumenter färsk öl direkt från Plzen

Under Stockholm Beer & Whisky Festival har Pilsner Urquells stora tunna som rymmer 2700 liter ofiltrerad, opastöriserad Pilsner Urquell fått mycket uppmärksamhet. Nu kommer de som inte haft möjlighet eller fått mersmak av den ofiltrerade ölen få chans att testa den på utvalda ställen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Inför Pilsner Urquells 171-årsdag som infaller på lördag den 5 oktober har flertalet 25 liters-trätunnor fraktas hit för att öppnas på årsdagen.


- Det känns fantastiskt att kunna erbjuda sina gäster en sådan unik och kryddig pilsner. Dessutom är det ju en lektion i pilsnerns historia, och i det värde som företaget lägger vid högsta kvalitet och bästa smak, säger Magnus Allersand, krögare på Bar Central vid Nytorget i Stockholm.


För att ölen ska bevara sin färskhet måste tunnorna levereras till slutdestinationen inom fem dagar efter det att de lämnat bryggeriet i Plzen. När tunnan väl har öppnats, måste den sista droppen vara uppdrucken inom 24 timmar. Fördelarna med ofiltrerad och opastöriserad öl är flera. Pastöriseringen gör visserligen att pilsner håller länge, men samtidigt tar upphettningen bort en del av den kryddiga karaktäristiska smaken från Saaz-humlen. Filtreringen innebär även att jästen och en del av färgpigmenteringen avlägsnas, vilket är anledningen till att den ofiltrerade versionen har en fylligare smak och ligger närmare sin "sanna" pilsnerkaraktär.


25-literstunnorna är också startskottet på att Pilsner Urquell förser svenska krogar med ofiltrerad öl fat från och med 5 oktober, vilket Sverige är först ut med att vara.


- Ölintresset har vuxit ofantligt i Sverige, så det var självklart att startskottet för detta skulle ske här. Det krävs både logistik och en hel del arbete på själva krogen för att kunna servera färsk skummande öl av denna kvalitet, så vi är förstås extremt stolta. Pilsner Urquell har ända sedan starten strävat efter att både smak och kvalitet ska vara bästa möjliga, inte bara i närheten av bryggeriet, utan var den än serveras i världen, säger Rickard Svensson, marknadschef SAB Miller.

På Följande ställen kan du hitta ofiltrerad Pilsner Urquell på fat från och med den 5 oktober 2013:


25-literstunnor
Soldaten Svejk - STHLM
Bar Central - STHLM
Östgötakällaren - STHLM
The Queens Head - STHLM
The Bishop's Arms Linnégatan - STHLM
Tjoget - STHLM
Gyllene Prag - GBG
Familjen - GBG
Haket - GBG
Ölrepubliken - GBG
The Bichops Arms Gustav Adolfs torg - MALMÖ
The Bichops Arms Centralen - MALMÖ


Ofiltrerad öl på fat
Soldaten Svejk - STHLM
Bar Central - STHLM
Östgötakällaren - STHLM
The Queens Head - STHLM
The Bishop's Arms Linnégatan - STHLM
John Scotts - GBG
The Rover - GBG
The Bichops Arms Gustav Adolfs Torg - MALMÖ
The Bichops Arms Centralen - MALMÖ
The Green Lion Inn - MALMÖ