Avgjort: Här är Stockholms bästa saffransbulle 2022

Äntligen är Stockholms godaste saffransbulle 2022 utsedd. I ett blindtest, anordnat av Thatsup och Smakdomarna, samlades juryn på Mornington Hotel för att smaka och betygsätta 16 saffransbullar från olika konditorier och bagerier. Vinnaren, eller snarare vinnarna, av årets bästa saffransbulle 2022 är Pocket Café by Pontus och Vattenverket som båda kammade hem 4,2 poäng vardera av 5 möjliga.

Den 28 november genomfördes Stockholms största blindtest av saffransbullar. I den noggrant utvalda juryn, som bestod av 17 personer, hittades bekanta ansikten såsom, Amanda Wigers (Årets Matinstagrammare 2021), Burgerdudes och Katherine Bont (Punk Royale-/Coco Carmen-gruppen). I år tävlade 16 bagerier och konditorier med sina saffransbullar.

Efter testet stod det klart att det i år blir en delad förstaplats, då Pocket Café by Pontus och Vattenverket hamnade på exakt samma poäng – 4,2 av 5. Det är alltså hit man ska gå för att äta de allra godaste saffransbullarna i Stockholm 2022. Tvåa kom Haga Tårtcompani med 3,8 poäng och på bronsplats Bröd & Salt med 3,5 poäng.

– Roligt med en delad förstaplats! Pocket har varit med och tävlat i många år och har alltid hamnat på topplistan, men detta är första vinsten. Vattenverket vågade öppna med ny regi under pandemin och de visar sig ha magiskt goda bullar, ett perfekt utflyksmål, säger Thatsups Ida Berzén, som är en av de som står bakom testet.

– Kul att se variationen på bullarna, vilket är det som gör saffransbulletestet så speciellt! Det här är helt klart det mysigaste smaktestet vi gör, säger Thatsups These Sundevall.

Sagt om vinnarbullarna:
Pocket: ”Välgräddad”, ”Snyggt ringlad”, ”Smörig, supergod, vacker”, ”Perfekt, bra sötma, saftig, saffranen känns nästan karameliserad”.
Vattenverket: ”Söt, bra saffranssmak, saftig”, ”Otrolig smörsmak, saftig”, ”Underbar, karameliserad”, ”Perfekta instabullen”.

Den kompletta listan över konditorier och bagerier som deltog i testet av saffransbullar hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa dem om testet så att de kan vara med och tävla nästa år!

Topp 10:
1. Pocket Café by Pontus
1. Vattenverket
2. Haga Tårtcompani & Bageri
3. Bröd & Salt
4. Ritorno
5. Kosterheds Konditori
6. Valhallabageriet
7. Skeppsbro Bageri
8. Tössebageriet
9. Art Bakery
10. Bergstrands Bageri

Övriga deltagare (utan inbördes ordning):

Så går testet till:
Konditorierna och bagerierna valdes ut genom tips från Thatsups läsare (som eftersöktes via sociala medier), smaktester från tidigare år samt genom Thatsup-redaktionens lokalkännedom. Juryn om 17 personer valdes ut för dess personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn betygsatte saffransbullarna efter utseende och smak med poängskalan 1-5. Om ett flertal bullar får exakt samma poäng får dessa en delad placering. Vissa tillfrågade bagerier och caféer har avböjt att medverka.

Se fler bilder och läs mer om testet här.