Restaurang Tako nyöppnar – både igenkänning och nyheter

Restaurang Tako, som tidigare låg på Birger Jarlsgatan 29, har tagit sitt pick och pack och flyttat till andra sidan Stureplan. Den 3 oktober öppnar man upp i hörnet där Grev Turegatan möter Birger Jarlsgatan. Konceptet med sharingrätter i japansk-koreansk stil består, men i övrigt är det mesta nytt. 

Den största förändringen står kanske lokalen för – karaktäristiskt för gamla Tako var den sobra, underjordiska lokalen, som dominerades av mörka färgtoner. I den nya lokalen flödar ljuset in från de stora fönsterna, och inredningen består av en mix av olika material och färger som tillsammans skapar en ombonad helhet. En vision som Takos sushimästare Dai Hiarawa från Tokyo, som är utbildad arkitekt, varit med och formgivit. Tanken är att alla ska känna sig välkomna, oavsett om det rör sig om en helkväll eller bara ett glas och lite smårätter i slutet av arbetsdagen.

– Tako ska vara en slink in-vänlig plats dit man kan komma som man är och bara ha trevligt. Mat och dryck är ett sätt att umgås, det ska kännas kul och avslappnat. Vårt mål är att varje gäst ska gå härifrån med en längtan om att komma tillbaka, säger Micke Jellby och Micke Björkman, nya driftchefer på Tako, som tidigare arbetat på bland annat Brasserie Astoria respektive Vassa Eggen och Tennstopet.

Generöst ljusinsläpp och en mix av material och färger gör nya Tako till en ljusare version av den underjordiska förlagan.

En social matupplevelse

Den frekvente Tako-gästen möts av både nyheter och bekanta inslag på den nya versionen av restaurangen. Precis som tidigare är det Takos egen tappning på smaker från Östasien som dominerar på menyn, och flera signaturrätter såsom ssäm, steam buns och tataki har fått hänga med, liksom sushin som komponeras av samma kockteam som på föregångaren. Bland nyheterna presenteras bland annat en robatagrill, lördags-sukiyaki och dumplings – rätter som uppmuntrar till sharing och socialt ätande. À la carten är uppbyggd i åtta sektioner utefter hur maten tillagas och upplevs.

– Den typ av mat vi jobbar med är främst smårätter, sådant som passar att dela med varandra. Det blir både ett sätt att umgås och att få smaka fler rätter. Men våra större rätter funkar bra att äta som huvudrätt om man hellre föredrar det. På lördagar serverar vi sukiyaki, en japansk variant av hotpot som passar perfekt när man vill samla vännerna eller familjen och umgås över mat, säger Micke Jellby och Micke Björkman.

Spett tillagade på robatagrillen är en nyhet på Takos meny. Foto: Pressbild.

Under vardagsluncherna kommer det serveras en aningen reducerad à la carte samt veckovis varierande varmrätter. Dessutom kommer den nya chambre séparéen agera lunchbar där det serveras sushi och donburi, att ta med eller äta i den anslutande baren. Torsdag till lördag blir chambren en kvällsöppen bar med dj, drinkar och champagne i olika prisklasser. Övrig tid kan rummet bokas till privata måltider.

Restaurang Tako öppnar den 3 oktober på nya adressen Grev Turegatan 1, och inhyser plats för 130 gäster, två barer samt en avskild chambre séparée med egen entré. Till våren slår man även upp en uteservering. Bakom restaurangen står krögarna Christian Olsson och Kristofer Sandström, som sedan tidigare driver Tennstopet och Tennstopet Grill, Jacqueline's samt Kommendören.