Kockarnas kamp-aktuella Albin Edberg guidar till sitt Stockholm

Albin Edberg är en av årets deltagare i Kockarnas kamp. Två medaljer från den prestigefyllda internationella tävlingen Bocuse d'Or, en runda på trestjärniga Per Se i New York och slutligen småbarnspappa i slutdestinationen Stockholm.

Hej Albin! Från Smålands skogar till Bocuse d'Or. Hur startade allt?
– Allt startade väl egentligen den dagen jag insåg att jag nog varken kommer bli polis, brandman eller fotbollsproffs, utan nog ska satsa på mat istället. Redan i mormors kök som väldigt liten lades nog en grund, som tog fart på riktigt när jag sista året på gymnasiet började jobba för Tommy Myllymäki på hans dåvarande restaurang Sjön i Jönköping. En bättre start på yrkeslivet är nog svårt att få. Tommy lade grunden för den matlagare jag skulle komma att bli.

Hur ser ditt liv ut just nu?
– Just nu är mitt liv väldigt roligt! Jag har precis gift mig med min sambo Fixi och vi har världens coolaste 3,5-åring hemma. Jobbmässigt så kör jag på med mitt egna företag som sysslar med cateringar, hemmamiddagar, matlagningskurser, event och till viss del konsultation på restaurang. Det är superkul, och ett väldigt omväxlande jobb. Utöver det pluggar jag även till Sommelier på Vinkällan Dryckes­utbildningar.

Du har jobbat och spenderat tid i en av världens främsta matstäder, New York. Är Stockholm där och nosar också?
– Nja. Kanske om ett par år. För mig spelar New York i en annan liga. Den konstanta pulsen dygnet runt, vecka ut och vecka in som finns i riktiga storstäder är något helt annat. Stockholm är för litet fortfarande, även om det för mig som kommer från en by med 500 invånare ibland är väldigt stort.

Om någon är på besök i Stockholm och bara hinner besöka en restaurang, vart rekommenderar du dem att gå?
– Hmmm.. Svårt att inte svara Sturehof här. Vilken jäkla restaurang det är?! Restaurang Hantverket brukar ligga bra till på min topslista också.

Vad är ditt go-to-ställe?
– Jag är dålig på go to-ställen... Alldeles för ombytlig av mig för att bli en duktig stammis. Men Restaurant China på Ringvägen och jag har en lång, väldigt fin relation som tyvärr legat lite på is senaste tiden men som jag börjar känna mig redo att återuppta. Ett tag var vi där varje måndag. Vattenkokt oxfilé och Tsingtao is the way to go.

Beskriv din perfekta Stockholmshelg!
– Min bästa helg börjar med barnhämtning och AW nånstans runt hemmaplan, dvs Hägersten, förslagsvis Bar Libertin i Aspudden. Lite snacks och ett glas, följt av tunnelbana in till Gamla stan och lämna av Maxine hos barnvakterna mormor och morfar. När vi ändå är i krokarna svänger vi förbi Linus på Bistro Marie för en drink och lite skitsnack, och kan som vanligt inte hålla mig för att klippa något sött på Panem. Om solen skiner blir det ett stopp på Calle P och hoppas att Mattias jobbar. Då är det ganska lätt att snacka bort en timme eller två i bardisken. Vidare till Lucy's Flower Shop för fördrink. Alex och Ola med crew är i vanlig ordning genier. Innovativt, kul och gott. Som vanligt. Tror jag har sagt varje gång jag suttit i den där baren att jag egentligen inte gillar drinkar efter att ha druckit mig igenom listan. You live, You learn... Uber till Odenplan och middag på Sushi Sho. Hit går jag så ofta jag kan. Kunnig och härlig personal, magiska råvaror och glas fyllda till bredden med sake. What's not to like? När vi ändå är i krokarna, varför inte avsluta med ost och vin på Främmat? Kanske beställer in någon rätt också. Man vill ju inte riskera att lägga sig hungrig. Frukosten dagen efter blir pannkakor hemma, men dem står Fixi för då jag har pannkaksförbud. Håller tydligen inte måttet..

Vart går du för…

Utomordentlig service?
Brasserie Astoria tycker jag alltid står för bra och proffsig service. Internationell vibe och kul vinlista med kunnig och rolig personal.

Att avnjuta asiatiskt?
Restaurant China på Ringvägen, alla dagar. Har aldrig varit i Kina, men tror det är såhär det smakar. Surfers och Sushi Sho också!

Cocktails?
Lucy's Flower Shop alla dagar. Calle P bubblar.


Lucy's Flower Shop

Något ställe du vill nämna, bara föra att?
– Som "gammal" frankofil måste jag slå ett slag för Bistro Mirabelle. Älskar när man vågar hålla det genuint franskt. Som i Lyon, fast gott.

En maträtt, ett vin, en drink och ett bakverk för resten av livet. Vad hade du valt?
– Maträtt och vin kommer jag matcha ihop här till och med, vit bourgogne av bättre snitt med helbakad piggvar med smörsås. Äts med fördel med händerna. Drinken blir vodka soda på Lucy's Flower Shop (snälla sätt upp den på menyn igen). Småländsk ostkaka, är det ett bakverk?

Följ Albins vardag HÄR, och missa inte Kockarnas kamp 2022 som har premiär den 26 september.