Malmös restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Malmös restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas nya åtråvärda Michelin-stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar Malmö med några av Sveriges Michelinkrogar, där riktiga finsmakare kan njuta av en måltid i toppklass. Börjar det bli dags för en riktig lyxupplevelse? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Malmö. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är väldigt sällsynta och i Sverige finns bara en sådan restaurang – Frantzén i Stockholm.

Innehållsförteckning
  1. Två stjärnor
    1. Vollmers – Skånsk gastronomi
  2. Bib Gourmand-restauranger i Malmö
    1. Restaurant Mutantur – Går sin egen väg
    2. Ruths – Från morgon till kväll
    3. Namu – Koreanska smaker
  3. Rekommenderade av Guide Michelin
    1. Västergatan – Avskalat
    2. Lyran – Intimt på Möllan
    3. Sture 1912 – Klassiskt brasserie
    4. Atmosfär – En av Malmös äldsta
    5. Kockeriet – Signerat Tareq Taylor
    6. Aster – Industriellt
    7. Bloom in the Park – Bland pilarna

Två stjärnor

Restauranger med två stjärnor i Guide Michelin

Vollmers

Skånsk gastronomi

På Tegelgårdsgatan i Malmö ligger Vollmers, som kan stoltsera med två stjärnor i Guide Michelin. Här bygger man upp sin avsmakningsmeny runt enkla, men välkomponerade smaker från framförallt Skåne. Ett extra stort fokus lägger man givetvis på råvarorna och själva hantverket. Ebbe Vollmer och Mats Vollmers ambition är att servera gästerna det bästa som Skåne har att erbjuda – allt utifrån säsong, råvaror och natur. Restaurangen rymmer även ett chambre séparée i närheten av köket, med plats för 8–14 gäster, som vill avnjuta avsmakningsmenyn avskilt.

Bib Gourmand-restauranger i Malmö

Michelins utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris

Restaurant Mutantur

Går sin egen väg

Tiderna förändras, och vi med dem. Mutantur betyder just föränderlig och detta är ordspråket som man lever efter här. Här serveras en stor à la carte-meny som är fylld av smårätter, vilket gör att du som gäst själv kan designa din middagsupplevelse. På Mutantur har man en förkärlek till den klassiska stilen av vin från världens alla hörn, vilket gör att man kan erbjuda en bred och levande vinlista med dryck som gifter sig perfekt till rätterna. Här går man sin egen väg och man välkomnar sina gäster att göra detsamma vid ett besök.

Ruths

Från morgon till kväll

Ruths håller öppet sju dagar i veckan för den som vill äta frukost, lunch, fika eller middag. I restaurangens deli kan man även köpa med bröd från det egna bageriet, grönsaker, frukt och charkuterier. Priserna är snälla och menyerna är lagom stora. Här kan man helt enkelt äta gott utan att känna sig rånad, vilket är grunden till Bib Gourmand-utmärkelsen i Guide Michelin.

Namu

Koreanska smaker

Namu är en restaurang där Korea möter Sverige. Man hämtar sin inspiration till smakerna från det koreanska köket, men väljer gärna råvaror som kommer från närheten. Detta ger ett spännande resultat i köket. Bakom Namu står ”Sveriges Mästerkock”-vinnaren från 2013, Jennie Walldén, och restaurangen var Malmös första koreanska restaurang. Man satsar även en del på drycken, som paras väl ihop med maten.

Rekommenderade av Guide Michelin

Restauranger i Malmö som rekommenderas av Guide Michelin

Västergatan

Avskalat

På krogtäta Västergatan ligger restaurangen med samma namn där det enkla och avskalade kombineras med en varm atmosfär. Här serveras en färdigkomponerad meny, som går att få vegetarisk och allergianpassad, till ett mycket bra pris. Dryckespaket, med såväl vin som alkoholfria alternativ, går att köpa till för den som vill.

Lyran

Intimt på Möllan

Lyran, som ligger på Möllan mitt i Malmö, serverar det man har för dagen i kombination med säsongens råvaror som de lokala leverantörerna levererar. Menyn är därför Lyrans sätt att sätta ljus på dessa produkter och människorna bakom dem. Här serveras fyra olika menyer: blandad, pescetarisk, vegetarisk och vegansk. Det går att köpa till ett dryckespaket för den som önskar, alternativt välja själv från dryckeslistan.

Sture 1912

Hemsida

Klassiskt brasserie

På Adelgatan i Malmö ligger Brasserie Sture 1912, som är ett klassiskt brasserie med gamla anor – vilket namnet skvallrar om. Här är det enkelt att glida in för ett besök både före och efter en bio eller teater, att äta lunch eller middag med kompisgänget eller bara ta ett glas med lite tilltugg i baren. Menyn bjuder på mestadels svenska smaker, men även med några internationella inslag. Vinlistan är både lång och intressant.

Atmosfär

En av Malmös äldsta

På Fersens väg 4 hittar man en av Malmös äldsta restauranger där såväl mat och service går hand i hand med exklusivitet och ambition. Menyn är uppdelad i två delar med mellanrätter: en rörlig och en stående del. Den rörliga delen utgår från vad säsongen har att erbjuda, medan den stående rymmer Atmosfärs klassiker som exempelvis råbiff och bakad torskloin.

Kockeriet

Signerat Tareq Taylor

Sedan 2014 drivs Kockeriet av Tareq Taylor och ambitionsnivån har höjts stadigt sedan dess. I dag är Kockeriet ett gastronomiskt hus där man sätter råvaran i främsta rummet. Gäster och personal skapar tillsammans den gemytliga stämningen som råder och i matsalen hyllas gastronomi och hantverk. Menyn, som successivt förändras med säsongerna, är fast och det går att välja mellan fem eller sju rätter. Till maten serveras utvalda viner, öl och alkoholfria alternativ.

Aster

Industriellt

I en gammal lagerlokal på Jagaregatan, i stadsdelen Varvsstaden, ligger restaurangen Aster. Själva lokalen bidrar givetvis till den industriella känslan som infinner sig här. Menyn är inte speciellt lång men har bra balans och rymmer trevliga smårätter och några större varmrätter.

Bloom in the Park

Hemsida

Bland pilarna

I Pildammsparken ligger Bloom in the Park, som erbjuder en restaurangupplevelse på en hög nivå med sin europeiska matlagning. Här kör man på ett “no menu”-koncept, vilket innebär att man som gäst äter lite i blindo (där det givetvis tas hänsyn till allergier och preferenser). Maten tillagas efter vad som finns tillgängligt och vilket humör som råder i köket.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.