Kärleksgatan är ny sommargata 2020. Pressbild. Kärleksgatan är ny sommargata 2020. Pressbild.

Sommargatorna i Malmö skapar utrymme i centrum

Sedan april är Friisgatan, Ängelholmsgatan, Claesgatan och nykomlingen Kärleksgatan stadens sommargator. Under några månader får grönska, sittplatser och uteserveringar ta mer plats på dessa gator i Malmö.

Initiativet till sommargatorna kommer från butikerna och restaurangerna som ligger längs gatan. Likt övriga sommargator, har den nya sommargatan Kärleksgatan ramats in av grönska för att skapa lugn och trivsel. Caféer och restauranger har fått möjlighet att söka tillstånd för att utöka sina uteserveringar, vilket har varit extra viktigt i år.

– Vi ser det som positivt att vi genom sommargatorna skapar mer plats, speciellt nu när vi ska undvika trängsel. Vi vet också att möjlighet till utökade uteserveringar har varit räddningen för vissa verksamheter nu när alla vill sitta ute och det är viktigt med större ytor för att kunna hålla avstånd, säger Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.

– Sommargågatorna tillför någonting viktigt till Malmös stadsliv. En sträcka och ett utrymme där du kan röra dig mer avslappnat utan att behöva tänka på trafiken. I tider av stor smittorisk är det dessutom extra bra att det nu blir fler utrymmen i staden där vi kan röra oss och umgås med lite avstånd mellan varandra, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.