Elin på Thatsup guidar oss genom den perfekta Stockholmshelgen

Hej! Elin Ekman, född och uppvuxen i vår vackra huvudstad och skulle nog aldrig kunna tänka mig bo någon annanstans. Brukar säga att om Stockholm vore en person hade jag varit gift vid det här laget.

Har vuxit upp i en väldigt matintresserad familj där farfar var min första riktiga förebild i köket. Idag har han fått hård konkurrens av min lillebror som är en jäkla stjärna. Att få dela mat och dryck med människor jag tycker om är topp tre bästa sakerna i livet, vare sig det är hemma eller ute på lokal. Det är väl därför jag är där jag är idag, genom Thatsup får jag röra mig i miljöer där mat och dryck oftast står i fokus. Idag hjälper jag till att guida hela Stockholm till stadens guldkorn istället för bara vänner och familj.

På fredag börjar den efterlängtade semestern. Jag och min bästa vän bestämmer att den ska börja på bästa sätt, en drömhelg i Sommarstockholm!  

AW - Tures
Är du precis som jag en person som älskar att spana på människor finns det nog inget bättre aw-ställe. Stimmigt, bra musik (som Nicklas Jungstedt ofta står för), goda drinkar och härliga människor bakom baren. Beställ in en hotshot och fredags-AW:n är fulländad.  

Fredagsmiddag - Astoria
Vi börjar bli varma i kläderna och smiter upp ett kvarter och in på Astoria. Det spelar ingen roll hur många gånger jag varit här, jag blir fortfarande lika mållös när jag går ner för den första trappan. Helt plötsligt är vi teleporterade till en ny världsmetropol och stämningen sätter sig direkt i kroppen. Vi frågar snällt om det finns ett bord i köksbaren, här börjar vi med Ostron Rockefeller och Toast Astoria, kan inte gå fel. Sedan får jag i vanlig ordning beslutångest och ber vår kypare välja valfri varmrätt, och det blir perfekt.

Hotell - NOFO
Vi vill fortsätta låtsas att vi är i en annan stad och checkar in på NOFO, ett hotell där varje rum speglar olika städer världen över. Kvällen till ära blir det London-rummet. Lyllo oss som är här på sommaren, så vi kan avnjuta deras väl kombinerade frukost på den skuggiga innergården. 

Lördagslunch/brunch - Tweed
Pirriga vaknar vi upp och är peppade för den perfekta lördagen. Vi har bokat ett bord på Tweeds Busiga Bosse- brunch. Moffiga hamburgare och kryddiga Bloody Marias. Även här blir vi tagna av lokalen och känner oss som två karaktärer ur Peaky Blinders.

Mellanstopp - Kagges Sillkafé
Vi tar sedan 150 steg i sydostlig riktning och kliver in på Sillkaféet för ett gångjärn = köksgrogg, en nubbe (den förnuftige Petronellan) och en obligatorisk visa. Sen lämnar vi Gamla stan med ett leende på läpparna.

Lördagsmiddag - NOOK
Vi promenerar över till Södermalm. Dagens sista måltid blir en av deras legendariska sharing-brickor. Detta sköljer vi ner med en gin & tonic med jalapeñopicklad selleri. NOOK har precis flyttat till ny adress, men går i god för att flytt inte kommer förändra hjärta och själ hos detta gäng.

Hotell - Prince van Orangiën 
Heldagen går mot sitt slut och vi tar färjan över till Djurgården. Checkar in på det mysiga och något hemliga hotellfartyget. Vi har tur och får Styrmanshytten som har en direkt utgång till ett privat däck. Lyx!

Söndagslunch - Oaxen Slip
Helgens sista dag är här och du vill suga ur det sista av helgen. Efter utcheckning och en riktig pangfrukost bestämmer vi oss för att promenera runt Djurgården tills lunchsuget slår till. Vi tar oss tillbaka till fartygets granne och passar på att avnjuta en kanske sista måltid på Oaxen Slip (de stänger vid årsskiftet). Här sitter vi länge och njuter av den vackra lokalen medan vi delar på mumsiga smårätter.

En maträtt, ett vin, en drink och ett bakverk för resten av livet. Vad hade du valt?

Maträtt
Vill egentligen svara Tournedos Rossini, men det är mer min death row-måltid. Ska jag äta en maträtt resten av livet får det bli Bao. Då kan jag fuska och ha massa olika toppings.

Vin
Vitt Bourgogne. Vad annars?

Drink
Spicy Mescal Margarita

Bakverk
Kardemummabulle

För mer tips, följ Elin på Thatsup HÄR, eller hennes härliga liv i övrigt HÄR.