Så firar du St Patrick's Day i Stockholm

När det vankas nationaldag för irländarna, även kallad St Patrick's Day, går det alltid att räkna med ett gediget firande. Nationaldagen infaller söndagen den 17 mars, men redan på lördagen den 16 mars blir det galej i Kungsträdgården i Stockholm.

St Patrick's Day, som infaller den 17 mars, räknas som en av de absolut viktigaste dagarna på året för alla irländare. Då firar de sitt ursprung, sitt land och njuter till fullo av sina seder och traditioner. Allt fler väljer att vara med och fira St Patrick's – oavsett irländare eller ej. Den 16 mars klockan 12 startar årets firande av nationaldagen i Kungsträdgården, då det bland annat blir parad, som både börjar och avslutas där. Paraden anordnas årligen av det svensk-irländska förbundet.

Utöver paraden, som börjar klockan 15, kommer det bjudas på aktiviteter för barnen, såsom ansiktsmålning. Det kommer även att finnas gott om mat och dryck att njuta av på plats, givetvis med irländsk koppling. Stockholm Pipe Band och Tannasg Pipe Band värmer upp besökarna och för den som vill gå all in på merch kommer det finnas hattar, peruker och flaggor att köpa.

Firandet i Kungsträdgården pågår klockan 12–18. Kom i tid och passa på att insupa atmosfären och träffa gamla eller nya vänner. Paraden kommer att leda tillbaka till Kungsträdgården, så du kan gå en liten bit av den om du hellre vill det.

Efteråt följer musik och dans under uppträdanden av Anois, Blarney Pilgrims, Fada, Brian Burns & Co, North Clan och Saoirse Irish Dance Company. Är du sugen på att avrunda kvällen på en irländsk pub i Stockholm, så hittar du vår guide till de allra bästa här. Ett säkert kort är Bishops Arms-pubarna, som firar traditionellt med Guinness.